Koh Chang – Norsusaari

Päivitetty:

Norsusaarena tunnettu Koh Chang on Itä-Thaimaassa, noin 350 kilometrin päässä Bangkokista sijaitseva Thaimaan kolmanneksi suurin saari. Se tunnetaan erityisesti viidakon peittämistä vuorista, koralliriutoista ja vesiputouksista.

Viime vuosina Koh Chang on ollut erittäin kovassa suosiossa turistien keskuudessa, joten täysin koskematon matkakohde ei ole kyseessä, saarella käy yli miljoona turistia vuosittain (2018 saarella vieraili 1,29miljoonaa turistia).

Paikallisia saarella asuu vain noin 9 000, joista monet lähtevät sesongin ulkopuolella takaisin kotiseuduilleen.

Kasvavasta suosiostaan huolimatta saari on vielä kohtalaisen rauhallinen lomakohde verrattuna esimerkiksi Krabiin (6milj turistia/vuosi) tai Pattayaan (13milj turistia/vuosi). Saaren hintataso on myös muita saaria edullisempi.

Koh Chang sopii erinomaisesti perheiden ja pariskuntien lisäksi möys reppureissaajille.

Tämä matkaopas auttaa sinua saamaan kaiken ilon irti Koh Chang matkasta.

Koh Chang
Kuva: unsplash

Bangkokista Koh Changille

Monet matkustajat suuntaavaat saarelle Bangkokista, josta matka onnistuu mm. bussilla, minivanilla, lentäen ja taksilla.

Bussikyyti on edullisin, mutta hitain vaihtoehto, bussimatka Bangkokista (Ekkamai bussiasemalta) Trattiin kestää noin 6 tuntia ja kustantaa 300THB (n. 8€). Tyypillisesti bussi pysähtyy n. 25km ennen trattia sijaitsevalle Saeng Tung asemalle (kannattaa kysyä kuskilta) josta pääset helposti oranssilla lavataksilla Tratin lauttasatamaan.

Nopein vaihtoehto Bangkokista on noin tunnin lento ja lentokentältä 20minuutin taksimatka lauttasatamaan.

Helpoimmat vaihtoehdot ovat taksi (n. 4500THB) ja matkatoimiston järjestämä minvan kuljetus (n. 500THB) jotka keräävät matkustajat hotellilta ja kuljettavat suoraan lauttasamamaan.

Saarelle pääsee kahdella eri lautulla (Ferry Koh Chang ja Centrepoint Feryr) jotka kulkevat n. 45 minuutin välein kello 6:00-19:00. Lauttalippu aikuiselta 80THB, lapselta 40THB.

Koh Changille päästyä matkaa on helppo jatkaa satamasta lähtevillä lavatekseilla, jotka kulkevat ympäri saarta sitä mukaan kun ne täyttyvät. Ensimmäiset mäet ovat todella jyrkkiä, ja ne ovatkin kokemus ensikertalaiselle.

Bangkok To Koh Chang
Bangkokista autolla Koh Changille

Koh Chang hintataso

Koh Changin hintataso on edelleen muita Thaimaan saaria hieman edullisempi. Luonnollisesti hinnat ovat kuitenkin korkeampia kuin mantereella

Hostellit: Saarella on tarjolla pieni valikoima edullisia ja mukavia hostelleja. Edullisimmat vuodepaikat dormeissa kustantavat noin 250THB (n. 7€) per yö, laadukkaammat sekä ilmastoidut vuodepaikat kustantavat noin 500THB (n. 14€) per yö. Yksityiset huoneet hostelleissa n. 800THB (n. 22€).

Hotellit: Saarelta löytyy niin edullisia hotelleja kuin luksus resortteja joiden hinnoissa vain taivas on rajana. Edullisimmat hotellihuoneet ilman ilmastointia kustantavat noin 600THB (n. 16€) ja ilmastoinnilla varustetut noin 900THB (n. 25.50€) per yö. Jos haluat keskitasoisen hotellin läheltä rantaa, alkavat hinnat noin 1200THB (33€).

Ruoka: Paikallisten suosimat katumyyjät tarjoavat edullista, mutta erittäin herkullista ruokaa. Katukojusta perinteisen kana-riisi annoksen saakin noin 50THB (1.50€) hintaan. Turisteille suunnatuissa ravintoloissa hinnat alkavat noin 100THB (n. 3€) ja kokonaiselle aterialle juomineen kertyy hintaa tyypillisesti 150-300THB.

Aktiviteetit: Aktiviteettejä on tarjolla joka hintaluokalle, esimerkiksi kajakin vuokraus & melonta 300THB, snorklaus retki 600-1500THB tai sukellusretki 3000THB.

Liikkuminen Koh changilla

Taksit: Saarella ei ole käytössä takseja ja ainut julkinen liikenne on lavataksit (

Lavataksit: Lavataksit (Songthaew) ajavat pitkin päätietä päivisin tiheään, mutta ilta-aikaan harvempaan. Hinnat ovat yleensä listattuna auton sisällä ja kuskit osaavat veloittaa oikein hinnan. Tyypillisesti lyhytet matkat maksavat noin 50-150THB ja 200THB hinnalla pääsee saarella minne vain.

Valkoinen lavataksi
Valkoinen lavataksi. Kuva: Christian Kahlbom, flickr

Skootterit: Skootterivuokraamoita löytyy jokaisesta kylästä, ja vuokrat ovat alkaen 200 bahtia/päivä. Päätie on pääosin hyväkuntoista uudehkoa betonitietä, mutta Koh Chang on maastoltaan haastava. Jos aiempaa kokemusta mopoilusta ei ole, on syytä totutella ajeluun ennen kuin lähtee kokeilemaan todella jyrkkiä mäkiä, joita Whitesand–Longbeach -välilläkin on useita.

Jotkut saarelta saatavat kartat saattavat virheellisesti näyttää, että saaren voisi kiertää päätietä ajaen. Tosiasiassa tie katkeaa vuorella saaren eteläosassa, mikä kannattaa ottaa huomioon jos lähtee ajelemaan itäpuolelle saarta. Molemmista suunnista tulva on tuhonnut joen ylittävät sillat, eikä sen edemmäksi kannatakaan mennä. Tulvat syntyvät sadekautena ja elokuussa sademäärä saattaa kohota pahimmillaan 700 mm:iin neliömetrille.

Rauhallisia rantoja löytyy vielä

Saaren pääkylä on Whitesand Beach, joka sijaitsee päätien varressa länsipuolella saarta. Sieltä löytyy pääosa palveluista ja se onkin suosituin ranta saarella. Whitesandilta löytyy myös saaren suosituin yökerho Sabai menohaluisille. Sabain tavaramerkiksi ovat muodostuneet jokailtainen tulishow ja filippiiniläinen cover-bändi.

Koh Chang on kasvava turistikohde, ja sesongin ulkopuolella rakennustyöt edistyvät kovaa vauhtia. Uusia hienoja resortteja syntyy vieri viereen pitkin länsipuolen rantoja. Silti siellä on vielä muutama ranta, joissa huima kasvu ei vielä niin näy.

Yksi hienoimmista rannoista on nuorison suosima Lonely Beach. Se on pitkä ja upea hiekkaranta bungaloweineen, joka on kuin luotu auringonpalvojille. Päivät on pyhitetty auringonottoon, illat rantabileisiin ja rentoon hengailuun.

Bang Bao tarjoaa parhaat herkut

Eteläosassa saarta sijaitsee Bang Baon kalastajakylä, jossa on tarjolla saaren herkullisimmat ruuat. Merenantimia ja thai-ruokaa rakastavalle ehdoton vierailukohde!

Meren antimia thaimaan saarella
Thaimaan saarilla kannattaa ehdottomasti maistaa meren antimia

Toinen loistava ruokapaikka löytyy vastapuolelta saarta Salak Phetistä, mutta sinne on kierrettävä koko saari, koska saarta kiertävä päätie katkeaa juuri näiden paikkojen välillä. Lavataksilla sinne pääsee kuitenkin mukavasti.

Salak Phet restaurantilla on laiturilla isot kala-altaat, jossa voit ruokkia kaloja ennen kuin päätät mitä kalaherkkua tilaat.

Omatoimiselle kiertelijälle saari tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa, mutta valmiita pakettejakin löytyy matkatoimistoista. Temppeleitä, norsusafareita, vesiputouksia, snorklausta/sukellusta, saariajelua, kanoottiretkiä, kalastusta, ravustusta… tai sitten vain rannalla löhöillen.

Malarian riski muuta maata suurempi

Koh Chang on perinteisesti ollut malaria-aluetta. Vahvistettuja malariatartuntoja on viime vuosina ollut huomattavasti vähemmän kuin vielä kymmenisen vuotta sitten, ja jossain vaiheessa malarian arveltiin jopa lopullisesti kadonneen alueelta. Joka tapauksessa estolääkityksestä on täällä enemmän hyötyä kuin muissa Thaimaan-kohteissa.

Paras vierailuaika saarella on marraskuusta helmikuuhun, jolloin lämpötilat ovat kohtuullisia ja sadetta vähän. Turisteja on kylläkin paljon ja korkeasesongin hinnat ovat tavallista korkeampia.

Koh chang kokemuksia

Oletko käynyt Saarella ja löytyykö sinulta positiivisiä tai negatiivisä koh chang kokemuksia? Kommentoi alas ja autat muita matkaajia.

Yksi kommentti artikkeliin ”Koh Chang – Norsusaari”

  1. Ihanan rauhallinen paikka, turisteja tosi vähän. Hieno hiekkaranta ja huomattavasti puhtaampi merivesi kuin Pattayalla. Klong Prao beach, hotelli aivan ihana, mereen pääsee omalta parvekkeelta. Mahtava auringonlasku. Hotellissa monipuolinen aamupala. Ystävällinen henkilökunta. Hiekkakärpäsiä, mutta meitä ei ole häirinneet. Suosittelen lämpimästi.

    Vastaa

Jätä kommentti