Ayutthaya – menneen maailman loistoa

Päivitetty:

Ayutthaya

Ayutthaya on hämmästyttävä rauniokaupunki, joka sijaitsee vain noin 80 kilometrin päässä Thaimaan pääkaupungista – Bangkokista.

Matkailijalle Ayutthaya tarjoaa historiallisten raunioiden lisäksi tunnelmallisen kosketuksen menneeseen, paljon kulttuuria, herkullista thairuokaa sekä edullisia majoituksia.

Ayutthaya on todennäköisesti helpoin sekä paras päiväretki minkä voit tehdä Bangkokista.

Ayutthaya Historiaa

Ayutthayan kuningaskunta (1351–1767) oli aikanaan kiehtova kaupan ja kulttuurin keskus, Indokiinan mahtavin valtio. Sen suosiosta kilpailivat niin kiinalaiset, intialaiset ja persialaiset kauppiaat kuin läntiset siirtomaavallatkin.

Imperiumin hallintokeskus – Ayutthaya eli ”voittamaton kaupunki” – oli miljoonan ihmisen koti, yksi maailman suurimmista kaupungeista ja väkirikkaampi kuin aikansa Lontoo. Vauras kaupunki vertautui koossaan ja rikkauksissaan Pariisiin, jonka hoviin kuningas Narai loi vahvat siteet 1600-luvulla.

1300-luvulla alkaneen neljänsadan vuoden loiston aikana täällä hallitsi 33 eri kuningasta. He alistivat valtaansa lähiseudun valtiot ja valloittivat myös khmerien pääkaupungin Angkorin.

Kulta-aika päättyi burmalaisten armeijoiden hyökkäykseen. Pitkän piirityksen jälkeen burmalaiset joukot mursivat pääkaupungin vastarinnan vuonna 1767. Ayutthaya murskattiin täysin. Sen rikkaudet ja taideaarteet ryöstettiin, kirjastot tuhottiin ja kaupunki poltettiin maan tasalle. Tiilistä rakennetut temppelit jäivät pystyyn, mutta burmalaiset valloittajat katkaisivat huolellisesti kaulan sadoilta Buddhan kivipatsailta.

Nyt noista loiston päivistä muistuttavat vaikuttavat rauniot, jotka UNESCO on julistanut maailman kulttuuriperinnöksi. Ayutthayan kaupungin sydämessä oleva laaja alue, Phra Nakhon Si Ayutthaya Historical Park eli Ayutthayan historiallinen puisto, käsittää kymmenittäin palatsien ja temppeleiden raunioita.

Saapuminen

Rauniokaupungin nimellä on ehkä useampia kirjoitusasuja kuin millään muulla Thaimaan kaupungilla (myös Ayotaya, Ayothaya, Ayudhya, Ayutaya, Ayuthaya ja Ayuttaya), mutta kaikki tienviitat vievät samaan paikkaan. Tämä suosittu retkikohde on lähellä Bangkokia, ja sinne on helppo päästä.

Helpoin tapa tutustua Ayutthayaan on varata valmis päiväretki, johon kuuluu nouto hotellista ja laivamatka. Tarjolla on myös monenlaisia laivaretkiä Chao Phraya -jokea pitkin.

Bussit

Bussit operoivat Mo Chitin bussiterminaalista 20 minuutin välein 5:00-19:00. Lipun hinta 50-70THB sekä matka-aika noin 1h 30 min. Bussiasemalla pääset sekä MRT & Skytrain metroilla.

Toinen vaihtoehto on minivanit, joita lähtee Victory Monumentin luota. Minivanit operoivat 5:30-21:00 tunnin välein. Matka-aika noin tunti ja hinta 60 Bahtia.

Junalla

Junia Ayutthayaan kulkee päivittäin Hua Lamphongin juna-asemalta noin 20. Matkan kesto on 1,5–2 tuntia, josta suurin osa kuluu köröteltäessä Bangkokin pikku kaupunkiasemilta toiselle; Don Mueang -lentokentän ja Ayutthayan välisellä raideosuudella menee alle 40 minuuttia.

Junalipun hinta vaihtelee huomattavasti junan tyypistä ja matkustusluokasta riippuen. Esimerkiksi istumapaikka pikajunan ilmastoidussa kakkosluokassa maksaa 245-345 bahtia. Hieman hitaamman junan ilmastoimattomasta kolmosluokassa voisi selvitä 15-45 bahtilla.

Erikoisuutena Ayuttahayaan kulkee myös vanhanaikainen höyryjuna, jota ajetaan nykyään kolmena päivänä vuodessa. Päivät ovat 26. maaliskuuta (rautatieyhtiö SRT:n perustamispäivä), 23. lokakuuta (kuningas Chulalongkornin kuolinpäivä) ja 5. joulukuuta (nykyisen kuninkaan syntymäpäivä). Juna lähtee Bangkokista aamukahdeksalta ja palaa illaksi. Liput on varattava hyvissä ajoin, koska ne myydään nopeasti loppuun.

Taksi

Isommalle seurueelle taksimatka saattaa myös olla hyvä vaihtoehto. Taksista joutuu maksamaan noin 1000 Bahtia.

Polkupyörällä ympäri kaupunkia

Ayutthayassa edullisin kulkuväline on polkupyörä, joita voi vuokrata 30 bahtilla päiväksi. Maasto on tasaista ja liikenne Bangkokia rauhallisempaa.

Vähemmän hikeennyttävää on sopia Bangkokin kollegoitaan hivenen leppoisampien tuk-tuk -kuljettajien kanssa kierroksesta, jonka aikana kartoitetaan tärkeimmät nähtävyydet. Hinnaksi pitäisi tulla enintään 200 bahtia/tunti.

Myös joelle on mahdollista varata venekierros, noin 150 bahtia/tunti hintaan.

Moniin kohteisiin peritään pieni pääsymaksu (20–30 bahtia). Tiukkaa pukeutumiskoodia täällä ei ole, joten aivan tukahduttavimpiin vaatteisiin ei ole pakko pukeutua. Tärkeimmissä paikoissa, kuten puun sisästä kurkistavan Buddhan pään kohdalla, on silti vartijat katsomassa, etteivät turistit käyttäydy sopimattomasti.

Nähtävyydet

Kaupungista löytyy paljon nähtävää, matkailijan kannattaa suunnata aluksi turistekeskuksen museeon ja sitten suunnitella päivän kulkua

Tässä muutama nähtävyyksistä

Ayutthaya Tourist Center

Thaimaan matkailuviranomaisten ylläpitämä museo tulisi olla Ayutthayaan suuntaavan matkailijan ensimmäinen kohde. Museossa vierailu auttaa ymmärtämään parhaiten kaupungin historiaa. Avoinna kello 8:30-16:30

Wat Phra Si Sanphet

Muinaisen Ayutthanian suurin sekä tärkein temppeli. Tämä 1400 luvun lopulla rakennettu temppeli toimi myös muinaisten kuninkaiden palatsina

Aikoinaan temppelistä löytyi 16 metrinen Buddha joka oli päällystetty jopa 250 kilolla kultaa. Burmalaiset kuitenkin sulattivat ja veivät patsaan pois.

Temppelin 3 Ayutthaya tyylistä tornia (chediä) toimivat  kaupungin maamerkkinä.

Avoinna 8:00-18:00, sisäänpääsy 50THB.

Wat Lokayasutharam

Ayutthayan lepäävän Buddhana tunnettu Wat Lokayasutharam on yksi kaupungin suositummista nähtävyyksistä. Buddha patsas on veistetty kivestä, se on noin 37 metriä pitkä ja 8 metrin korkuinen.

Avoinna: 8:00-19:00

Wat Phra Mahathat

Wat Phra Mahathat buddhan pää

Ayutthayan vanhimpia ja ensimmäisiä khmer tyylisiä monumenttejä. Tämän alueen erikoisuus on Buddha patsaan ympärille kasvanut puu, joka usein näytetään myös esitteissä.

Avoinna: 8:00-18:00, sisäänpääsy 50 Bahtia

Majoittuminen

Monet matkailijat viettävät Ayutthayassa vain päivän ja palaavat illaksi takaisin Bangkokiin.

Matkan rasituksen voi kuitenkin jakaa myös edullisesti kahdelle päivälle, halpoja majapaikkoja on saatavilla jopa alle 200 Bahtilla.

Edullisia, mutta hyviä majoitusvaihtoehtoja ovat esimerkiksi Baan Lotus Guest house (450-600 Bahtia) sekä Tony’s Place (300 – 1200Bahtia)

Paikkakunnan loistokkainta majoitusta tarjoaa pienellä saunallakin varustettu neljän tähden Krung Sri River, josta voi saada tingittyä sviitin kahden suunnan jokinäkymillä 5000 bahtiin.

Ayutthaya kokemuksia

Oletko vieraillut tässä suositussa päiväretkikohteessa? mitkä ovat Ayutthaya kokemuksesi? Kommentoimalla alas autat muita matkaajia!

Jätä kommentti