Pattaya

Pattaya on Thaimaan toiseksi vierailluin kaupunki, heti Bangkokin jälkeen. Siellä vierailee vuosittain lähes 14 miljoonaa turistia.

Huonosta maineestaan huolimatta Pattaya on siistiytynyt viimevuosina ja nykypäivänä se sopii hyvin matkakohteeksi myös perhelomalle

Tämän matkaoppaan avulla opit kaiken tarpeellisen Pattayasta.

Pattaya
Pattaya Auringonlasku

Pattaya yleiskatsaus

Vielä 1960-luvulla Pattaya oli pieni kalastajakylä, jossa muutamat bangkokilaiset kotimaan turistit lomailivat viikonloppuisin.

Vietnamin sodan aikaan amerikkalaiset sotilaat käyttivät lähellä sijaitsevaa U-Tapaon lentokenttää, ja osa heistä löysi tiensä Pattayalle rentoutumaan ja huvittelemaan. Pian pienestä kylästä kasvoi yksi Kaakkois-Aasian tunnetuimmista – ja samalla pahamaineisimmista – lomanviettokohteista.

Pattaya sijaitsee Siaminlahden rannalla, Chonburin provinssissa reilu 140 kilometriä Bangkokista kaakkoon. Arviot kaupungin asukasmäärästä liikkuvat 300 000 tietämillä, mutta todellinen luku on huomattavasti suurempi kun lasketaan mukaan turistit, expatit ja ulkopaikkakuntalaiset, jotka työskentelevät turismiin liittyvissä tehtävissä.

Pattyan pääelinkeinot ovat turismi, kalastus, teollinen tuotanto ja laivarahtaus. Vuosittain Pattaya houkuttelee yli kymmenen miljoona turistia, ja se näkyy hotellien tarjonnassa. On varaa valita hinnan, tason sekä sijainnin suhteen.

Miten matkustaa Pattayalle?

Helpoin ja edullisin tapa päästä suomesta Pattayalle on ottaa Helsingistä suunnaksi BKK lentokenttä, josta matkaa voi jatkaa vaivattomasti joko taksikyydillä tai bussilla.

Lentokentältä matkaa Pattayalla on noin 120 kilometriä, matka kestää noin muutaman tunnin riippuen ruuhkasta ja kulkuvälineestä. Taksilla hintaa tulee noin 1000 – 1500THB (n. 27-40€) ja bussilla 130THB (n. 3.5€)

Lentokentältä lähtevät bussit ovat moderneja, sekä ilmastoinnilla että wifillä varustettuja. (wifi ei aina kuitenkaan bussista.)

Bussimatkan voi varata joko netistä ennakkoon tai vasta lentokentälle saapuessa. Netissä varatessa hintaan lisätään 25THB käsittelykulu.  

Myös noin 40 kilometriä Pattayan eteläpuolella sijaitsevalle U-Tapaon lentokentälle lennetään lomalentoja suomesta.

Pattaya hintataso

Voiko kunnon turistirysä olla edullinen? Kyllä voi. Pattayan hintataso on huomattavasti edullisempi muihin Thaimaan matkakohteisiin verrattuna. Majoittuminenkin tuntuu lähes ilmaiselta Bangkokin keskustaan verrattuna.

Majoittuminen

Majoittuminen on Pattayalla varsin edullista. Kalleimmat majapaikat sijoittuvat Pattaya Beachin läheisyyteen. Etäämmältä ja Jomtien Beachilta majoittumisen saa huomattavasti edullisemmin.

Pidempiaikaiseen majoittumiseen on tarjolla paljon condoja sekä Airbnb asuntoja, joista keskitason kalustettu asunto irtoaa jopa alle 300€/kk hintaan.

Hostellit: Pattayalla on laaja valikoima hotelleja. Halvimmillaan vuodepaikan hostellin dormista saattaa sesongin aikana saada noin 150THB (n. 4€) hintaan. Keskimäärin vuodepaikasta ilmastoidussa dormissa joutuu pulittamaan noin 200-300THB (5.5-8€).

Pattaya Hotellit: Hotelleja on jokaiselle budjetilla. Halvimmillaan pienen hotellihuoneen saa jopa 300 THB (n. 8€) hintaan. 600THB (n. 16€). Hintaan löytyy rutkasti erilaisia budjettihuoneita. Hinta nousee mitä lähempänä rantaa.

Airbnb: Pattayalla on paljon kiinalaisia ja venäläisiä vuokranantajia, joilta hyviä asuntoja saa kohtuuhintaan. Lyhytaikainen vuokraaminen on kuitenkin Thaimaassa lailla kielletty.

Ruoka & juoma

Katuruoka on Pattayalla edullista ja herkullista. Budjettimatkaajan kannattaa kokeilla myös Central Festivalin ja Big C:n Foodcourttia josta ruokaa saa edullisesti. Länsimaalainen ruoka kuten pizzat ovat hintavia.

Baareissa olut maksaa noin 100THB ja 7/11 kioskilla noin 40THB.

Pattaya Kokemuksia

Pattaya ei ehkä ole kauneimpia kohteita Thaimaassa, mutta se on ehdottomasti yksi monipuolisimmista kaupungeista eikä sitä tulisi sivuuttaa pelkästään ennakkoluulojen ja kuulopuheiden valossa. Nähtävää ja koettavaa on riittämiin useammaksi viikoksi, jos niin vain itse tahtoo.

Tärkeitä numeroita:

  • 038 420 802 Police office
  • 038 429 371 Tourist Police
  • 038 428 374 Pattaya international hospital
  • 038 259 911 Bangkok Pattaya Hospital
  • 191, 199, 1699 Pattaya Emergency numbers

Pattaya aiheiset artikkelimme