Kortti vai käteinen? Maksaminen Thaimaassa

Päivitetty:

Thaimaassa suositaan edelleen käteistä rahaa, mutta nykypäivänä maksaminen onnistuu ongelmitta lähes joka paikassa luottokortilla ja joskus jopa bitcoinilla tai muilla kryptovaluutoilla.

Matkakassaan kannattaa varata jonkin verran mukaan myös euroja, sillä rahan vaihtaminen thaimaassa on edullisinta jos mukana on seteleitä.

Käydään tässä kirjoituksessa läpi maksutapoja thaimaassa.

Luottokortit Thaimaassa

luottokortti thaimaassa

Luottokorttien käyttö ostotilanteissa ei ole aina hyvä idea. Jotkut ovat käyttäneet niitä vuosia ongelmitta, mutta tämä ei tarkoita, että kortti kannattaisi lähettää huoletta joka puodin takahuoneeseen mankeloitavaksi. Onneksi turvallisuus on hieman parantunut lähimaksun sekä sirulliseten korttien myötä.

Luottokortit, yleisimmin Visa ja MasterCard, käyvät monissa pienissäkin liikkeissä ja ravintoloissa, mutta luottokortteihin liittyvä rikollisuus on Aasiassa varsin yleistä. Luottokortin käytöstä saatetaan myös periä joissakin pikkupuodeissa lisämaksu, joka on kolmen prosentin luokkaa.

Suurimmissa hotelleissa ja tavarataloissa luottokortin käytön pitäisi olla kohtalaisen turvallista. Paremmissakin piireissä saattaa silti sattua, että varmennusyritys kauas Suomeen epäonnistuu, hätääntynyt myyjä vetelee korttia laitteesta useita kertoja ja koko ostotapahtuma joko tyssää siihen tai sitten myöhemmin havaitaan, että sama ostos on veloitettu kolme kertaa.

Käteinen edelleen yleisessä käytössä

Monen mielestä käteinen on mielenrauhan ja joustavuuden kannalta parempi vaihtoehto, vaikkakaan paksua rahatukkoa ei sitäkään ole hyvä esitellä julkisesti.

Monissa paikoissa suuretkin summat, kuten kymmenien tuhansien bahtien vuokrat ja takuusummat voi maksaa vain käteisellä eikä kortilla tai tilille.

Monet Thaimaan hotellit saattavat vaatia luottokortin takuuksi, tosin yleensä myös käteissumma käy. Myös yllätysten kuten onnettomuuksien ja sairaalakulujen osalta sen pitäminen mukana saattaa olla hyvä asia (sairaala ei välttämättä ota hoitoon ilman varmuutta maksusta).

Kortilla helposti rahaa automaateista

thaimaa pankkiautomaatti

Kansainvälisillä luottokorteilla (Visa, MasterCard, Visa Electron) voi nostaa paikallista rahaa asianmukaisin tunnuksin (esim. Plus, Cirrus) varustetuista pankkiautomaateista, joita on paljon.

Pienemmillä thaimaan saarilla niitä ei välttämättä ole tai yhteys voi olla poikki, joten käteinen on aina hyvä turva. Rahan nostosta menee pankin oma kulu, joka saattaa olla esim. 2 euroa + 2,5 % nostosummasta. Tämän lisäksi automaatit veloittavat 200 THB kulun nostosummasta riippumatta.

Automaatit ovat oletuksena thaikielisiä, mutta kielen voi vaihtaa napista englanniksi. Ongelmatilanteessa virheilmoitus saattaa silti tulla vain thaiksi! 

Nostettaessa on järkevintä valita mahdollisuuksien mukaan avoinna olevan pankin yhteydessä oleva ja modernin näköinen automaatti. Näin siltä varalta, että kone nielaisee kortin tai tulee muu ongelma – niinkin on joskus käynyt, että rahat eivät tule koneesta ulos mutta vähennetään kyllä tililtä.

Kerralla nostettava maksimimäärä on yleensä noin 10 000 baht. Muutamia satojakin bahteja voi nostaa mutta se on palvelumaksujen vuoksi järkevää vain, jos omistaa paikallisen automaattikortin. Pieni osa automaateista toimiikin vain paikallisilla korteilla.

Kryptovaluutat ovat yleistyneet Thaimaassa

bitcoin thaimaassa

Viime vuosina kryptovaluuttojen käyttö on yleistynyt huomattavasti Thaimaassa, niillä voi maksaa satunnaisia ostoksia, mutta ainoksi maksuvälineeksi ne eivät kuitenkaan riitä.

Välillä vastaan tulee takseja sekä pieniä kahviloita jotka hyväksyvät bitcoinin, jopa 30 000 euron eliitti viisumin pystyy maksamaan tarvittaessa kryptoilla.

Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin saattaa tulevaisuudessa tulla Thaimaassa enemmän regulaatiota, sillä varsinkin suositut bitcoin casinot saavat thaimaalaiset pelaamaan rahojaan, vaikka uhkapelaaminen on maassa kiellettyä.

Tilin avaus on vaikeaa ja kurssit huonoja

Pidempää oleskelua varten on mahdollista avata tili paikallisessa pankissa ja lähettää rahaa sinne. Tilin avaukseen vaaditaan periaatteessa työlupa, mutta käytännöt vaihtelevat. Pelkällä turistiviisumilla tai maahantuloleimalla sitä ei välttämättä saa.

Suomalaisesta pankista ei rahaa välttämättä Thaimaan tilille kannata euroina lähettää, sillä vaihtokurssi voi olla huonompi verrattuna siihen, että toisit euroja seteilenä maahan.

Paremman kurssin saat käyttämälle esimerkiksi Wise -maksupalvelua, joka muuttaa eurot bahteiksi paremmalla kurssilla ja toimittaa ne tilille.

Kansainvälinen rahaliike on Thaimaassa säännösteltyä. Raha on kyllä tervetullutta maahan, mutta esimerkiksi sen lähettäminen ulkomaille pankkien kautta tuottaa ongelmia ja paperityötä. Turistin kannalta tällä ei ole suurta merkitystä.

Jätä kommentti