Bangkok – Kattava matkaopas

Päivitetty:

Thaimaan pääkaupunki Bangkok on massiivinen suurkaupunki, josta löytyy jokaiselle jotain.

Valtavista liikenneruuhkista ja saasteista huolimatta, monet ovat rakastuneet tähän Thaimaan helmeen – äärimmäisyyksien kaupunkiin, jossa kaikki on mahdollista, jopa niin että se on valittu useita kertoja maailman parhaaksi kaupungiksi.

Tämä Bangkok matkaopas auttaa sinua suunnittelemaan parhaan mahdollisen matkan

Sisällysluettelo:

 1. Yleistietoa
  1. Koska matkustaa
  2. Lentokentät & lennot
  3. Raha & pankkikortit
 2. Kartta & Alueet
  1. Sukhumvit
  2. Khao San
  3. Siam
  4. Chinatown
  5. Riverside
  6. Sathorn & Silom
  7. Huai Khwang
 3. Liikkuminen Bangkokissa
  1. Skytain (BTS)
  2. Metro (MRT)
  3. Airport Rail Link (ARL)
  4. Taksit
  5. Moottoripyörätaksit
  6. Tuk-Tuk
  7. Bussit
  8. Veneet
 4. Nähtävyydet
  1. Temppelit
  2. Shoppailu
  3. Muut nähtävyydet
 5. Yhteenveto
Bangkok

Bangkok yleistietoa

Bangkok (Krung Thep) on ympäristökuntineen koti lähes 12 miljoonalle asukkaalle. Varsinaisen kaupungin alueella lasketaan asuvan noin kahdeksan miljoonaa ihmistä. Väestönlaskentaan ei tosin ole paljoa luottamista, sillä Thaimaassa ei ole hyvin toimivaa väestötietojärjestelmää ja monet tosiasiallisesti Bangkokiin muuttaneet thaimaalaiset ovat yhä virallisesti kirjoilla syntymäpaikoissaan.

Thaimaan ylivoimaisesti suurimpana kaupunkina Bangkok on sen itseoikeutettu hallinnollinen ja liikenteellinen keskus. Muuhun maahan verrattuna se on varsin kehittynyt ja vauras. Työpaikat ja mahdollisuudet houkuttelevat tähän kasvukeskukseen jatkuvasti lisää väkeä köyhältä maaseudulta, jossa elinmahdollisuudet ovat kavenneet.

Pääkaupungin ja muun maan vastakkainasettelu näkyy myös maan politiikassa, jossa Bangkokin eliitin ja köyhän maaseudun edut ovat usein ristiriidassa.

Kysyttäessä kokeneiden thaimaan matkaajien Bangkok kokemuksia, vastaus kuuluu useasti näin ”Jos olet nähnyt vain Bangkokin, et tiedä Thaimaasta vielä mitään. Mutta jos et ole nähnyt Bangkokia, et ole vielä nähnyt Thaimaata.” Näin siitä huolimatta, että monet thaimaalaiset eivät itsekään ole koskaan käyneet maansa pääkaupungissa!

Koska matkustaa?

Erityistä matkustussesonkia Bangkokiin ei varsinaisesti ole, sillä kaupungissa riittää näkemistä ja tekemistä ympäri vuoden.

Myöskään majoittumisen hinta ei juuri vaihtele vuodenajan mukaan, sillä kaupungissa vierailee liikematkailijoita ympäri vuoden.

Jos haluat välttää suurimmilta sateilta, kannattaa matkustusajankohdaksi valita marraskuu-maaliskuu, jolloin sateet ovat harvinaisempia ja ilmasto huomattavasti kesää viileämpi.

Erilaisia tapahtumia on ympäri vuoden, tunnetuimpina niistä varmasti huhtikuussa vietettävä Songkran – uudenvuoden juhla, joka myös vesijuhlana tunnetaan.

Shoppailumatka kannattaa sijoittaa kesäkuulle, jolloin kauppakeskuksissa on suurimmat alennusmyynnit.

Bangkokin lentokentät & lennot

Bangkok lennot kustantavat keskimäärin 400-600€/henkilö, riippuen ajankohdasta ja lentoyhtiöiden kampanjoista.

Suoria lentoja Helsingistä Bangkokiin operoi Finnair, jolloin lentoaika on noin 11tuntia ja meno-paluu hinta keskimäärin 500-600€.

Halvempia vaihtoehtoja ovat usein välilaskulliset Turkish airlines, Qatar airways ja Aeroflot. Näiden yhtiöiden lentoaika on välilasku mukaan lukien keskimäärin 16 tuntia ja hintaa meno-paluulle kertyy halvimmillaan vain noin 400€.

Lentoja Bangkokiin laskeutuu kahdelle lentokentälle, uusin lentokentistä on Suvarnabhumi (BKK), jota lähes kaikki kansainväliset lentoyhtiöt käyttävät (myös Finnair suomesta.)

Pienempi lentoasema, Don Mueang (DMK) taas on halpalentoyhtiöiden ja useiden maan sisäisten lentojen käytössä.

Raha & Pankkikortit

Bangkokissa on nykyään mahdollista sekä helppoa maksaa pankkikortilla useimmissa paikoissa. Katukauppiaat ja torimyyjät kuitenkin hyväksyvät pankkikortin vain harvoin.

Myös kaupoissa on usein noin 100-200THB ostoraja, ennen kuin korttia voi käyttää   

Edullisin tapa hankkia Thaimaan Bahteja on tuoda mukanaan euroja ja vaihtaa ne sitten Bahteiksi kaupungissa.

Valuutanvaihto

Valuutanvaihto
Rahanvaihtopisteitä

Bangkokissa on loputtomasti rahanvaihtopisteitä, niitä löytyy niin ostoskeskuksista kuin BTS&MRT asemilta. Myös pankit vaihtavat ongelmitta rahaa

Rahanvaihtopisteet tunnistat kirkkaista väreistä, jotka ovat jokaisella pankilla omat. Luotettavimmat ovat Kasikorn (vihreä) SuperRich (Oranssi) ja SCB (lila).

Rahanvaihtopisteet eivät peri maksuja, mutta heidän tarjoamansa kurssi vaihtelee. Isommilla seteleillä saat paremman kurssin.

Vinkki: Bangkokiin saapuessa lentokentällä on paljon kioskeja jotka tarjoavat huonon kurssin, kuitenkin lentokentän metroasemalla on kurssi huomattavasti parempi.

Pankkiautomaatit.

Bangkokin pankkiautomaatit
Pankkiautomaatteja Bangkokissa

Pankkiautomaatteja on joka kulmalla, niin ostoskeskuksissa kuin 7/11 kioskeilla. Pankkiautomaatit hyväksyvät myös suomalaisen pankkikortin.

Pankkiautomaatti on kuitenkin hintava kallis vaihtoehto rahannostamiseen, sillä se veloittaa siirrosta 200 THB (n.6€) kulun + oman pankin kulut. Automaateista voi nostaa kerrallaan vain 10 000THB.

Bangkok kartta & alueet

Bangkok kartta
Kartaalla suosituimmat alueet

Bangkok ei ole mikään pieni kaupunki, ja sen kaupunginosilla on paljon eroavaisuuksia.

Ensikertalainen todennäköisesti majoittuu Sukhumvit alueella, shoppailija Siamissa ja bilettävä reppureissaaja Khaosan roadilla.

Hotelleiden hinnat vaihtelevat paljon riippuen sijainnista. Pienemmällä budjetilla on järkevää valita majapaikka hieman syrjempää.

Majoitusta valitessa kannattaa kuitenkin pitää silmällä etäisyyttä lähimmälle metroasemalle, jolloin liikkuminen helpottuu huomattavasti.

Sukhumvit

Erityisesti expattien suosiossa oleva Sukhumvit on Bangkokin moderneimpia, mutta hintavimpia alueita. Alueella sijaitsevat useimmat kauppakeskukset, kattoterassit, hintavat ravintolat ja pahamaineinen Nana Plaza.

Sukhumvitin etuihin voidaan lukea sen läpi kulkeva Skytrain -ilmajuna, jonka avulla kaupungilla liikkuminen on helppoa ja edullista.

Ensikertalaisen kannattaa majoittua ylemmälle Sukhumvitille, joka rajoittuu Nana ja Phra Khanong BTS asemien väliin.

Khao San

Reppureissaajien ja bilettäjien suosiossa oleva Khao San road sopii erityisesti nuoremmille, pienenbudjetin matkaajille ja yöelämästä kiinnostuneille.

Khao sanilla sijaitsevat useimmat kaupungin edullisimmista hostelleista, mutta alueena se on meluisa, ruuhkainen ja hieman etäällä metroista.

Khao San road sopii mielestäni paremmin kertakäynniksi kuin pidempiaikaiseen majoittumiseen, omalla kohdallani sen väenpaljous oli ”elämys” jota en halua kokea uudelleen.

Siam

Aivan Bangkokin sydämessä sijaitseva Siam sopii erityisesti shoppailijalle, sillä alueella sijaitsevat suurimmat ostoskeskukset, MBK, Central World ja Siam Paragon.

Sillä Siam sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, on myös liikkuminen helppoa julkisten avulla. Siam on myös 2 Skytrain linjan solmukohta.

Chinatown

Bangkokin vanhimpiin alueisiin kuuluva hektinen Chinatown tunnetaan erityisesti sen markkinoista, katuruuasta sekä temppeleistä.

Majoittuminen kiinakorttelissa on myös suhteellisen edullista sekä alue ei ole läheskään yhtä meluinen kuin Khao San road.

Alueella on myös hyvät kulkuyhteydet, lähellä sijaitsee MRT metroasema sekä Bangkokin juna-asema, josta matkaa pääsee jatkamaan eri puolille Thaimaata.

Chinatown sopii välipysäkiksi matkaajalle jolla on määrä jatkaa matkaa seuraavana aamuna junalla tai budjettimatkaajalle joka ei halua hotellia keskeltä Khao sanin melua.

Riverside

Joen varrelta löydät monet Bangkokin 5 tähden hotellit, sekä kaupungin historialliset juuret ja nähtävyydet.

Alueella sijaitsee useampi temppeli sekä kulkuyhteyksiä vain yksi BTS pysäkki sekä jokiveneet.

Sathorn ja Silom

Nämä ovat Bangkokin liike-elämän keskus. Alueella on paljon pilvenpiirtäjiä sekä toimistorakennuksia.

Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä mm. Bangkokin korkein pilvenpiirtäjä Mahankhon se enemmän paikallisten suoisossa oleva Patpong ”punaisten lyhtyjen katu”.

Huai Khwang

Harvemmin matkaoppaissa esillä ollut Huai Khwang sopii edullisempaan majoitukseen. Alueella on paljon hyvällä hinta/laatu suhteella olevia condo asuntoja sekä hyvät yhteydet MRT metroon.

Liikkuminen Bangkokissa

Bangkok liikkuminen
Bangkok tunnetaan myös ruuhkistaan

Kattava ja erittäin hyvin toimiva julkinen liikenne on yksi Bangkokin parhaista puolista. Käytännössä Metrolla pääsee kaupungissa ihan mihin vain pikkurahalla.

Taksit ja varsinkin bussit ovat myös edullisia vaihtoehtoja, mutta ruuhka-aikaan erittäin hitaita.

SkyTrain (BTS/ Sininen viiva kartalla)

Skytrain

BTS SkyTrain eli ilmajuna on yksi kätevimmistä tavoista liikkua Bangkokissa. Junalla voi pyyhkäistä muutamassa minuutissa ruuhkaisten teiden yli kaupungin laidalta toiselle. Yhdessä metron (MRT) kanssa se muodostaa verkoston, jota kannattaa opetella hyödyntämään liikkumisessa.

SkyTrain, virallisesti BTS (Bangkok Mass Transit System) avattiin liikenteelle joulukuussa 1999. Avoinna on nykyisin kaksi linjaa (Sukhumvit ja Silom), joilla on yhteensä 52 asemaa.

BTS:ää käyttää päivittäin 750 000 matkustajaa. Liikenne aloitetaan aamukuudelta ja lopetetaan keskiyöllä.

Tavallisesti Skytrain operoi 5 minuutin välein ja ruuhka-aikoina 3 minuutin välein. Istumapaikkoja saattaa kuitenkin olla haastava saada ruuhka-aikana.

Osa penkeistä on varattu erityisesti munkeille. Heitä ei junassa juuri näy, mutta on silti hyvä muistaa, ettei naisten ole soveliasta istua munkkien vieressä.

SkyTrain-asemat ovat 2–3 kerroksessa maanpinnan yläpuolella: ensimmäisessä taso on lipunmyynti ja kauppoja, ylempänä asemalaituri. Siamin risteysasemalla on kolme tasoa. Useimmilla asemilla on ainakin muutamia liukuportaita sekä erikseen hissit tai ramppi pyörätuolia käyttäville.

Bangkokin metrojen kartta
Julkisen metrojen kartta

BTS-linjojen keskipiste on Siam (Siam Paragon -kauppakeskuksen yhteydessä). Se on ainoa ”interchange station” eli vaihtopiste, jossa voi siirtyä linjalta toiselle junaa vaihtamalla. Kaikilla SkyTrain-asemilla on numerot Siamilta lähtien itään (E), etelään (S), länteen (W) ja pohjoiseen (N) niin, että esimerkiksi Siamista toisena itään sijaitseva Phloen Chit on numeroltaan E2.

Asemien nimet ovat pääosin samat englanniksi ja thaiksi. Muutamia eroja kuitenkin löytyy, esimerkiksi Victory Monument ei ole monillekaan thaimaalaisille tuttu, koska aseman nimi on thaiksi Anusawari Chai Samoraphum.

Skytrain matkaliput

Skytrain lippuautomaatti
Lippuautomaatti BTS asemalla

SkyTrain-liput maksavat 15–42 bahtia etäisyydestä riippuen, ne ostetaan käteisellä asemilla olevista automaateista palvelupisteillä. Useamman hengen seurueelle taksi saattaa siten jo tulla edullisemmaksi vaihtoehdoksi.

Automaatista ostetaan lippu painamalla kohdeasemaa vastaavaa numeropainiketta ja syöttämällä tarvittava määrä kolikoita. Automaatit hyväksyvät 5 ja 10 bahtin kolikot ja antavat myös vaihtorahaa takaisin.

Automaatista saatava lippu on magneettilippu, joka syötetään sisään kulkuportissa olevasta reiästä. Skannauksen jälkeen matkalippu sujahtaa ulos portin päältä, josta se napataan mukaan ja portti aukeaa. Kohdeasemalla lippu syötetään taas porttiin ja se katoaa sinne.

Jos tuli vahingossa matkustettua liian kauaksi eikä lippu riitäkään, portti ei aukea vaan pitää mennä asioimaan lipputiskille ja maksaa erotus.

Jos kantamuksia on paljon tai mukana on iso matkalaukku, kannattaa suosiolla käyttää porttien vieressä sijaitsevaa erillistä ovea. Muuten saattaa käydä niin, että infrapunasilmä harhautuu edessä vilahtavista ostoskasseista ja lyö portin kiinni kylkiisi juuri, kun olet kävelemässä siitä.

Päivälipulla voi ajella mielin määrin

SkyTrainia useammin käyttäville on kertalippujen lisäksi tarjolla muunkinlaisia lippuja. Päivälippu maksaa 120 bahtia ja sillä voi ajaa rajattomasti päivän aikana.

Bangkokissa asuvan kannattaa hankkia ladattava prepaid Rabbit Card, jolla ei tarvitse jonottaa ja ostaa lippuja joka kerta. Rabbit kortti kelpaa myös monissa ravintoloissa ja ostoskeskuksissa.

Metro (MRT, Sininen viiva kartalla)

bangkok metro kartta
bangkok metro kartta

Bangkokin Maanalainen metro kattaa kaupungin pohjoisesta etelään. Metroa on laajennettu tiuhaa tahtia ja se kattaakin nykyisin 53 asemaa. Viimeisimmät jatko-osat metroon ovat tulleet vuonna 2020.

Metro on ilmastoitu sekä moderni, se operoi kello 6:00-12:00, 4-6 minuutin välein sekä ruuhka-aikana 2-4 minuutin välein.

Yhteisiä pysäkkejä SkyTrainin kanssa on kolme: Silom, Sukhumvit ja Chatuchak. Näissä pisteissä voi siis vaihtaa maanalaisesta ilmajunaan tai päinvastoin, joskin kävelymatkaa on jonkin verran.

Vaihtoa hankaloittaa se, ettei kulkuvälineisiin vielä toistaiseksi käy sama lippu, vaan se on ostettava molempiin erikseen.

Lisäksi metron ja SkyTrainin pysäkeillä on eri nimet: kohdakkain olevat asemaparit ovat Silom (metro) ja Sala Daeng (SkyTrain), Sukhumvit–Asok sekä Chatuchak–Mo Chit.

Lisäksi metro yhdistyy Petchaburin asemalta lentokentälle vievään Airport Rail linkkiin (ARL)

Metro liput

Matkalippu on ostettavissa asemilta joko automaatista tai asiakaspalvelijalta. Lippujen hinnat ovat alk. 16THB, josta se nousee 2-3baht per asema. Maksimissaan lippu kustantaa 41THB.

Matkalippu muistuttaa muovista kolikkoa, jota ei tule hukata.

Jos päivän aikana haluaa kierrellä paljon metrolla, kannattaa harkita päivälippua rajoittamattomilla matkoilla.

Rajoittamattomien metrolippujen lippujen hinnat 2020

 • 1pv rajatonlippu 120THB
 • 3pv rajatonlippu 230 THB
 • 30pv rajatonlippu 1400THB

Saatavilla on myös kortti, johon voi tallettaa rahaa, jottei aikaa tarvitse aina tuhlata lipun hankkimiseen. Sekä rajattomat liput & prepaid kortti ovat ostettavissa kioskeilta.

Airport Rail Link (ARL)

Airport Rail Link kartta
ARL on nopein ja edullisin tapa päästä lentokentältä keskustaan.

Suvarnabhumin Lentokentältä keskustaan kulkeva Airport rail link on nopein ja edullisin tapa siirtyä lentokentältä kaupunkiin tai toisinpäin.

Lentokentän pääteasema sijaitsee Suvarnabhumin alimmaisessa kerroksessa josta se kulkee aina Phay Thain BTS asemalle asti. Matkalla on myös mahdollista vaihtaa MRT metroon Makkasan/Phetchaburi asemalla.

Kokonaisuudessaan matka Phay Thain asemalta lentokentälle kestää 26 minuuttia. ARL liikennöi aamu kuudesta keskiyöhön 15 minuutin välein ja ruuhka-aikana 10 minuutin välein.

Liput ovat ostettavissa automaateista jokaiselta asemalta. Lippu maksaa 35-45THB matkan pituudesta riippuen.

Taksit

Thaimaa taksit
Bangkokissa takseja on sekä keltavihreitä että erittäin värikkäitä

Taksit ovat ilmastoituja sekä usein metroa edullisempi vaihtoehto 3-4 henkilölle.

Taksit hinnat Bangkokissa alkavat 35THB alkavalta kilometriltä, jonka jälkeen mittari laskuttaa 5-9THB/km matkan pituudesta riippuen. Ruuhka-aikaan taksin hintaan lisätään usein erillinen lisämaksu.

Turistialueilla pysähdyksissä oleva taksit usein ehdottavat edullisempaa hintaa, mikäli mittaria ei käytetä, todellisuudessa hinta ilman mittaria on aina törkeä. Samoja huijareita on usein myös lentokentällä ja huutelemassa käveleville turisteille.

Matkatessa taksilla, varmista että kuski käynnistää mittarin, muussa tapauksessa poistu autosta ja valitse seuraava taksi. Paras tapa löytää mittaria käyttävä kuski on huitoa taksi itselleen liikkeestä.

Joillain taksimatkoilla kuski saattaa ehdottaa matkustajalle ”Toll” tai ”express” tietä. Näiden avulla matka sujuu nopeampaa. Tietullit tulee kuitenkin maksaa matkan aikana kuskille käteisellä, ne maksavat noin 25-50THB.

Kaupungin ulkopuolelle, kuten Pattayalle (1200-1500THB) tai Hua Hiniin (1500-2000THB) matkustaessa on mahdollista neuvotella kuljettajan kanssa hinta etukäteen.

Grab on myös Bangkokissa erittäin suosittu ja helppokäyttöinen, sovelluksen avulla tilaat luotettavan taksin etukäteen sekä vältät yleisimmiltä huijauksilta. Matkan voi maksaa joko käteisellä tai sovelluksen kautta pankkikortilla.

Taksi on myös mahdollista tilata numerosta 1661 (hinta 20 baht)

Vinkki: Taksikuskit puhuvat monesti huonoa englantia, tällöin osoite on helpompi esittää puhelimesta tai kirjoittaa paperille.

Moottoripyörätaksit

Moottoripyörätaksi

Moottoripyörätaksit ovat nopein, mutta varmasti vaarallisin kulkuväline Bangkokin ruuhkissa. Nämä kamikazet suhailevat ja ohittelevat huoletta ruuhkaan juuttuneet autot. Hyvällä tuurilla saatat päästä ehjänä perille.

Moottoripyörätaksit eivät juuri ole tavallisia takseja edullisempia, ne soveltuvatkin lähinnä lyhyille matkoille. Pidemmillä matkoilla hinta on usein samaa tasoa auton kanssa.

Kuskit tunnistat oransseista liiveistä, he odottavat matkustajia kauppakeskusten lähettyvillä, katujen päissä sekä BTS/MRT asemilla.

Varmista ennen matkaa että kuljettajalla on sinulle kypärä, sillä kypärättä matkustamisesta voit saada sakon. Myös hinta kannattaa neuvotella etukäteen.

Moottoripyörätakseja voi tilata myös Grabin kautta, tällöin kuljettaja on varmasti turvallinen ja hinta kohtuullinen.

Tuk-Tuk

TukTuk

Turistialuilla matkailijoita piinaavat TukTuk -kuljettajat saattavat nopeasti ruveta ärsyttämään tavallista reissaajaa, joka vain haluaa ihastella nähtävyyksiä.

Nämä erittäin äänekkäät ja värikkäät menopelit ovat Thaimaassa suunnattu lähinnä turisteille. Kuskit puhuvat varsin usein hyvää englantia ja ovat valmiita esittelemään pahaa aavistamattomalle matkaajalle kavereidensa koru ja pukuliikkeitä.

Monesti kuljettaja tarjoaa jopa lähes ilmaista matkaa, jos matkan varrella poiketaan kaupoilla. Usein näissä huijauksissa kuski saa asiakkaasta palkkion ja matkailijalle myydään rihkamaa. Älä siis tartu näihin ”huipputarjouksiin”.

Muuten matka tuk-tukin kyydissä voi olla matkailijalle hauska elämys joka kannattaa kokeilla. Tuk-Tukit ovat hieman takseja kalliimpia. Lyhyt matka maksaa noin 30-50baht.

Bussit

Bussi bangkokissa

Paikallinen bussiverkko Bangkokissa on laaja sekä edullinen. Tosin ensikertalaiselle bussin käyttäminen saattaa olla hieman sekava ja hämmentävä kokemus.

Bussiliput maksavat alkaen 5 Bahtia, ne ostetaan lipunmyyjältä vasta bussissa istuessa.

Ulkomaalaiset eivät juuri käytä busseja, joten avun saaminen englanniksi voi olla matkailijalle haastavaa.

Bussien reitit ovat kuitenkin saatavilla Google Mapsin kautta, joka helpottaa matkailijan matkaa huomattavasti.

Veneet

Jokivene Bangkokissa

Veneet sekä lautat ovat myös osa Bangkokin julkista liikennettä. Veneretki saattaa myös olla mielenkiintoinen kokemus matkailijalle.

Express veneet kulkevat joessa 15 minuutin välein kello 6:00-19:00.

Veneiden värit kertovat millä laitureilla ne pysähtyvät. Oranssilippuiset ovat hitaita, mutta ne pysähtyvät jokaisella laiturilla. Keltaisilla ja vihreillä lipuilla varustetut ovat nopeampia, mutta niillä on vain 12 pysähdystä.

Viikonloppuisin (la-su) liikenteessä on vain oranssilipullisia eli hitaimpia veneitä.

Tavallinen venematka maksaa 10-40 Baht riippuen matkan pituudesta. Matkalippu ostetaan joko laiturilta tai vasta veneessä istuessa.

Turisteille on suunnattu erityinen päiväkierros, johon sisältyy mm. opastus, matkaopas sekä vesipullo. Chao Phaya Tourist Boat liikehtii joka päivä kello 9:30-16:00. Turistilippu maksaa 150THB ja sillä saa ajella rajattomasti. Turistilipulla voi matkustaa myös tavallisella veneellä.

Turistien veneretket alkavat Sathornin satamasta ja päättyvät Thra Phta Athin satamaan. Matkalla on 10 pysäkkiä ja veneet kulkevat noin 30 minuutin välein.

Joessa myös operoi sen ylittäviä lauttoja, niiden hinta on 3.5THB/matka. Lautat toimivat 5:00-20:00 välillä.

Bangkok nähtävyydet

Bangkokissa ei tekeminen ja nähtävä lopu. Kaupunki on jo sinänsä elämys korkeine pilvenpiirtäjineen ja upeine näkymineen. Sen lisäksi siellä sijaitsevat tietysti monet maan tunnetuimmista nähtävyyksistä, kuninkaan palatsista ja Wat Phra Kaew -temppelistä lähtien.

Ennen kaikkea Bangkok on vastakohtien kaupunki, jossa kaikki äärilaidat näyttävät olevan samanaikaisesti läsnä. Pilvenpiirtäjien juuressa on ränsistyneitä hökkeleitä, liikepankkien edessä nukkuu kerjäläisiä ja temppeleiden vieressä on baareja.

Erot ja vastakohtaisuudet johtuvat paljolti huimista tuloeroista. Bangkokissa kaiken voi tehdä todella edullisesti tai todella kalliisti. Silti eriarvoisuus ei ole samalla tavalla räikeää, ahdistavaa ja toivotonta kuin vaikkapa Intiassa. Yläluokka ei aja aseistettuine turvamiehineen rääsyläisten yli luodinkestävillä autoilla, eivätkä kerjäläiset ryöstä ohikulkijoita.

Kulttuurit ja yhteiskuntaluokat kohtaavat, mutta vaikka lähes mahdottomalta vaikuttava harmonia rakoilee pinnan alla, pitkälti buddhalaisuudesta lähtevä koheesio pitää yhteiskunnan hämmentävän hyvin kasassa.

Shoppailija voi valita tunnelmallisten iltamarkkinoiden tai valtavien ylellisten ostosparatiisien välillä, joissa myydään kaikkia kuviteltavissa olevia luksustuotteita ja brandeja Louis Vuittonin laukuista Lamborghineihin.

Upporikaskaan thaimaalainen ei välttämättä kieltäydy herkullisesta pad thaista, joka maksaa kadulla viisikymmentä senttiä – mutta toisella puolella katua saatetaan tarjota yli 20 000 euron illallinen.

Jopa elämän hektisyys on suhteellista: Kun vilkkaalta kadulta pääsee sisätiloihin, kiire tuntuu katoavan. Myyjät ja tarjoilijat lakkaavat kaikessa rauhassa kynsiään, rupattelevat keskenään tai ottavat istualtaan torkkuja kesken työpäivän.

Temppelit

Bangkokin temppelit eivät ole vain nähtävyyksiä turisteille, ne ovat nähtävyyksien sijaan erittäin tärkeitä paikkoja paikallisille.

Temppelialueella käytös sekä pukeutuminen tulee olla asianmukaista. Esimerkiksi lyhyet shortsit tai paljastavat vaatteet ovat kiellettyjä.

Jos kuitenkin pitkät housut jäi kotiin, löytyy temppelien sisäänkäynneiltä innokkaita kauppiaita, jotka myyvät tai vuokraavat sopivat vaatteet käyttöön.

Temppeleiden läheisyydessä on myös useasti huijareita, jotka väittävät kohteiden olevan kiinni. Älä usko heitä.

Suuri palatsi (Grand Palace)

Suuri palatsi

Vuosina 1782-1925 Thaimaan kuninkaan asuinpaikkana toiminut Grand Palace on varmasti yksi Bangkokin tunnetuimpia ja vierailluimpia nähtävyyksiä.

Alue on massiivinen, useista näyttävistä rakennuksista koostuva kompleksi. Sen kiertämiseen tulee varata reilusti aikaa.

Pääsylippu: 500THB

Aukioloajat: 8:30-15:30

Wat Pho – lepäävä Buddha

Lepäävä Buddha patsas

Aivan Grand Palacen vieressä sijaitseva Wot Phon temppeli on monien matkailijoiden kohdelistalla. Kyseessä on ehkä Bangkokin vaikuttavin Buddhalaistemppeli, jonka merkittävin nähtävyys on 46 metrinen kullalla päällystetty makaava Buddha patsas.

Pääsylippu: 100THB

Aukioloajat: 8:00-18:30

Wat Arun

Thonburin tai ehkäpä koko Bangkokin maamerkkinä tunnettu Wat Arun saattaa olla uniikin suunnittelun ansiosta yksi kaupungin näyttävimmistä temppeleistä.

Wat Arun sijaitsee joen toisella puolella, aivan Wat Phota Ja Grand Palacea vastapäätä. Helpoiten pääset temppelille ylittämällä joen lautalla.

Pääsylippu: 100THB

Aukioloajat: 8:00-18:00

Wat Suthat

Wat Suthat temppeli

1800 luvulla rakennettu Wat Suthat on yksi Bangkokin vanhimmista Buddhalaistemppeleistä. Toisin kuin muut edellä mainitut temppelit, tämä ei ole aivan yhtä kova turistirysä.

Temppeli tunnetaan erityisesti 8-metrisestä prossi-Budhasta sekä 21 metriä korkeasta jättimäisestä keinusta.

Pääsylippu: 20THB

Aukioloajat: 9:00-18:00

Wat Samphran

Wat Samphran

Noin 45 minuutin ajomatkan päässä Bangkokin keskustasta sijaitsee todellinen helmi, Näyttävä lohikäärmetemppeli, josta vain harva matkailija on tietoinen.

Vaaleanpunaisen tornin huipulle on mahdollista kiivetä, josta aukeaa upea panoraama maisema ympärille.

Ei pääsymaksua, mutta pieni lahjoitus on suotavaa.

Ancient Siam (Ancient City)

Ancient Siam

Thaimaalaisen miljardöörin, Lek Viriyaphan rakennuttama massiivinen ulkoilmamuseo, josta löytyy rutkasti Thaimaan historiallisia nähtävyyksiä.

Paikka on niin massiivinen, että pääsylipun hintaan sisältyy polkupyörä. Alueella pyöräilyä tulee noin 5-9 kilometriä, joten sen tutkimiseen kannattaa varata kokonainen päivä.

Ancient Siam on hieman syrjässä, helpoiten paikalle pääsee ottamalla BTS ilmajunan Khenan pääteasemalla ja jatkamalla perille taksilla.

Pääsylippu: 700THB aikuiset, 350THB lapset

Aukioloajat: 9:00-19:00

Shoppailu

Bangkok on myös shoppailijan paratiisi, kaupunki on ahdettu täyteen massiivisia ostoskeskuksia, joissa varsinkin paikalliset opiskelijat viettävät mielellään vapaa-aikaa, onhan niissä sentään viileä ilmastointi, mahdollisuus ladata puhelin sekä siistit vessat.

Turistien keskuudessa suosituimpia ostoskeskuksia ovat varmasti CentralWorld, Terminal21 sekä MBK. Uusimpiin ostoskeskuksiin kuuluu massiivinen 2018 avattu ICON SIAM, joka on aikamoinen nähtävyys jo itsessään.

MahaNakhon Skywalk Kattoterassi

Bangkokin Korkein rakennus King Power MahaNakhon on uniikin arkkitehtuurin takia varsin näyttävä rakennus jo ulkoapäin.

Pilvenpiirtäjän huipulla, 314 metrin korkeudessa sijaitsee kokemuksen arvoinen kattoterassi, jossa baarin hinnat ovat suurin piirtein suomitasoa.

Huipulta näet lintuperspektiivistä koko kaupungin sekä voit kokeilla rohkeutta lasisella lattialla, mistä pudotusta maankamaralle on yli 300 metriä.

Pääsylippu: Suolainen 1050THB

Aukioloajat: 9:00-18:00

Lentokoneiden hautausmaa

Lentokoneiden hautausmaa

Lentokoneiden hautausmaa ei ole mikään tavallinen turistikohde, mutta ehkäpä yksi mielenkiintoisimmista.

Alue koostuu käytöstä poistetuista lentokoneista, joiden sisällä voi rohkeutensa mukana seikkailla niin paljon kuin huvittaa.

Kyseessä ei ole mikään virallinen nähtävyys eikä alueelle ole pääsymaksua. Koneiden rungoissa kuitenkin asuu kodittomia, jotka monesti keräävät ulkomaalaisilta noin 200THB pääsymaksua.

Chatuchak viikonloppumarkkinat.

Viikonloppuisen järjestettäviltä Chatuchak viikonloppumarkkinoilta löydät lähes kaikkea. Ne ovat Thaimaan ja ehkäpä koko maailmaan suurimmat markkinat.

Nämä markkinat keräävät viikonloppuisin keskimäärin yli 200 000 kävijää. Markkinat ovat jaettu 27 eri osaan yhteensä myyntikojuja löytyy arvioiden mukaan jopa yli 15 000.

Bangkok Yhteenveto

Bangkok sopii hyvin loman osaksi, sillä kaupungista on hyvät jatkoyhteydet mihin tahansa muualle. Kaupunki on Kaakkois-Aasian lentoliikenteen solmukohta. Kansainväliset lennot, myös Suomesta lähtevät lennot Bangkokiin saapuvat Suvarnabhumi-kentälle. Thaimaassa toimii useita lentoyhtiöitä, ja maan sisäiset lennot lähtevät pääosin Don Mueang -kentältä.

Bangkok on myös Thaimaan raide- ja bussiliikenteen keskus. Sieltä on edulliset ja kohtuullisen korkeatasoiset junayhteydet kolmeen suuntaan ja bussiyhteydet maan joka kolkkaan. Metropolin sisäisessä liikenteessä on valittavana liikennevälineiden koko kirjo: moottoripyörätaksi, tuk-tuk, taksi, bussi (ilmastoimattomana ja ilmastoituna), BTS SkyTrain eli ilmajuna, metro ja niin edelleen. Perinteisesti kaupungissa on liikuttu veneillä sen lukuisia kanavia pitkin. Lentokentältä voi tulla hotellille jopa helikopterilla, ja katukauppiaat tietysti ajelevat kaduilla liikkuvilla grilleillään.

Tieliikennettä varten on rakennettu maksullisia ohitusteitä (tollway), jotka nopeuttavat liikkumista, mutta aamun ja illan ruuhka-aikoina liikenne käytännössä lähes pysähtyy monissa osissa kaupunkia. Hotelli kannattaa siis valita hyvien yhteyksien alueelta, jotta loma-aika ei kulu turhaan ruuhkissa odotteluun.