Koh Kood (Koh Kut): Kattava matkaopas

Päivitetty:

Koh kood, joka tunnetaan myös nimellä Koh Kut on Thaimaan neljänneksi suurin ja itäisin saari. Koh Kood sijaitsee aivan Kambodžan rajan läheisyydessä, Tratin provinssissa.

Rauhallinen Koh kood on yksi parhaista thaimaan matkakohteista rantojen, viidakkojen ja vesiputouksien ystäville. Saarelle ei ole omaa autolauttaansa, mikä tekee saaresta hiljaisen jopa ruuhkaisimman turistisesongin aikana.

Saarella rauhallista elämää viettää arviolta 2 000 asukasta. Toimeentuloa tarjoavat kookospalmut, kumipuuplantaasit ja kalastus. Kokoa Koh Koodilla on 105 neliökilometriä; leveyttä 12 ja pituutta 25 kilometriä. Kehitykseltään Koh kood on huomattavasti kehittymättömämpi kuin naapurisaari Koh Chang.

Koh Kood
Rannat saarella ovat puhtaita ja vesi kirkasta. Kuva: Karolina Lubryczynska Flickr

Matka Koh Koodille

Saarella ei ole lentokenttää tai edes autolauttaa, joten vaihtoehdoksi jää suunnata aluksi Trattiin esimerkiksi bussilla,taksilla tai lentokoneella josta matkaa pystyy helposti jatkamaan kohti saarta.

Tratista matka jatkuu joko taksilla tai matkanjärjestäjän kyydillä noin 30km päässä sijaitsevalle Laem Sok satamalle. Matkan voi varata useimpien hotellien kautta.

Veneet Koh Koodille

Matkaa Koh koodin Laem Ngopin satamaan mantereelta on reilu 45 km, Koh Changilta 40 km ja Koh Makilta 20 km. Pikaveneellä matka Mantereelta taittuu reilussa tunnissa, Koh Makilta alta tunnissa ja Koh Changilta parissa tunnissa.

Pikaveneitä operoi 4 eri yritystä, joilla jokaisella on oma lipunmyyntipisteensä satamassa. Hinnat vaihtelevat hieman yritysten välillä. Mantereelta yhdensuuntainen lippu kustantaa 350-600THB ja Koh Changilta 750THB – 900THB.

Sesonkina (1.11 – 30.4) pikaveneet operoivat mantereelta kello 10:00-15:00 (saarelta mantereelle 9:00-13:00) ja sesongin ulkopuolella 12:30 – 13:30 (9:00 – 11:00)

Koh Kood hintataso

Koh kood ei ole koskaan ollut reppureissaajien salainen matkakohde, vaan alunperin saaren matkailu keskittyi aasialaisten pakettimatkailijoiden viikonloppukohteeksi.

Koh koodin hintataso on hieman lähisaaria korkeampi, eikä rahalle saa samanlaista vastinetta majoituksessa kuin muilla saarilla. On kuitenki muistettava että esimerkiksi hotellien rakentaminen on kaukaiselle saarelle paljon kalliimpaa kuin lähempänä mannerta sijaitseville.

Koh kood majoitus

Vaikka suurin osa saaren alle kahdestakymmenestä resortista suunniteltiin luksusmajoituksiksi on nykyään muutamia halvempiakin majoituksia saatavilla.

Hostellit: Saarella on vain muutama hostelli, vuoteesta ilmastoimattomassa dormissa joutuu pulittamaan vähintään 300THB (n. 9€) /yö.

Hotellit: edullisimmillaan ilmastoimattoman hotellihuoneen saattaa löytää n. 500THB hintaan. Jos kuitenkin haluat huoneeseen ilmastoinnin ja majoittua rannan lähellä hinta nousee helposti noin 2.000THB paikkeille. Luksusresortit kustantavat n. 10.000THB – 100.000THB/yö

Liikkuminen Koh koodilla

Koh kood päätie
Kadut saarella ovat hiljaisia. Kuva Karolina Lubryczynska Flickr

Varsinaista taksipalvelua saarella ei ole. Liikkuminen on lähes kokonaan skoottereiden varassa, mutta muutamia lava-autoja saarella kuitenkin pyörii, joilta voi mahdollista kyyditystä kysellä.

Skootterin vuokraaminen maksaa noin 300 bahtia/vuorokausi. Tankkauspisteitä on harvassa, joten on hyvä pitää riittävä määrä polttoainetta tankissa koko ajan. Saaren liikenne on kuitenkin rauhallista, joten saari sopii myös aloittelevalle skootterikuskille.

Monilla resorteilla kuljetus kuuluu paketin hintaan, ja käytössä saattaa olla jopa omat pikaveneet saarelle saapumiseen. Itse asiassa pohjoisen ja etelän resorteille ei edes pääse kuin venekyydillä, koska saaren tiestö on vielä kovin vähäinen.

Saaren päätie kulkee Ao Khlong Chaosta lähes Khlong Mat sataman kautta Ao Salatin kalastajakylään, josta saa tuoretta merenelävää suoraan pöytään tarjoiltuna.

Koh kood nähtävyydet & aktiviteetit

Saari tunnetaan erityisesti rannoistaan sekä kristallin kirkkaasta sinisestä vedestä. Rantojen lisäksi saarelta löytyy myös muuta näkemistä ja tekemistä

Parhaat rannat länsipuolella

Parhaimmat rannat löytyvät saaren länsipuolelta, jossa suurin osa resorteistakin sijaitsee. Yksi upeimmista on Ao Khlong Chao, joka on yksi upeimpia paikkoja seurata auringon laskua.

Rantoja saarella on yli kymmenen, joista on mahdotonta löytää vain yhtä parasta, kannattaakin kierrellä saarta skootterilla ja tutkia rantoja.

Snorklaus & sukeltaminen

Snorklaaminen ja sukellus sopivat eritysesti Koh Koodin harrasteisiin. Kirkkaan siniset vedet ja rannan läheiset korallit luovat siihen mahtavat olosuhteet.

Saarella operoi kolme alan yritystä, joitka kaikki tarjoavat PADI kursseja sekä hauskoja sukellus ja snorklaus retkiä.

PADI kurssi maksaa noin 15.000THB ja sukellusretket noin 3.000 – 4.000THB. Snorkaalaan pääsee edullisemmin, 1.200THB hintaan. Retket sisältävät kaikki varusteet ja ruuan veneellä.

Vesiputoukset

Khlong Yai Kee
Khlong Yai Kee vesiputous. Kuva unsplash

Koh koodilla on kolme vesiputousta, joita jokaista pääsee ihastelemaan ilman pääsymaksuja

Klong Cha

Keskellä viidakkoista saarta sijaitseva saaren tunnetuin vesiputous, Nam Tok Klong Chao laskee suureen altaaseen, jossa voi käydä vilvoittavalla uinnilla. Vesiputous itsessään ei ole kovin suuri, mutta paikka on todella kaunis ja ehdoton nähtävyys saarella käydessä. Vesiputoukselle pääsee puolen tunnin melomisella jokea pitkin tai kävelemällä noin neljä kilometriä polkua pitkin.

Klong Yai Kee

Pohjoisempana sijaitseva Klong Yai kee on keskikokoinen vesiputous, mutta ei lainkaan niin suosittu turistien keskuudessa kuin Klong Cha.

Huang Nam Keaw

Pitkään ”piilossa” ollut vesiputous, johon rakennettiin tie turisteille vasta vuonna 2012.

Muut nähtävyydet

Buddha patsas: Satamassa sijaitseva, noin 20metrinen buddha patsas on helppo bongata jo veneellä saarelle saapuessa.

Ao Yai Viewpoint: Tämä näköalapaikka tarjoaa hyvän yleisnäkymän Ao Yain kylään. Useimmiten matkailijat ottavat kuvan täältä instagramiin tai blogiin.

Maklapuu: 500 vuotias sekä 200 vuotias makkapuu sijaitsevat syvällä viidakossa.

Vinkkejä matkalle

Tässä vielä muutama vinkki matkalle

Varaa mukaan käteistä: Saarella on vain muutama pankkiautomaatti joten käteistä kannattaa varata riittävästi mukaan.

Kadut ovat iltaisin pimeitä, joten taskulamppu sekä heijastin kannattaa pakata mukaan.

Saarella on vain muutama pieni kauppa, joiden tarjonta on varsin suppea. Osta siis mantereelta mukaan kaikki tarvittava.

Poliisiasema ja sairaala sijaitsevat lähellä temppeliä ja Khlong Matin laituria.

Tärkeitä numeroita:
039 525 747, 08 9503 8885 Ambulanssi
039 521 852 Koh Kood sairaala
039 521 657 Poliisiasema (Koh Chang)

Koh kood kokemuksia

Koh kood saarella totaaliseen rentoutumiseen on loistavat mahdollisuudet. Sopii erityisesti pariskuntien kahdenkeskiseen ajan viettoon.

Toivottavasti et etsi iltaelämää tältä saarelta, koska sitä ei ole. Jos taas olet paossa kauppakojuja ja aurinkolasimyyjiä, etsit rauhaa ja kauniita rantoja, olet oikeilla jäljillä.

Onko sinulla kokemuksia saarelta? Jaa ne kommenteissa ja auta muita matkailijoita!

Jätä kommentti