Oletko koskaan miettinyt, miksi Thaimaa on niin suosittu suomalaisten keskuudessa? Se ei liene ruoka, vaikka me suomalaiset olemmekin kehittyneet sillä alalla viime vuosina melkoisesti. Syy Thaimaan matkailuun on varmasti muualla kuin ruoassa, mutta thaimaalainen ja aasialainen ruoka antavat vaikutteita kotimaiseen ruokaamme. Ja samalla kun testaamme ja kokkailemme uusia ruokia kotikeittiössämme voimme selailla online casino pelien uutuuksia, ja pelailla kokatessamme.
Aasiasta tulleet ruoka-aineet Suomeen
- Soijakastike – tärkeä mauste. Nykyään yleinen myös suomalaisessa keittiössä
- Miso – japanilainen fermentoitu soijatahna
- käytetään keitoissa, kastikkeissa ja marinadeissa.
- Tofu – soijapohjainen proteiini
- suosittua erityisesti kasvis- ja vegaaniruokavalioissa.
- Inkivääri – aromikas juures
- tuttu niin wok-ruoista kuin flunssateestäkin.
- Sitruunaruoho – erityisesti thaikeittiöstä tuttu mauste
- käytetään keitoissa ja curryissa.
- Kookosmaito – keskeinen ainesosa monissa ruoka-annoksissa.
- Wasabi – japanilainen voimakas juuritahna
- käytetään sushin lisukkeena.
- Nori – merileväarkki
- käytetään sushin valmistuksessa.
- Sushi-riisi – lyhytjyväinen tahmea riisi
- käytetään sushissa ja muissa japanilaisissa ruoissa.
- Gochujang – korealainen fermentoitu chilitahna
- uo syvyyttä ja tulisuutta ruokiin.
- Kimchi – korealainen hapatettu vihannes, usein kiinankaali ja chili
- toimii lisukkeena tai pääruokana.
- Kastanjat – erityisesti vesikastanjat ovat aasialaisissa ruoissa käytetty lisä.
- Udon- ja sobanuudelit – japanilaiset nuudelit
- käytetään keitoissa ja pannuruoissa.
- Riisiviinietikka – miedonhappoinen etikka
- käytetään erityisesti sushiriisin maustamiseen.
- Seesaminsiemenet ja -öljy – annosten viimeistelyyn ja makua syventämään.
- Tamarindipasta – makean hapan aines
- Currymausteet ja -tahnat
- Sriracha – vietnamilais-thaimaalainen chilikastike
- suosittu mauste myös Suomessa.
- Matcha – japanilainen vihreä teejauhe
- käytetään juomissa ja leivonnassa.
- Durian ja jackfruit – trooppisia hedelmiä
Edellä listatuissa ruoka-aineissa ei ole sitä itsestään selvää, eli riisiä. Riisi tuli Suomeen Aasiasta jo 1700-luvulla. Nykyään sitä käytetään monissa suomalaisissa ruoissa kuten näissä tutuissa ruoka-annoksissa:
- Joulupuuro (riisipuuro)
- Lihapiirakan tai karjalanpiirakan täytteet
- Riisivihannekset ja wokit
- Sushin yleistyminen Suomessa
- Vegaaniset ja gluteenittomat vaihtoehdot riisistä ja riisijauhosta
Nykyriisit suomalaiset saavat mm. Thaimaasta, josta tulee jasmiiniriisiä, mutta myös Intia, Pakistan, Italia, Espanja ja Vietnam ovat maita, joista Suomeen tuodaan riisiä.
Suomalainen keittiö ja Aasian vaikutteet
Suomalaisessa keittiössä käytetään nykyään jo monia Aasiasta meille tulleita raaka-aineita. Riisi on niistä selvä ykkönen. Riisiä käyttävät käytännössä kaikki – paitsi riisille allergiset.
- Arkiruoka: Riisi on suomalaisten suosituimpia lisäkkeitä
- – käytetään pastan ja perunan rinnalla.
- Kasvisruokavalioissa: Riisi on gluteeniton ja helposti yhdistettävissä kasviksiin ja proteiineihin, joten se on suosittu vege- ja vegaaniruokien pohjana.
- Etninen ruoka: riisi on lähes aina osa ateriaa.
- Valmisruoat ja take away: Monet valmisruoat ja pikaruokavaihtoehdot sisältävät riisiä
- esim. kana-riisiannokset, sushit, riisikulhot
Voidaan jopa sanoa, että suomalaiset ovat suomalaistaneet riisin. Osa suomalaisista luulee Pirkka-riisin olevan oikeasti suomalaista riisiä. Aivan sama on havaittavissa kahvissa. Osa suomalaisista luulee joidenkin kahvien olevan suomalaisia.
Thaimaalainen ruoka ja sen fuusio suomalaiseen ruokaan
Thaimaalainen ruoka, aivan kuten aasialainen ruoka on maustettu aivan eri tavalla kuin suomalainen ruoka – siksi se varmaan onkin suosittua, ja monissa suomalaisissa kaupungeissa onkin viime aikoina avattu kymmeniä thaimaalaisia ravintoloita. Nämä ravintolat tarjoilevat sekä perinteisiä thaimaalaisia makuja, mutta myös paikallisia suomalaisia ruokia.
Siinä missä Suomessa on useimmiten vain pari perusmakua, niin thaimaalainen ruoka perustuu viiteen makuun ja niiden yhdistelmiin
- suolainen
- hapan
- make
- tulinen
- umami
Tämä tekee ruoasta moniulotteista ja elämyksellistä ja varmasti erilaista kuin perinteinen suomalainen ruoka, missä mausteina ovat yleisimmin suola ja mustapippuri. Umami on maku, jonka kehitti japanilainen Kikunae Ikeda yli satavuotta sitten.
Suomalaiset ovat ottaneet niin umamin omaan sanavalikoimaan ja kehittäneet omat suomalaiset maut sille, ja samoin suomalainen keittiö on ottanut aasialaiset ja thaimaalaiset vaikutteet ja yhdistäneet niistä nykyään meille tuttuja ruokia:
- Lohikeitto + kookosmaito ja sitruunaruoho
- Uudet perunat + vihreä currykastike ja korianteri
- Savulohi + jasmiiniriisi ja mangosalsa
- Poronliha + punacurry ja paistetut kasvikset
- Karjalanpaisti + kalakastike ja chiliöljy
- Riisipuuro + kookoskerma ja passionhedelmä
- Makaronilaatikko + thai-basilika ja pähkinäkastike
- Ruisleipä + thaimaalainen tonnikalatäyte ja sriracha
Mutta erot ovat Suomessakin suuret verrattuna maaseutuun ja kaupunkiin.
- kaupungeissa thaimaalainen ja yleensäkin aasialainen ruoka on otettu hyvin vastaan
- maaseudulla se ei ole niin suosittua
- nuoret aikuiset ja perheet ovat ottaneet aasialaiset maut hyvin mukaan ruokavalioonsa ja kehittävät aktiivisesti omia ruokiaan.
Suomalaiset ovatkin positiivisia siinä, että koko ajan etsitään uusia ruokaelämyksiä. Uudet kulttuurit, kuten thai-kulttuuri ovatkin tuoneet monipuolisuutta tuhansien suomalaisten arkeen.
Käytäntö ja suomalaisuus
Suomalainen ruoka on vuosisatoja ollut kohtuullisen yksinkertaista. Suomalainen keittiö käyttää uunia. Uunissa ruokaa saatetaan lämmittää tuntikausia. Tämä tapa on kylläkin nykyään vaihtunut mikroon. Suomessa onkin valmisruoka-annokset nousseet todella suosituiksi. Tässä valmisruokakategoriassa on nykyään paljon aasialaisvaikutteisia ruokia.
Suomalainen keittiö on löytänyt thaimaalaisesta keittiöstä esimerkiksi maustamisen. Sitä kautta erilaiset maustetahnat ja kastikkeet ovat löytäneet tiensä aivan supisuomalaisiin ruokiin ja voidaan todellakin puhua suomalaisen kotikeittiön fuusiokulttuurista. Jopa perinteiset suomalaiset uuniruoat ovat saaneet uusia ulottuvuuksia thaimaalaisen keittiön makupaletista.
Jos oikeasti mietitään ruokafuusiota, on kyse syvemmästä ymmärtämisestä. Kotikeittiössä ei kuitenkaan lähdetä tutkimaan mitään historiaa tai edes ravintoarvoja, vaan yhdistellään rohkeasti erilaisia makuja, jotta saadaan juuri sellaisia uusia makuja, joista itse pidetään.
Eksoottiset maut ja suomalaisuus, mieti vaikka näitä makupareja:
- poronliha ja kookosmaito
- poronliha ja punainen curry
- suomalainen kalakeitto ja thaimaalaiset makutahnat
Keittiöfilosofiat kohtaavat
Suomalaisessa keittiössä ei puhuta yleensä hienoja sanoja käyttäen. Kuten suomalaiset eivät yleensäkään puhu liikoja. Ruokafilosofiatkin ovat lähestyneet toisiaan:
- ruoan jakaminen pöydässä on lisääntynyt
- ruokaa tehdään koko perheen kanssa
Siinä missä suomalaiset totutetaan pienestä alkaen mietoihin makuinen, meno on aivan päinvastainen Thaimaassa, missä pienestä pitäen totutaan varsinkin rajuihinkin mausteisiin, jolloin Suomeen matkustettaessa thaimaalainen voi pitää syystäkin suomalaista ruokaa mauttomana. Toisaalta taasen tätä kautta Suomeen muuttaneet thaimaalaiset, jotka ovat avanneet täällä ravintoloita, ovat oppineet sopeuttamaan oman maustamisensa suomalaisten makuun.
Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, että siinä missä Thaimaassa kaikki söisivät samaa Suomessa asiat ovat toisin.
Suomessa asiakkaalta kysytään, haluaako asiakas tulista vai vähemmän tulista ruokaa.
Esimerkkejä thai-ravintoloiden tarjonnasta Suomessa
Kuten sanottua, thai-ravintolat ovat nousussa Suomessa. Osassa Suomea ne ovat nyt jo trendiravintoloita. Näissä ravintoloissa pääset maistamaan mm. näitä annoksia:
- paistettua riisinuudelia Pad Thai
- vihreää curry kastiketta Kaeng Khiao Wan
- punaista curry kastiketta Kaeng Phet
- paksumpaa curryä Panang
- kirkasta ja tulista keittoa Tom Yum
- kookosmaidolla pehmennettyä keittoa Tom Kha
- paistettua kanaa tai possua Pad Krapow
- makea-hapan kastiketta ja vihanneksia tai tofua tai lihaa Pad Priew Wan
- paistettua kanaa cashew pähkinöillä Gai Pad Med Mamuang
- friteerattuja kevätrullia Popia Tod
Joko sinä olet löytänyt oman thaimaalaisen keittiön suosikkisi?