Phi Phi Saaret – Paratiisi Thaimaassa

Päivitetty:

Phi Phi

Phi Phi -saaret ovat ehdottomasti Thaimaan kaunein saariryhmä sekä suosituin matkakohde turistien keskuudessa.

Phi Phi tunnetaan erityisesti satumaisen kauniina bilesaarena, erityisesti saari sopii nuoremmille bilettäjille sekä sukellusta ja snorklausta etsivälle.

Saarten lyhyt välimatka suosittuihin Turistikohteisiin, Krabiin ja Phukettiin tekee siitä myös loistavan kohteen päivän tai parin retkelle.

Tämä Phi Phi kohdeopas auttaa suunnittelemaan parhaan mahdollisen matkan.

Koh Phi Phi lyhyesti

Phi Phi -saaret nousivat kuuluisuuteen vuonna 2000 Leonardo diCaprion tähdittämä The Beach -elokuvan myötä, Jonka ansiosta Phi Phi -saarten turistimäärä kasvoi roimasti. Tsunami kuitenkin tuhosi suuren osan saarista (70 % rakennuksista) joulukuussa 2004.

Thaimaa sai arvostusta erinomaisesti ja nopeasti sujuneesta jälleenrakentamisesta ja nykypäivänä tämä turkoosin meren ympyröimä ja upeiden näkymien saaristo on noussut maan suosituimmaksi saareksi.

Koh Phi Phi sijaitsee Krabin provinssissa, Andamanin merellä. Merimatkaa sekä Krabilta että Phuketista on vain alle 50 kilometriä.

Phi Phi -saaret sisältävät yhteensä 6 saarta, joista Phi Phi Don ja Phi Phi Lee ovat isoimmat ja tunnetuimmat. Muut ovat Ko Phai, Ko Yung, Bida Nok ja Bida Nai.

Phi Phi Don muodostuu kahdesta vuoristoisesta saaresta, jotka yhdistyvät ohuella kaistaleella toisiinsa. Se on kooltaan 28 neliökilometriä, 8 km pitkä ja 3,5 km leveimmästä kohdasta. Asukasluku on noin 1500 ja saaren pääelinkeino on turismi.

Phi Phi Lee (myös Lei, Leh tai Ley) on Phi Phi Donin eteläpuolella sijaitseva muutaman asukkaan saari, jossa tunnettu ”The Beach” Maya Bay sijaitsee. Lei on kooltaan 6,6 neliökilometriä, 3 kilometriä pitkä ja 1 km leveimmästä kohdasta.

Saapuminen

Parhaiten Koh Phi Phi saarille pääsee suuntaamalla ensin joko Phuketiin tai Krabiin, joista kummastakin on erinomaiset lauttayhteydet saarelle. Lähimmät lentokentät ovat Phuket, Krabi ja Trang.

Myös valmiita pakettimatkoja on saatavilla ympäri Thaimaata, niin Bangkokista kuin muiltakin saarilta. Pakettimatka Bangkokista maksaa noin 1 000THB, sisältäen n. 11 tunnin minivan kuljetuksen.

Loppumatka taitetaan yleensä vesiteitse, saaresta kun on kyse, ja matka kestää matkavälineestä riippuen 40 minuutista 2,5 tuntiin.

Phuketista Phi Phi saarille

Phuketista veneet Phi Phi saarille lähtevät Rassada satamasta ja saapuvat joko Phi Phi saarien Ao Ton Sai tai Tha Laem Thong satamaan yrityksestä riippuen.

Merimatkaa Phuketista on noin 47 kilometriä, matkaan kuluu noin 1h30min – 2 tuntia. Matkan hinta 300-400THB. Veneet operoivat kello 8:30-15:00 välillä, paluumatkat 9:00-14:30

Krabilta Phi Phi saarille

Krabilta veneet lähtevät Klong Jilad satamasta ja saapuvat tyypillisesti Ao Ton Sain satamaan. Merimatka noin 37 kilometriä sekä matka-aika 1h 45minuuttia. Matkalippu noin 450THB. Veneet operoivat kello 9:00-16:00 ja paluumatkat 9:00-15:30

Muualta

Phuketin ja Krabin lisäksi suoria veneyhteyksiä on myös mm. Ao Nangilta, Ko Lantalta ja Railay Beachilta.

Hitaampien pitkähäntäveneiden lisäksi jokaisesta kohteesta on saatavilla myös nopeita Speedboatteja noin 2500THB, hätäisimmät voivat myös vuokrata yksityisen Charter matkan alkaen 10 000THB.

Liikkuminen saarella

Pitkähäntävene
Phi Phi saarilla liikkuminen on helpointa pitkähäntäveneillä

Phi Phi saarilla ei ole varsinaisia teitä, eikä myöskään takseja. Myös tavalliset autot sekä skootterit ovat harvinaisia, eikä niitä löydy vuokralle.

Etäisyydet ovat kuitenkin lyhyitä, joten siirtyminen kohteiden välillä onnistuu hyvin kävellen. Jos matkatavaroita on runsaasti, osa hotelleista tarjoaa kantoapua satamasta.

Naapurisaarille pääsee parhaiten pitkähäntäveneillä, joiden hinnat alkavat 100THB ja nousevat nousevat noin 1200 Bahtiin asti riippuen kohteesta.

Pitkähäntäveneitä voi myös vuokrata kokonaan omaan käyttöön, hyvillä neuvottelutaidoilla veneen voi saada käyttöön puoleksi päiväksi noin 1000-2000 Bahtin hintaan.

Majoittuminen

Väitetään että Phi Phi on yksi kauneimmista paikoista maailmassa. Tästä syystä se on myös erittäin ruuhkainen turistisesongin aikana, jonka huomaa myös majoituksen saatavuudessa sekä hinnoittelussa.

Majoittuminen on suotavaa varata etukäteen, varsinkin jos et ole valmis tinkimään yösijaista.

Valtaosa saaren majoitus vaihtoehdoista on keskittynyt Ao Ton Sai ja Loh Dalum rantojen äärelle, majoituksen hinnat lähtevät n.300 THB hostelli dormeista ja kipuavat useimpien tuhansien Bahtien luksushotelleihin.

Kannattaa huomioida majoitusta varatessa, että saari todellakin on ns. bilesaari, jolloin suosituimmilla alueilla, erityisesti rantojen läheisyydessä yöunet saattavat metelin takia jäädä vajaiksi. Rauhallisempia öitä etsivän kannattaa varata majoitus saaren itäpuolelta.

Hintataso

Phi Phi on varmasti yksi Thaimaan kalleimmista saarista sekä matkakohteista. Halvimmillaan vuodepaikan yksinkertaisesta hostelli dormista saattaa kuitenkin noin 200-300THB hintaan. Tyypillisesti vuodepaikka hostellin dormissa maksaa kuitenkin 500-600THB/yö.

Pelkällä tuulettimella varustetut hotellihuoneet lähtevät noin 400-500THB/yö hinnoista, jos huoneeseen haluaa ilmastoinnin, joutuu hotellista keskimäärin pulittamaan yli 1 000THB. Muuten hinnoissa vain taivas on rajana.

Thaimaalainen ruoka on saarella suhteellisen edullista, pienet paikalliset ravintolat sekä katuruoka on budjettimatkaajan valinta. Syömällä kuten paikalliset annoksen saa noin 150THB hintaan ja länsimaalaisesta ruoasta joutuu maksamaan lähes kotimaan hintoja.

Baarit ovat myös suhteellisen hintavia, oluesta joutuu tyypillisesti maksamaan noin 100THB. Saarella on myös kolme 7/11 myymälää, mistä juomia voi ostaa edullisemmin.

Phi Phi Nähtävää ja tekemistä

Satumaisen luonnon, sukeltelun ja bilettämisen lisäksi Phi Phi tarjoaa myös nähtävää sekä tekemistä. Saarella voi mm tehdä kajakkiretkiä, vuorikiipeillä tai kalastaa.

Päiväsaikaan saaren pääkohteessa, Ton Sai – kylässä riittää vilinää, iltaan mennessä meno kuitenkin rauhoittuu huomattavasti, kun päiväretkellä olevat vierailijat poistuvat saarelta.

Yöelämää saarelta löytyy useiden baarien ja yökerhojen muodossa, käytännössä baarit pitäisi sulkeutua yhden aikaan yöllä, mutta tyypillisesti ne ovat auki kunnes viimeinen asiakas poistuu.

Sukellus sekä snorklaus

Sukellus ja snorklaus ovat Phi Phi saarten pääaktiviteetit, saaria ympäröi kirkkaan turkoosi meri ja sukelluskohteita on riittämiin.

Heti aamusta rannoissa käy kuhina, kun pitkähäntä veneet suuntaavat päiväretkille ympäri Phi Phi -saaria. Snorklausretkiä tarjotaan yleensä Phi Phi Lein ympäri ja ne vievät aikaa 4-6 tuntia.

Rannat

Rantojen valkoinen hiekka sekä turkoosi rantavesi houkuttelee matkailijoita rannalla löhöilyyn, rauhallisia rantoja ei kuitenkaan saarelta kannata odottaa.

Phi Phi Donin päärannat ovat Ton Sai Bay, Lo Dalam Bay, Hin Khom ja Long Beach.

Long Beach on näistä rauhallisin ja sinne pääsee Hin Khomista lähtevää vaikeakulkuista polkua pitkin, mutta helpompaa on kulkea vesiteitse pitkähäntäveneellä, joita kulkee Ton Saihin päiväaikaan vähän väliä.

Viewpoint näköalapaikka tarjoaa upeat maisemat

Phi Phi Näköalapaikka

Ehdoton nähtävyys on Viewpoint 186 metrin korkeudessa, josta avautuu näkymä Ton Sain ja Lo Dalamin ylle. Näköala on auringon nousun ja laskun aikaan aivan uskomaton.

Paikalle pääsy vaatii pienen patikoinnin, nousu on jyrkkä ja se alkaa 345 rappusella. Patikoinnin päätteeksi ylhäällä odottaa ravintola.

Mukaan kannattaa varata ainakin vesipullo, myös taskulamppu ja hyttysmyrkky saattaa olla hyödyllisiä – pimeä voi yllättää.

Hyvä tietää

Saaren pankkiautomaatit sijoittuvat lähes kaikki Ao Ton Sai sataman läheisyyteen, saaren itä ja pohjoispuolelta automaatin löytäminen saattaa olla mahdotonta. Ylimääräisen käteisen varaaminen matkalle on myös suotavaa.

Varkaudet vaikuttavat olevan jonkinasteinen ongelma saarella, tavaroista kannattaa ehdottomasti pitää huolta.

Phi Phi saaren herkkä ekosysteemi kärsii huomattavasti massiivisista turistimääristä, matkusta vastuullisesti äläkä roskaa.

Wi-fi yhteys on tarjolla joka puolella saartan.

Tärkeitä numeroita:

  1. Phi Phi saaren sairaala ja ensiapu 075-622151
  2. Tourist information 075-622163
  3. Tourist Police 075-637208

Koh Phi Phi kokemuksia

Oletko Käynyt Phi Phi -saarilla? Millaisia kokemuksia saarilta jäi? Jaa kokemukset sekä vinkit kommenteissa!

Jätä kommentti