Cha Am – leppoisa kalastajakylä

Päivitetty:

cha am

Cha Am on pieni, rauhallinen kalastajakaupunki Thaimaan itärannikolla, 160 kilometriä Bangkokista lounaaseen (Phetchaburi-provinssissa). Sen huomattavasti suurempi ja tunnetumpi naapuri on 25 kilometriä etelässä sijaitseva Hua Hin.

Tavallisesti Cha-Am on varsin hiljainen. Viikonloppuisin ja erityisesti loma-aikoina paikkakunnalle tulee paljon väkeä pääkaupungista, jolloin hotellit saattavat täyttyä. Perinteisesti Cha-Am on ollut Bangkokilaisten turistien ja koululaisryhmien suosiossa. Länsimaalaiset matkailijat ovat löytäneet sen vasta hiljattain.

Cha-Amissa on pitkä ja siisti hiekkaranta, jolla riittää tilaa. Hiekka ei ehkä ole aivan yhtä valkeaa ja hienoa kuin Hua Hinissä, mutta vesi on varsin uimakelpoista ja paljon puhtaampaa kuin vaikkapa Pattayalla. Elämä keskittyy paljolti rannan lähistölle. Ostosmahdollisuuksia ja iltaelämää on vähänlaisesti. Kaupungin pohjoispäädyssä on kalasatama ja merellisiä ravintoloita.

Cha Am on pohjoismaalaisten suosiossa

Jos loman tarkoituksena on päästä mahdollisimman kauaksi kotiympyröistä, Cha-Am ei ole ihannekohde. Kaupunki on erityisesti vanhempien norjalaisten ja suomalaisten suosima, mikä näkyy ja kuuluu katukuvassa.

Cha-Amissa on mahdollista lukea edellispäivän Iltalehteä lihapullia ja perunamuusia syödessään. Taksikuski ja räätäli huutelevat hyviä huomenia, hedelmäkauppiaskin osaa jo laskea suomeksi viiteen.

Ellei tämä häiritse, Cha-Am on ihanteellinen paikka hermojen lepuuttamiseen. Turismin lieveilmiöt näkyvät täällä vähemmän kuin useimmissa muissa Thaimaan rantalomakohteissa. Paikallinen elämänmeno on verkkaista ja ihmiset mukavia. Keskiviikkoisin rantatuolitkin siivotaan pois maisemaa häiritsemästä.

Cha Am hintataso on huomattavasti edullisempi kuin Bangkokissa tai sen naapuri rantakohteessa- Hua Hinissä. Juuri tästä syystä usea valitsee Cha Amin pitkäaikaiseen oleskeluun lähialueiden rantakohteiden sijaan.

Rahaa saa toki helposti tarvittaessa palamaan, suurempien hotellien lähistöltä löytyy ylihinnoiteltuja, turisteille suunnattuja palveluita.

Saapuminen

Parhaiten Cha-Amiin pääsee Bangkokista taksilla tai bussilla, lähes kaikki Hua Hiniin suuntaavat bussit ja junat pysähtyvät myös Cha Amissa.

Minivaneja lähtee mm. Bangkokin Ekkamailta, Victory monumentiltä ja Khaosan Roadilta. Minivan tyypillisesti maksaa noin 160THB ja matka aika on 2 tuntia 30 minuuttia.

Tavalliset bussit lähtevät Bangkokin laitamilta, eteläisemmältä bussiasemalta, johon saapuminen saattaa olla työlästä. Valtion bussi maksaa 155THB.

Taksimatkaan kannattaa varata noin 2 000THB.

Liikkuminen

Cha om on pieni kaupunki, jossa ei käytännössä ole julkista liikennettä. Kaupungin sisällä etäisyydet ovat kuitenkin pienet ja välimatkat taittuvat helposti myös kävellen.

Helpoiten Cha Amissa liikkuminen onnistuu vuokraamalla skootterin, tandempyörän tai tavallisen polkupyörän. Rantakadulla on useita vuokraamoja, jotka tarjoavat skootterin vuokralle noin 200THB hintaan. Polkupyörän vuokra on noin 20-50THB/päivä.

Myös tavallisia takseja sekä moottoripyörätakseja on saatavilla, tyypillisesti matka keskustasta rannalle kustantaa noin 40-100THB kulkupelistä riippuen.

Naapurikaupunkeihin on hyvät bussiyhteydet, 30 minuutin bussimatka Cha amin keskustasta Hua Hiniin maksaa tavallisella bussilla noin 30THB ja minivanilla noin 50THB

Hua Hiniin ajaa myös helposti itse mopolla valtatien leveää piennarta pitkin tai mukavimmin taksilla, jolloin parinkymmenen kilometrin hinnaksi kertyy 400-450 THB.

Nähtävyydet & aktiviteetit

Cha-Amin vetonaula on rauhalliset hiekkarannat ja kosketus autenttiseen thaimaalaiseen kulttuuriin. Isompia nähtävyyksiä tai aktiviteettejä ei itse kaupungissa ole.

Monille matkaajille Cha-Am toimii itsessään päivän tai parin retkenä naapurikaupungista, Hua Hinistä, josta myös valtaosa nähtävyyksistä sekä aktiviteeteistä sijoittuu.

Kaupungissa oleskellessa kannattaa tutustua mm. King Narasuan patsaaseen sekä ilmaiseen chaam Forest park -puistoon. Keskiviikon kohokohta on iltaisin järjestettävät yömarkkinat.

Hieman etäämmällä sijaitsee myös pieni kreikkalaistyylinen Santorini Park huvipuisto, josta löytyy näyttävän arkkitehtuurin lisäksi mm. maailmanpyörä. Jos haluaa Thaimaan matkalla tutustua Kreikan lisäksi myös Italiaan, löytyy Hua Hinin suunnalta oma pieni Venetsia.

Yleisesti ottaen, sekä Hua Hin että Cha-Am kannattaa yhdistää samaan lomaan, näin näkemistä ja tekemistä riittää.

Cha am hotellit & majoittuminen

Hotellit Cha Am:issa ovat tyypillisesti sijoitettuna aivan rantatien varteen. Vältä kuitenkin aivan bussiaseman lähellä sijaitsevia majapaikkoja, sillä vaikka ne ovat usein edullisia, niihin kantautuu usein aivan liian paljon melua kadulta

Suuremmat hotellit ja kalliit resortit taas sijaitsevat rannalla Cha-Amin ja Hua Hinin välissä. Osa näistä on todella loisteliaita ja tarjoaa monenlaisia ajanviettomahdollisuuksia.

Sillä kaupunki on useille thaimaalaisille suosittu viikonloppukohde, majoituksen hinnat vaihtelevat huomattavasti viikon ja viikonlopun välillä.

Halvat hotellit kustantavat alkaen noin 300THB, keskihintaisesta hotellista joutuu maksamaan noin 1 000- 1 200THB/yö. Yleisesti ottaen kaupungissa saa rahalle reilusti vastinetta ja majoittuminen on kohtuuhintaista rantakohteelle.

Myös condo -asunnot ovat yleisiä ja pidempiaikaisten majoittujien suosiossa.

Lukijoiden Cha am kokemuksia

Oletko vieraillut Cha amissa? Jaa omat kokemuksesi sekä vinkit kommenteissa, näin autat myös muita matkailijoita.

Hua Hin on rauhallinen rantakaupunki, joka sijaitsee vain noin 200 kilometrin päässä Thaimaan pääkaupungista, Bangkokista.

Jätä kommentti