Thaimaalainen ruoka: Opas & parhaat Thai ruoat

Päivitetty:

Thaimaalainen ruoka on tunnetusti herkullista mutta mausteista. Thai ruoan tyypillisiä ainesosia ovat mm. riisi, nuudelit, possu, kana sekä paikalliset hedelmät ja vihannekset.

Rantakaupungeissa matkailija törmää väkisinkin useisiin mereneläviin, jotka joskus saa (tai jopa pitää) valita itse akvaariosta.

Pereinteinen thaimaalainen ruoka tarjoillaan valmiiksi paloiteltuina, suuhunpantavina palasina. Tämän vuoksi veistä ei tarvita. Ruoka syödään lusikalla, ja leikkaamisessa apuna on haarukka. Sormien käyttö apuna on luvallista. Jotkut ruokalajit syödään puikoilla.

Lihan laatu vaihtelee paljon. Luut ja jänteet kuuluvat joihinkin ruokalajeihin ja niitä saatetaan arvostaa: moni thaimaalainen nyrpistää nenäänsä murealle sisäfileepihville ja valitsee sen asemesta sitkeämmän osan.

Sisällysluettelo:

  1. Thaimaalaisen ruoan 4 makua
  2. Thaimaalainen ruoka on tulista
    1. Mikä avuksi liian tuliseen ruokaan
  3. Pöytätätavat
  4. Katuruoka
    1. Katuruoan hintataso
    2. Madot ja torakat
  5. Kasvisruoka Thaimaassa
    1. Mistä kasvisruokaa löytyy
  6. Thaimaan eksoottiset hedelmät
  7. Top 6 Thaimaalaiset ruoat
Thaimaalainen ruoka
Thaimaalainen ruoka

Thaimaalainen ruoka yhdistää 4 makua

Perinteinen thaimaalainen ruoka on loppujen lopuksi varsin yksinkertaista, monet ruokalajit sisältävät 4 eri makua, jotka ovat makea, hapan suolainen sekä tulinen.

Thaimaalaisen ruoan tavoite on aina sama, kaikkia 4 makua tasaisessa suhteessa. Tämän takia thaimaalaiseen ruokaan lisätään tyypillisesti mm. sokeria, kalakastiketta ja limettimehua, jotka varmistavat tasapainoisen, mutta eksoottinen makumaailman.

Thaimaalainen ruoka on usein tulista

Thaimaalainen ruoka on usein varsin maustettua ja mausteisuus tarkoittaa eri asiaa kuin Suomessa. Joissakin paikoissa ruoka on liian tulista monille thaimaalaisillekin.

Jos olet kotimaassa syönyt ”tulista” pizzaa tai kebabia ja alat tämän rohkaisemana pröystäillä chilinsyöntitaidoillasi, saattaa Thaimaassa käydä nolosti, sillä keittiöstä löytyy taatusti tavaraa, jolla saa raavaankin miehen hiljaiseksi.

Matkailijoille suunnatut ravintolat tarjoavat jo oletusarvoisesti länsimaiseen makuun sopivia kevyesti maustettuja ruokia, samoin kuin Suomessa sijaitsevat thaimaalaiset ravintolat.

Myös monet paikallisten suosimat tavintolat tekevät ruoistaan kysymättä laimennettuja versioita, kun näkevät tilaajan olevan länsimaalainen – tämä on tietenkin ikävää, jos nimenomaan sattuu pitämään maustetusta ruoasta.

Thai ruoan tulisuuden selvittäminen onkin helpointa selvittää etukäteen kysymällä. Monesti tarjoilija myös kysyy tilauksen yhteydessä, kuinka maustettuna ruoka halutaan

Jos tahdot, että annoksesta tehdään mieto versio, esitä toiveesi englanniksi tai yritä sanoa thaiksi ”mai phet”, joka tarkoittaa ”ei tulinen”. Vastaavasti ”phet” tarkoittaa tulista ja ”phet phet” onkin sitten jo todella tuima annos!

Hyvä tulikoe on kunnolla maustettu som tam tai jungle curry.

Liian tulinen thai ruoka, mikä avuksi?

Tulinen thai ruoka
”Punaiset paholaiset” saattavat johtaa pahaa aavistamattoman herkkusuun erittäin kuumottaviin tiloihin

Mikä eteen, kun puraiset sen kastikkeeseen hautautuneen chilin ja polttava neste pirskottuu kitalakeesi? Jäävesi tulee ehkä ensimmäisenä mieleen, mutta se ei auta ongelmaan kovinkaan hyvin. Kuten ei myöskään olut, vaikka tämä kuulostaakin hyvältä tekosyyltä juoda pöydän oluttorni tyhjäksi.

Jotta polttava tunne helpottaisi, pitää mausteiset öljyt saada pois kielestä ja suusta. Vesi ei tunnetusti ole kovin tehokas öljyn liuotin. Kokeile jotain näistä:

  1. juo maitoa
  2. pyörittele riisiä suussa
  3. mutustele leipää
  4. kuningasvinkki: pistä sokeria suuhusi ja imeskele sitä

Pöytätavat Thaimaassa

Thaimaalainen ruokakulttuuri sekä pöytätavat poikkeavat huomattavasti suomalaisesta.

Tyypillisesti jokaiselle ei tilata omaa annosta, vaan pöytään tilataan useampi ruokalaji jotka syödään yhdessä ruokailijoiden kesken. Poikkeuksena ovat pienemmät ravintolat ja annokset, kuten keitot katukeittiöistä.

Thaimaalaiset pyrkivät sopusuhtaiseen sekoitukseen eri makuja ja raaka-aineita ruokia tilatessa. Perinteisesti pöytään tilataan jokin thaicurryistä, paistettu tai höyrytetty kala, paistettuja vihanneksia sekä keitto.

Ruokaa ei tule rohmuta lautaselle kerralla liikaa, thaimaalaiset pitävät sitä epäkohteliaana sekä ahneena. Ruokia tuleekin nauttia pieni määrä kerrallaan.

Thaimaalaiset syövät ruuan lusikalla ja haarukalla avustetaan annostelua lusikalle. Syömäpuikkoja käytetään kiinalaisiin ruokiin, kuten nuudeleihin.

Katuruoka Thaimaassa

Thaimaa katuruoka
Katumyyjiä thaimaassa

Thaimaalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu erityisesti katuruoka, se on erittäin edullista ja sitä on saatavilla lähes kaikkialta. Katuruuanmaistaminen tulisi sisältyä jokaisen Thaimaahan matkaavan matkasuunnitelmaan.

Monesti ensimmäistä kertaa Thaimaassa matkaava saattaa kuitenkin nyrpistää nenäänsä katukojuille ja suunnata kalliiseen ravintolaan, voiko katuruoka edes olla hygieniasta? Siellähän on kärpäsiäkin!

Tyypillisesti katuruoka on täysin puhdasta sekä hygieniasta, kokit ostavat tuoreet raaka-aineet joka aamu torilta.

Varotoimenpiteenä herkkävatsaisimman kannattaa kuitenkin valita katukeittiö, jossa paikalliset asioivat, eikä suunnata vain länsimaalaisille herkkuja tyrkyttävän myyjän pakeille.

Jos kuitenkin ajatus katumyyjästä ja keittiöstä pelottaa liikaa, voi katuruokaa kokeilla myös kauppakeskuksista löytyvistä foodcourteista, tällöin hinta tosin on kalliimpi.

Katuruoka on edullista

Sen lisäksi että katuruoka on herkullista, se on myös erittäin edullista, annosten hinnat vaihtelevat tyypillisesti 1-2 euron välillä.

Pienellä budjetilla matkaavan reppureissaajan kannattaakin hyödyntää runsaasti edullisia katukeittiöitä

Madot ja torakat – tätäkö on katuruoka?

Thaimaalainen katuruoka skorpioni
Friteerattuja skorpioneja

Turistikohteista ja toreilta löytyy aina yksi tai muutama torakoita, matoja ja skorpioneja myyvä kauppias. Nämä yleensä saavat turistit hätkähtämään, kokeilemaan rohkeuttaan tai vain nappaamaan kuvan someen.

Hyönteiset, erityisesti heinäsirkat ovat suosittu herkku maan koillisosassa eli Isaanissa, mutta turistikohteissa nämä kojut myyvät yleensä erikoisuuksiaan vain turisteille.

Kasvisruoka Thaimaassa

Kasvisruoka annos Thaimaassa
Pad thai kasvisversiona

Kasvissyöjä voi Thaimaassa hämmästyä kasvisruoan suhteellisen vaikeaa saatavuutta. Kokovuotinen kasvissyönti on vain harvojen elämäntapa, vaikka monet harrastavat sitä kausiluontoisesti uskonnollis-kulttuurisista syistä.

Monelle thaimaalaiselle kokille koko ajatus kasvissyönnistä voi olla vieras ja tietämys täysipainoisen kasvisruoan valmistamisesta heikkoa.

Etenkin Bangkokissa on kuitenkin lukuisia kasvisravintoloita, ja muutaman peruskäsitteen tuntemus auttaa saamaan soveliasta ruokaa myös tavallisista ravintoloista.

Thain kielessä kasvissyöntiä kuvaavat käsitteet ”mang sa wirat” (มังสวิรัติ) ja ”jay” (เจ).

Mang sa wirat tarkoittaa yksinkertaisesti lihatonta ja vastaa käsitteenä vegetarismia (muna- ja maitotuotteet sallivaa kasvissyöntiä).

jay puolestaan vastaa veganismia (kaikki eläinkunnan tuotteet kieltävää kasvissyöntiä), mutta on sitä vielä tiukempi, kieltäen myös monta voimakkaanmakuista kasvista, etenkin erilaiset sipulikasvit.

jay on käsitteistä paremmin tunnettu, koska maassa pidetään aina lokakuussa harhaanjohtavasti nimetty Vegetarian festival, jolloin monet syövät jay -ruokaa kymmenen päivän ajan. jay -ruoan syönti on osa erään kiinalaiseen mahayana-buddhalaisuuteen linkittyvän boddhisattvan (buddhalaisen pyhimyksen) palvontaa, jonka nimi suomalaisittain ääntyy jotakuinkin Mää kuan im.

jay -ruoka voi olla asianharrastajan laittamana erittäin herkullista ja myös ravitsemuksellisesti täyspainoista, koska liha on siinä korvattu soijatuotteilla ja sienillä. Se on mainio tapa tutustua thaimaalaiseen ruokaan kasvisversioina.

Mistä kasvisruokaa löytyy thaimaasta?

Asiaan perehtymätön kokki tarjoilee kasvisruokaa pyydettäessä usein esimerkiksi vain muutamasta kasviksesta ilman mausteita pyöräytetyn wokki-ruoan, joka jättää toivomisen varaa sekä maun että ravitsemuksellisuuden suhteen. Siksi kasvisruoasta pitävän kannattaakin uhrata vähän aikaa varsinaisissa kasvisravintoloissa käymiseen, jottei thairuuan rikkaus jää kokematta.

Toisinaan kuitenkin sattuu, ettei ruokalistalla ole mitään kasvisruokaa, jolloin kasvissyöjä joutuu tilaamaan sitä erityisesti pyytämällä. Jos ravintolassa käsitteet mangsawirat ja jay aiheuttavat hämmennystä, voi lihattoman ruoan tilata sanomalla ”mai sai nyä sat”.

Vaikka sana ”nyä” tarkoittaakin sinänsä lihaa, viittaa se ruoasta puhuttaessa nimenomaan naudanlihaan, joten tilaamalla ”mai sai nyä” voi silti saada lautaselleen esimerkiksi porsaanlihaa (etenkin koska monet thaimaalaiset pidättäytyvät yksinomaan naudanlihan syömisestä samoista syistä kuin hindut Intiassa).

Jos tarkoitus on saada myös munatonta ruokaa, tulee lisätä ”mai sai khai”. Maitotuotteita thaimaalaisessa ruuassa ei juuri käytetä, mutta esimerkiksi maidotonta kahvia tai teetä katukojusta tilatessa voisi samalla logiikalla pyytää: ”mai sai nom”.

Tavallisista ruokapaikoista helpointa kasvisruokaa on saada taam sang (“tilauksen mukaan”) -ravintoloista, joissa ruoka tehdään tilauksesta varta vasten asiakkaalle.

Sen sijaan khaau kääng- eli niin sanotut currypaikat tekevät yleensä ruokansa valmiiksi etukäteen, joten niissä ei voi erikseen pyytää henkilökuntaa valmistamaan kasvisruokaa.

Nuudelit voi sinänsä tilata ilman niiden kanssa yleensä tulevia liha- tai kalapalloja, mutta kasvissyöjän (miksipä ei lihansyöjänkin) on hyvä tietää, että ne yleensä keitetään liemessä, jossa on myös sianluita makua antamassa.

Thaimaan eksoottiset hedelmät

Thaimaa hedelmät

Thaimaan eksoottiset hedelmät saavat monille matkailijoille veden herahtamaan kielelle. Erityisesti Thaimaa tunnetaan mangoistaan, joita maassa kasvaa kymmeniä eri lajikkeita.

Yksi herkullisimmista maan aktiviteeteistä onkin maistella kymmeniä hedelmiä, joista et ole edes kuullut aikaisemmin.

Lähes kaikkia hedelmiä on saatavilla ympäri vuoden niin ruokakaupoista kuin toreilta, mutta hedelmien ystävälle paras aika matkustaa on huhti-kesäkuussa, jolloin on useimpien hedelmien satokausi.

Thaimaalainen ruoka top 6

Lopuksi vielä 6 parasta thaimaalaista ruokaa, jonka jokaisen tulee ehdottomasti maistaa matkan aikana

Pad Thai

Pad Thai

Riisinuudeleihin perustuva Pad Thai on yksi suosituimpia thaimaalaisia ruokia, niin paikallisten kuin matkailijoiden keskuudessa.

Riisinuudelit paistetaan nopeasti kalakastikkeessa. Tähän katukeittiön vakiosuosikkiin voi kuulua reseptistä ja tekijästä riippuen myös kuivattua katkarapua, kanaa, tofua, salottisipulia, tamarindia, pavun ituja ja paistettua munaa. Päälle lisätään limeä, sokeria, kalakastiketta ja chiliä maun mukaan.

Thaimaan katukeittiöistä herkullinen Pad Thai irtoaa edullisimmillaan vain 30 bahtia. Jos kokeilet vain yhtä katuruokaa, valitse tämä!

Som Tam – Papaijasalaatti

Som Tam
Som Tam, kuva freepik

Som tam on herkullinen papaijasalaatti, joka on tullut thaimaalaiseen ruokakulttuuriin Laosista ja Isaanista (Koillis-Thaimaasta). Sitä syödään yleensä tahmean riisin kanssa. Hinnat alkavat kaduilla 25 bahtista, mutta tätä saa hienoissakin ravintoloissa.

Som tamista on useita versioita ja parhailla kokeilla on tietenkin omat, salaiset reseptinsä. Pääasiallinen jako voidaan kuitenkin tehdä koillisthaimaalaisen (som tam Isan) ja keskithaimaalaisen (som tam Thai) version välillä. Näistä jälkimmäinen sopii länsimaiseen makuun paremmin, koska se on miedompi ja palmusokereineen makeampi kuin koillinen serkkunsa.

Mietous on kylläkin varsin suhteellista, koska som tam on joka tapauksessa yksi thaikeittiön tuhdeimmista töräyksistä. Mutta niin vain saattaa käydä, ettei syömistä voi lopettaa vaikka hikeä pukkaisi ja suuta polttaisi – se nyt vaan on niin hyvää!

Kevätrullat

KEvätrullat

Kevätrullat ovat ehdottomasti kokeilun arvoinen välipala katukeittiöstä tai alkupala ravintolassa. Thaimaalaisittain kevätkääryleet sisältävät yleensä kasviksia sekä lihaa.

Tom Yum Goong

Tom Yum Goong

Tom Yum Goong – keittoa voidaan pitää Thaimaan tunnetuimpana keittona. Katkaravut, sienet, tomaatit, sitruunaruoho, chili ja joukko muita ainesosia yhdessä keitettynä luovat herkullisen thaimaalaisen herkun, joka maistuu samanaikaisesti happamalta, makealta, suolaiselta ja tuliselta.

Guay Teow – ”venenuudelit”

Guay Teow on nimitys thaimaalaisen nuudelikeiton eri variaatioille, joten niidenlöytäminen ei varmasti tuota haasteita.

Alunperin tätä ruokaa tarkoilteen jokiveneistä

Tyypillisesti keitto tarjoillaan kanan, possun tai naudanlihan kanssa. Jotkut myyjät lisäävät myös lihapullia keittoon.

Khao Niao Mamuang – Tahmea riisi mangolla

mangoa ja tahmeaa riisia

Tahmeaa riisiä mangolla sekä kookoskermalla, tämä herkullinen annos on monen matkailijan sekä paikallisen ehdoton makea suosikki. Annos kelpaa niin jälkiruuaksi kuin välipalaksi.

Jätä kommentti