Chiang Mai – matkaopas & vinkit

Päivitetty:

Chiang Mai on Pohjois-Thaimaan suuriin ja kulttuurillisesti erittäin mielenkiintoinen kaupunki. Se toimii tukikohtana useille matkailijoille sekä monien diginomadien kotina.

Vaikka kyseessä on Pohjois-Thaimaan suurin kaupunki, on 130 000 asukkaan Chiang Mai täysin pikkukylä verrattuna Thaimaan pääkaupunkiin.

Monen matkailijan mielestä kaupunki on kuitenkin juuri sopivan kokoinen, kaikki tarpeellinen löytyy, mutta toisaalta väenpaljouden mukanaan tuomia liikenne- ja saasteongelmia ei vielä ole.

Sisällysluettelo:

 1. Yleistietoa
 2. Saapuminen
  1. Juna
  2. Lento
  3. Bussi
 3. Liikkuminen
 4. Hintataso
 5. Nähtävyydet
Chiang Mai

Kaupallistuneiden turistikeskusten hälinän jälkeen Chiang Mai suo ennen kaikkea lepoa ja virkistystä mielelle. Vehreässä kaupungissa on tilaa liikkua ja ihastella vaikkapa kymmeniä taidokkaita temppeleitä sekä pistäytyä välillä viihtyisään kadunvarsikahvilaan.

Matkakohteena Chiang Mai sopii kaikentyyppisille matkailijoille, olitpa sitten tiukan budjetin reppureissaaja tai luksusta kaipaava liikematkaajalle, kaupungista löytyy varmasti jokaiselle jotain.

Tämä kohdeopas auttaa suunnittelemaan parhaan mahdollisen matkan sekä säästämään rahaa.

Yleistietoa Chiang Maista

Kaupungin nimessä sana Chiang tarkoittaa ”muurin ympäröimää kaupunkia” ja Mai uutta sellaista. Uusi tämä vuonna 1296 perustettu kaupunki ei ole enää hetkeen ollut, nykyisellään se on Thaimaan vanhin asutuskeskus. Vanhaa kaupunkia ympäröivä muuri on kuitenkin vielä suureksi osaksi pystyssä ja sitä ympäröi vallihauta, jota on nyttemmin kunnostettu. Muurin sisäpuolella on nähtävillä runsaasti eri aikakausien arkkitehtuuria.

Pohjoisen Lanna-kulttuurin lisäksi tyyleissä on viitteitä burmalaisuudesta ja Sri Lankasta sekä alueen lukuisten vuoristoheimojen kulttuureista. Vuoristoheimoihin voi käydä tutustumassa paikan päälläkin Chiang Main lähistöllä, ja kylissä voi nähdä esimerkiksi pitkäkaulaisia naisia (long-neck Karen). Uskomatonta mutta totta, Karen-heimon kukot osaavat myös kiekua suomeksi!

Saapuminen Chiang Maihin

Chiang Mai sijaitsee 695 kilometriä Bangkokista pohjoiseen, vuoristojonojen takana. Vielä 1920-luvulla se oli pitkän ja vaikean joki- tai norsumatkan päässä, mikä on osaltaan auttanut sitä säilyttämään omaleimaisuutensa näihin päiviin saakka.

Helpoimmat vaihtoehdot Bangkokista Chiang Maihin siirtymiseen ovat Lento, juna sekä bussi. Näillä kaikilla on omat hyvät sekä huonot puolensa.

Juna

Matka Bangkokin Hualamphong -juna-asemalta taittuu nykyisin mukavasti yöjunalla.

Lähes ylitsepääsemättömän esteen muodostanut Khoon Dtan -vuorijono on puhkaistu 1,5 kilometriä pitkällä tunnelilla, vaikka rakennustyöt viivästyivät, kun sitä suunnitelleet saksalaisinsinöörit pidätettiin ensimmäisessä maailmansodassa.

Monet reppureissaajat suosivat yöjunaa, sillä sen avulla säästää yhden yön verran majoituskustannuksissa. Jos kuitenkin haaveena on saada unenpäästä kiinni, kannattaa varata alapeti, sillä yläpetissä on kirkas loisteputki, jota ei matkan aikana sammuteta.

Yöjuna petipaikalla kustantaa noin 30€ ja sen matka-aika on junasta riippuen jopa 11 – 13 tuntia.

Lento

Vielä kätevämmin Chiang Maihin pääsee ilmateitse. Suoria lentoja on tarjolla useimmista Thaimaan matkakohteista.

Bangkokista lentoaika on noin 75 minuuttia se reittiä operoivat kaikki thaimaalaiset lentoyhtiöt, joten päivittäisi lähtöjä on paljon ja kilpailu pitää hinnat kohtuullisina (noin. 25€/suunta ilman matkatavaroita).

Mukavimmin lentokentältä kaupunkiin pääsee taksilla noin 150THB hintaan. Matka taksilla kestää noin 15 minuuttia.

Budjettimatkaajan kannattaa taksin sijaan valita bussi, se kustantaa vain 20THB. Lentokentältä lähteviä busseja on kaksi, jotka kulkevat samaa reittiä eri päin. Keltaiset bussit kulkevat kellonsuuntaan ja punaiset vastakarvaan. Bussit kulkevat 30 min välien kello 6:30- 23:30.

Muita vaihtoehtoja ovat Tuk-Tuk sekä punaiset Songthaew -lavataksit.

Lentokentälle mentäessä taksi on viisainta tilata hyvissä ajoin etukäteen.

Bussi

Chiang Maihin on hyvät bussiyhteydet useista Thaimaan matkakohteista. Suosituimmilla reiteillä vuorovälit ovat myös tiheät.

Bussit ovat ilmastoituja sekä moderneja, monilla bussiyhtiöillä on käytössä myös (huonosti toimiva) WiFi -yhteys.

Jotkut yksityiset halpabussit saattavat kuitenkin pysähtyä verraten kaukana Chiang Main keskustasta paikkaan, josta pääsy kaupunkiin on vaikeaa, ellei sitten halua käyttää paikalla odottelevien kaupustelijoiden tarjoamia majoitus- ja kuljetuspalveluita (joista bussiyhtiö saanee oman provisionsa).

Bussimatka Bangkokista Chiang Maihin irtoaa noin 500Baht (14€) hintaan. Matkan kesto on noin 10 tuntia.

Liikkuminen Chiang Maissa

Songtaew lavataksi
Punaiset Song Taew lavataksit ovat yleisin kulkuväline Chiang Maissa

Liikkuminen Chiang maissa on aikaisemmin ollut vähäisten vaihtoehtojen takia turisteille hieman ongelmallista, Kaupungin sisäinen bussiverkko saatiin toimimaan vasta vuonna 2016.

Paikallisten suosima kulkuväline on SongTaew lavataksit tai oma skootteri. Toisaalta kaupunki on kooltaan sen verran pieni, että jalkaisinkin tai polkupyörällä jo näkee paljon.

Skootterin vuokraus

Liikenne Chiang Maissa on huomattavasti maan muita kaupunkeja rauhallisempaa, joten skootterin vuokraus on monelle matkaajalle erinomainen vaihtoehto.

Skootterilla pääsee myös omassa rauhassa helposti tutkimaan lähikaupunkeja, kuten Paita ja Chiang Raita.

Skootterivuokraamoita on useita, niiden hinta vaihtelee noin 100-200THB/päivä välillä. Usein vuokraamo haluaa pantiksi passin tai vähintäänkin kopion siitä ja muutaman tuhat bahtia.

Ennen skootterin (tai auton) vuokraamista kannattaa kuitenkin muistaa, että poliisit ovat varsin kiinnostuneita turistien ajokorteista. Kolaritilanteessa länsimaalainen on myös todennäköisesti syyllinen, ellei taskusta löydy kansainvälistä ajokorttia.

Paikallisbussit

Chiang Maissa on 8 kaupungin sisäistä bussireittiä, joihin kuuluu yli 100 bussipysäkkiä. Reittien varrelle sijoittuvat myös useimmat suosituimmista turistinähtävyyksistä.

Bussin hinta on 20THB matkasta riippuen. Kartan löydät täältä. Puhelimeen on saatavilla myös CMTRANSIT sovellus, jonka avulla bussireittejä voi tutkailla.

SongTaew & Tuk-tuk

Kuljettajalla varustetuista kulkupeleistä tärkeimmät ovat tuk-tuk ja songthaew eli jaettu lavataksi. Jälkimmäisen käyttö edellyttää kuitenkin jonkin verran neuvottelutaitoja ja kuljettajalta suunnittelukykyä, koska kyydissä on tai sinne tulee muitakin matkustajia.

Nämä punaiset autot ajavat löyhästi jonkinlaista reittiä, jolta poikkeaminen vastaakin jo auton vuokraamista yksityiskäyttöön ja pompauttaa hinnan tavanomaisesta 15 bahtista moninkertaiseksi.

Samlor ja kuljettaja Chiang Maissa
Samlor ja kuljettaja

Entisaikain muistona kaupungissa on vielä muutama samlor eli kuljettajan lihasvoimin polkema pyörä (sananmukaisesti kolmipyörä), jossa on penkki kahdelle matkustajalle.

Tämä tuk-tukin alkuperäinen ja ympäristöystävällisempi muoto sopii mainiosti vaikkapa keskikaupungin nähtävyyksien leppoisaan katseluun, joskin vähänkään tanakampi pariskunta alkaa luultavasti kokea syyllisyydentuntoja istuessaan 70-vuotiaan tikkujalkaisen vanhuksen hitaasti polkemassa samlorissa.

Neokolonialistisia tunnontuskia voinee yrittää lievittää hankkimalla kaksi samloria tai vähintäänkin antamalla yrittäjälle tippiä runsaalla kädellä.

Taksit

Perinteisten mittaritaksien saatavuus on varsin heikko Chiang Maissa. Taksikyydit ovat alkaen 40THB, mutta valtaosa taksikuskeista ei osoita suurta intoa taksamittarin käyttöön, vaikka autossa sellainen olisikin. Kuten aina, jos kohdalle sattuu mukava kuljettaja, kannattaa pyytää käyntikortti vaikkapa myöhempää maaseuturetkeä ajatellen.

Moottoripyörätakseja on jonkin verran ja ne ovat suosittu kulkuväline paikallisten keskuudessa. Hintatasoltaan ne vastaavat kuitenkin lähes tavallista autotaksia.

Grab kuskeja on runsaasti, sen avulla kyydin löytää helpoiten ja välttää mittarista taistelun.

Chiang Mai hintataso

Miksi Chiang Mai on diginomadien suosiossa? Yksi syistä on varmasti sen edullinen hintataso.

Bangkokiin saati Thaimaan turistirysiin tai saariin verrattuna erityisesti majoittuminen tuntuu Chiang Maissa naurettavan halvalta.

Hostellit: Halvimmillaan vuodepaikka hostellin dormista saattaa irrota jopa alle 100 bahtilla. Keskimäärin vuodepaikka hostellin ilmastoidussa dormissa kuitenkin kustantaa noin 200 THB.

Hotellit: Keskitasoisen hotellihuoneen ilmastoinnilla saa keskustasta jopa noin 400THB hintaan.

Ruoka: Chiang Mai tunnetaan myös sen katuruasta, joka on erittäin edullista. Katukojusta aterian saa jopa 25-50tHB hintaan.

Useimmat ravintolat tarjoavat ateriota noin 80-100THB hintaan. Länsimaalainen ruoka taas on thaimaalaiseen tapaan hintavaa.

Chiang Mai nähtävyydet

Chiang Mai tunnetaan erityisesti sen temppeleistä ja vanhasta kaupungista, jossa kävely sinänsä on jo omanlainen elämyksensä. Temppeleitä kaupungissa on lukemattomia.

Useille matkaajille kaupunki toimii myös tukikohtana, joista suoritetaan päiväretkiä lähialuille, kuten Pai:hin ja Chiang Raihin.

Night Bazaar yömarkkinat

Joka ilta noin kuuden aikaan järjestettävät yömarkkinat ovat yksi turistien suosikkikohteista. Itse markkinoilla todellisuudessa myydään pääsääntöisesti sitä samaa krääsää mitä jokaisella muullakin markkinalla.

Yömarkkinat on sopivat kuitenkin herkkusuulle, joka haluaa päästä maistamaan edullisia, mutta maukkaita katuruokia.

Wat Chedi Luang

Wat Chedi Luang
Wat Chedi Luang rauniot

Wat Chedi Luang on 1441 kaupungin keskustaan rakennettu temppeli, josta on nykyisin jäljellä vain rauniot.

Aikaisemmin temppeli toimi Thaimaan pyhimmän uskonnollisen esineen – Smaragdi Buddhan kotina, mutta se koki suuria vahinkoja 1545 tapahtuneessa maanjäristyksessä.

Temppeli on edelleen pyhä ja aktiivinen palvontapaikka. Sitä koristaa norsupatsaat sekä Naga käärmeet.

Aukioloajat: 8:00-17:00

Sisäänpääsymaksu: 40THB

Doi Suthep vuoren temppeli

Doi Sutthep
Doi Sutthep vuorella voi tavata myös laumoittain kiinalaisia turisteja

Kaupungin lukemattomat temppelit eivät vedä vertoja Doi Suthep vuoren näyttävälle lehtikullalla päällystetylle Wat Phrathat Doi suthep temppelille.

Temppelille pääsy vaatii 309 askeleen portaiden kiipeämisen, mutta se on sen arvoista sillä kultaisen temppelin lisäksi vuorelta avautuu myös hienot näkymät alas kaupunkiin.

Temppeli sijaitsee mutkittelevan vuoristotien päässä, noin 17 kilometriä kaupungista. Parhaiten paikalle pääsee omalla skootterilla tai Songtaw kyydillä.

Aukioloajat: 6:00-17:00

Sisäänpääsymaksu: 30THB

Jätä kommentti