Diginomadius Thaimaassa – miten se onnistuu?

Päivitetty:

Koleassa konttorissa istuessa ajatus monesti harhailee kohti trooppisia saaria ja lämpöä. Hyvin moni haaveilee läppärityöntekijän roolista ulkomailla, jota kutsutaan myös diginomadiuuksesi. Tuhannet työntekijät ympäri maailmaa ovat aktiivisesti reissaavia diginomadeja, jotka tekevät työtään etänä eivätkä ole sitoutuneet mihinkään tiettyyn paikkaan.

He voivat matkustaa ympäri maailmaa muun muassa sen mukaan, missä maassa on edullista asua ja tehdä työtä. Tässä kohtaa yhtenä vaihtoehtona esiintyy myös Thaimaa. Suositut Thaimaan kohteet, kuten Koh Samui, Bangkok ja Chiang Mai, ovat jo suuressa suosiossa ulkomaisten etätyöntekijöiden keskuudessa. 

Infrastruktuuri yllättävän hyvä

Thaimaassa on yllättävän hyvä tietoverkkoyhteydet. Suurissa ja kehittyneissä kaupungeissa on saatavilla 5G-verkosto ja valokuituyhteydet, jotka ovat etätyöntekijöiden suurin vaatimus. Lisäksi monista kohteista voidaan löytää työskentelyyn suunniteltuja etätyöpisteitä, jotka tarjoavat rauhallisen lokaalin jos hotellin, asunnon tai lähikahvilan ilmapiiri on liian meluisa.

Yhteisissä tiloissa käytetyt verkkoyhteydet voivat kuitenkin olla hitaita sekä niissä on aina omat turvallisuuriskinsä, joten luotettavien etätyöpisteiden tai asunnon yhteyden suosiminen ovat parempi vaihtoehto. Hyvällä nettiyhteydellä on tärkeä asema, jos puhut netin välityksellä paljon esimerkiksi videopuheluina. Lisäksi se mahdollistaa sujuvamman vapaa-ajanvieton, koska kaikki striimipalvelut ja parhaat uudet nettikasinot pyörivät ruuduilla sujuvasti.

Asuminen halpaa

Asuntojen varustelu vaihtelee kaupungista toiseen, mutta yleisesti ottaen Thaimaassa asuminen on reilusti halvempaa kuin Suomessa. Perusvuokra-asunnot Bangkokissa maksavat 200-300 euron verran, jonka lisäksi ruokailuun ja muihin ostoksiin kuluu huomattavasti pienempiä summia kuin koti-Suomessa. 

Täten Thaimaassa asumiseen ei välttämättä tarvitse suurta palkkaa tai ainakin palkasta voi käyttää suuren osan matkusteluun, viihteeseen ja muuhun ylellisyyteen, joita ei taas kotimaassa pysty tekemään.

Työskenteleminen Thaimaassa vaatii työluvan 

Lupa-asioiden suhteen tilanne onkin monimutkaisempi. Lain mukaan jokainen Thaimaassa työskentelevä ulkomaalainen tarvitsee työluvan. Lupa on kuitenkin tarkoitettu tilanteisiin, jossa työnantajana on paikallinen yritys ja luvan voi saada, jos samaa työtä ei voi tehdä paikallinen työntekijä.

Ulkomaiselle työnantajalle etänä töitä tekeviä ei ole erikseen eritelty, joten etätyöntekijät eivät voi edes saada työlupaa. Se taas voi vaikeuttaa muun muassa sähkö- ja vuokrasopimusten tekemistä sekä pankkitilin avaamista. Toisena ongelmana on viisumi.

Turistina voidaan olla maassa kuukauden ajan, jonka jälkeen vaatii pientä kikkailua, jos halutaan jatkaa maassa oleskelua. Keinoina ovat lisäkuukauden ostaminen maahanmuuttoviranomaiselta tai tekemällä vuorokauden viisumin uusimisreissun naapurimaihin. Nekään eivät kuitenkaan toimi loputtomiin, vaan pidempiaikainen oleskelu on  länsimaalaiselle melkeinpä mahdotonta. 

Muista unelmien ja arjen erot

Haaveissa voi tuntua idylliseltä istua aurinkotuolissa päivittäin töitä tehden, mutta harvoin arki on sellaista. Aikaeroa esimerkiksi Suomen kanssa on viisi tuntia, joka tarkoittaa hyvin monesti yötyöskentelyä ja päivät menevät nukkuessa. Hyvin moni freelancer tekee myös pitkää päivää eikä aikaa tai energiaa jää muuhun viihteeseen.

Riippuen alasta ja työnkuvasta etätyöskentely Thaimaassa voi kuitenkin olla antoisaa ja taatusti muistorikasta aikaa. Maassa on suuria diginomadi-yhteisöjä, joilta voi kerätä vinkkejä tai osallistua heidän järjestämiinsä tapahtumiin. 

Jätä kommentti