Phuket – Trooppinen paratiisisaari

Päivitetty:

Tämä on kattavin suomenkielinen Phuket matkaopas

Oppaan avulla suunnittelet parhaan mahdollisen mahdollisimman matkan Phukettiin sekä opit parhaat rannat, nähtävyydet, tavat liikkua ja vinkit rahan säästämiseksi

Jos suunnittelet huoletonta matkaa Phuketiin jatka lukemista

Sisällysluettelo

 1. Esittely
 2. Saapuminen Phukettiin
 3. Liikkuminen Saarella
 4. Phuketin rannat
  1. Karon
  2. Kata
  3. Ya Nui
  4. Ao Sane
  5. Nai Harn
  6. Rawai
  7. Patong
  8. Nui
 5. Hintataso
 6. Nähtävyydet
 7. Kartta

Phuket

Phuket on Thaimaan suurin saari sekä maan suosituimpia matkakohteita, saarella vierailee vuosittain jopa yli 9 miljoonaa turistia.

Phuket tunnetaan kymmenistä rannoistaan sekä monipuolisesta luonnostaan. Monelle Thaimaa rantalomailijalle Phuket on ensikosketus maan saariin.

Saarella viihtyvät niin reppureissaajat, perheet kuin luksusmatkaajatkin. Saarelta löytyy varmasti jokaiselle jotain.

Saaren eteläpuoli, varsinkin Patong Beach on kunnon turistirysä, matkustussesongin aikana et voi olla kuulematta ulkona liikkuessa suomen kieltä. Pohjoispuoli taas tarjoaa paljon autenttisemman kokemuksen ilman suuria turistijoukkoja tai kovia hintoja.

Vuoden 2004 Tsunamissa Phuket kärsi laajoja tuhoja. Tuhot on kuitenkin korjattu, eikä niiden jälkiä nykyään enää näy. Saarelle asennettiin myös tsunamin jälkeen hälytysjärjestelmä vaaratilanteiden varalta.

Saapuminen Phukettiin

Lennolla

Phuketin pohjoisosassa, noin 30 kilometrin päässä Phuket Townista on kansainvälinen lentokenttä (Phuket Airport, HKT), jonne kansainväliset sekä maan sisäiset lennot laskeutuvat.

Yhdensuuntainen lento Bangkok-Phuket saattaa maksaa jopa alle 1000 bahtia (n. 27€) hyvissä ajoin varattuna, mutta seuraavalle päivällekin lennon voi saada 1500 bahtilla (n. 41€). Thai Airwaysin lisäksi Suvarnabhumi -lentokentältä Phuketiin lentää lukuisia kertoja päivittäin Bangkok Airways sekä Don Mueang -lentokentältä halpalentoyhtiöt Air Asia, Nok Air ja Vietjet.

Lentokentältä hotellille

Limusiinit: Lentokentällä on tarjolla erilaisia limusiineja noin 900–1500 bahtin hintaan. Taksipalveluita tarjotaan tuloaulassa niin innokkaasti ja avuliaasti, että muutamia vuosia sitten Phuketin kuvernööri suunnitteli jo armeijan kutsumista paikalle tilanteen pitämiseksi aisoissa.

Jos hotellivarausta ei ole tehty ennakkoon, lentokentän taksikuskit auttavat erittäin mielellään myös hotellin valinnassa ja varauksessa. Myös hotellin jo varanneita yritetään saada muuttamaan majapaikkaansa erilaisin keinoin ja selityksin. Kaupustelijalta ostettuun taksi- tai minibussimatkaan kuuluu usein puolipakollinen pysähdys jossakin matkatoimistossa. Kuljettajat perivät hotelleihin tuomistaan asiakkaista jopa 30–40 prosentin komission koko oleskelun ajalta, joten bisnes on varsin tuottoisaa ja hinnat sen mukaiset.

Taksit: Lentokentällä on myös mittaritaksien (Taxi-Meter) palvelupiste. Mittaritaksien tolppa on sijoitettu hienovaraisesti noin 50 metriä ulostulo-oven jälkeen oikealle, jossa se häiritsee mahdollisimman harvoja matkailijoita. Lentokentältä lähdettäessä mittarin lukemaan lisätään 100 bahtin lentokenttämaksu. Phuketissa on tätäkin asiaa helpotettu lentokentän mittaritaksien kiinteillä maksuilla. Limusiiniin verrattuna säästöä kokonaishinnassa pitäisi syntyä vähintään sadan tai parin bahtin verran.

Taxi-Meterin varausrituaali on jotakuinkin seuraavanlainen: Matkailija saapuu luukulle, jossa hänelle kerrotaan että ei ole takseja, edessä on tunnin odotus. Matkailija vastaa siihen hymyillen voivansa odottaa. Hätäisempi ottaisi vieressä sattumalta seisoskelevalta paikalliselta limusiinin. Silloin Taxi-Meter saapuu ja luukulta saa upean matkustus sertifikaatin jolla matka hotellille sujuu. Hinnat ovat yleensä kiinteitä ja vaihtelevat 700 bahtin molemmin puolin.

Bussit: Budjettimatkaajan kannattaa jatkaa matkaa lentokentältä hotellille bussin avulla. Oranssit valtionbussit liikkuvat lentokentän ja Phuket Townin bussiaseman välillä 8:00 – 20.30 100THB hintaan (tunnin matka) sekä Smartbussit liikkuvat lentokentän ja länsirannan välillä 50-170THB hintaan.

Veneellä

Phuketissa on kaksi satamaa, noin 3km päässä Phuket Townista sijaitseva pääsatama josta on kulkuyhteydet mm. Koh Phi-Phille, Ao Nangiin, Koh Lantalla ja Ko Lipelle. Sekä pienempi, Tha Bang Rong -satama josta pääsee Krabille ja Ao nangille Ko Yao saarten kautta.

Bussilla

Phuketista on kaksi bussiterminaalia, Th Thepkrasattri jota valtion bussit käyttävät sekä matkatoimistojen käyttämä Th Phang Nga.

Valtion bussit ovat yleensä edullisempia (Phuket Bangkok n. 700THB), mutta hitaampia. Matkatoimistot taas käyttävät useimmiten minivaneja isojen bussien sijaan.

Liikkuminen saarella:

Taksit: Takseja tai vähintäänkin niitä kaupustelevia on joka kulmalla. Valtion ratsioista huolimatta Phuketissa vallitsee ns. ”taksimafia”, jonka takia taksit ovat turisteille huomattavan ylihintaisia.

Grab sovelluksen avulla voi tilata takseja, mutta Phuketissa kuskeja ei ole yhtä paljon kuin muualla Thaimaassa.

Lavataksit: Lavataksit kulkevat Phuket Townin ja useimpien rantojen välillä noin 30-40THB hintaan 7:00-18:00 välillä

Bussit: Wifillä varustetut Smartbussit kulkevat noin tunnin välein lentokentän ja Rawain välillä. Bussin reitillä on mm. Ao Bang Thao, Surin, Kamala, Patong, Karon ja Kata.

Hinnat vaihtelevat reitistä riippuen 50-170THB välillä. Lippu voidaan ostaa bussin sisältä. Bussi liikkuu päivisin 6:00-20:15 sekä yöbussi 21:00-02:00.

Skootteri: Skootterin saa vuokrattua noin 200THB/pv. Poliisit ovat innokkaita ratsaamaan kortittomia turisteja.

Phuketin rannat

Ranta
Phuketissa rantoja riittää

Rannat ovat lähes jokaisen turistin syy saapua Phuketiin. 50 kilometrin rantaviivalle mahtuukin jopa 43 eri rantaa, joista jokaiselle löytyy jotain.

Vuodesta 2014 rantojen siistimiseen on kiinnitetty erityisesti huomiota ja ne ovatkin pysyneet puhtaina.

Karon Beach

Karon Beach on varteenotettava majoittumiskohde. Alueen rantahotellit tarjoavat suuria uima-altaita, mikä palvelee lapsiperheitä hyvin. Hiekkarantaa on kolmisen kilometriä. Karonin hiekka narskuu paljaiden jalkojen alla kuin Suomen nuoskalumi.

Rannalla saattaa olla aurinkotuoleja, ellei niitä ole näytösluonteisesti kerätty viranomaisten toimesta pois. Tämä näytelmä toistuu Thaimaan rannoilla vuosittain. Tuolin voi vuokrata 200 bahtin hintaan.

Pyyhe kannattaa ottaa mukaan hotellista, ellei sitä ole erikseen kielletty. Rannalla myydään virvokkeita ja sieltä saattaa löytyä thaihierontaa varten kyhättyjä katoksia. Hieronta maksaa kestosta riippuen 300–600 bahtia.

Rantakadulla ei varsinaisesti ole myymälöitä lukuun ottamatta puolessa välissä olevaa basaaria, josta löytyy matkamuistoja ja kaikenlaista vaatekappaletta. Rantakadun eteläpään rannasta erkanevalla osuudella voi nauttia Phuketin kalleimmista hinnoista. Kadun varrella on tiuhaan pientä putiikkia, joiden tarjonta on varsin samanlaista.

Parhaimmat kaupat voi tehdä aamun ensimmäisenä asiakkaana. Ensimmäinen kauppa tehdään hinnalla millä hyvänsä ja asiakkaalta saaduilla rahoilla viuhdotaan muut myymälän tuotteet hengille suotuisiksi. ”Heng heng heng!” voi myymälästä poistuva kuulla myyjän loitsujaan latelevan.

Hyönteisruokaa temppeliltä

Karon Beachin pohjoispäässä olevasta ympyrästä voi jatkaa Patong Beachille tai alueen parhaiden ruokaravintoloiden ympäröimälle Patak Road -päätielle. Länsimaisten aterioiden hinnat vaihtelevat 300–700 bahtin välillä.

Tien varrelta ja sivukujilta löytyy monenlaista myymälää, tatuointipuotia, hierontaa, kauneussalonkia ja baaria. Myös saariretkiä, kalastusta ja laitesukellusta myyviä liikkeitä sekä rahanvaihtopisteitä voi bongata tältä alueelta.

Ostoskadun yläpäässä on Karonin temppeli, jonka alueella voi oikeana viikonpäivänä nauttia eksoottisia ruokia, kuten toukkia, hyönteisiä, friteerattuja makeita ja suolaisia välipaloja. Myynnissä on myös elektroniikkaa, joka kestää ehkä hotellille asti. Lukulasit, aurinkolasit ja miesten alushousut ovat suosittuja markkinoilta ostettavia tuotteita ruuan lisäksi.

Yöelämältään Karon Beach ei ole niin hektinen kuin Patong Beach. Karonilta kuitenkin löytyy myös varsinainen baarialue, joka on pakkautunut yhteen kortteliin.

Vieri vieressä toisissaan kiinni olevat baarit ovat kymmenisen vuotta kilpailleet siitä, kuka saa Zombien huonoimmalla äänentoistolla raikaamaan.

Kovasta kilpailusta johtuen hintataso on edullinen, ja Singapore Sling kehkeytyy lasiin alle 200 bahtilla monesta baarista. Jättimäisiä yökerhoja ei Karonilla tiettävästi ole.

Kata Beach

Kata Yai

Iso Kata tunnetaan yleisemmin nimellä Kata Beach. Kata Yai on idyllinen puolentoista kilometrin mittainen rantaosuus, jolla ei juurikaan ole ruokapaikkoja. Itse rannalta voi ostaa etelän hedelmiä ja virvokkeita. Suuret puut käppyräisine juurineen erottavat tien rannasta tarjoten auringon ja tuulen suojaa pysäköidyille ajoneuvoille.

Kata Beach on vilkas alue, jossa on paljon hotelleja sekä kaikki palvelut, joita matkailija tarvitsee ja joita matkailija ei tarvitse. Alueelta löytyy myös keinotekoinen lainelautailupaikka, ravintoloita, kansainväliset pikaruokaketjut sekä hotelleja tähdillä ja ilman.

Jokunen yökerho ja erillinen mökäbaarikatukin Katalla on. Phuketin ehkä edullisin rahanvaihtopiste sijaitsee kylän kolmen tien risteyksessä, jossa liiketoiminnasta kilpailevat useat yrittäjät.

Kata Noi

Pikku Kata, on pieni hiekkaranta muutaman minuutin ajomatkan päässä Kata Yailta. Alueella asuu paikallisia. Palvelut ovat olemattomat. Ranta on hieno, ja siellä voi nauttia jonkinasteisesta yksityisyydestä. Rantatuoleja Kata Noilta ei ole yleensä bongattu. Omat eväätkin kannattaa ottaa mukaan.

Kata Noi ei ole aina täynnä turisteja.

Kata Noille pääsee vain omalla kyydillä eli skootterilla, autolla tai vaikka taksilla. Taksilla saapujan tulee varmistaa myös paluukyyti, koska uutta taksia Kata Noilta tuskin löytyy.

Kata Beachia ja Karon Beachia voi molempia majoitusalueina suositella parempina kuin saaren vanhinta ja täyteen rakennettua Patong Beachia. Yöelämään pääsee kellon ympäri taksilla.

Ya Nui Beach

Ya Nui Beach (joka on eri ranta kuin Nui Beach) sijoittuu Phuketin lounaisosaan Promthep Capen ja tuulivoimalanäköalapaikan väliin. Sadan metrin levyisellä pikku rannalla voi nauttia rauhasta ja bongata laitesukeltajia peruskurssillaan. Ranta on mukavasti syrjässä hotelleista ja vilkkaista kaduista. Sopiva leiripaikka löytyy puiden katveesta tai rantahiekalta. Rantaa vastapäätä oleva kalliosaari suojaa suurimmilta aalloilta, mutta lisää merivirtojen todennäköisyyttä.

Ya Nuille pääsee skootterilla tai autolla. Ainakin skootterille löytyy aina pysäköintitilaa. Massiivisia tarjoiluja ja hierontakojuja rannalta tuskin löytyy. Tilanne saattaa vaihdella. Varmuuden vuoksi on hyvä ottaa reppuun mukaan evästä ja juomaa.

Ya Nui Beachiltä voi matkaa jatkaa Promthep Capen upean auringonlaskun katseluun tai siirtyä tuulivoimalakukkulan kautta Nai Harnille ja vaikka Ao Sane Beachille.

Ao Sane Beach on hyvä snorklauspaikka

Reitti Ao Sane Beachille kulkee Nai Harn Beachin rannalta katsoen oikeaa laitaa johtavaa tietä pitkin. Autolla ei kannata yrittää, koska pysäköintitilaa ei autoille ole. Ainoaksi kulkuvälineeksi jää skootteri tai mönkijä. Rohkeasti vaan hotellin läpi tervehtien molempien päiden vartijoita ja välissä hotellin kellarin huoltotien läpi. Skootterilla pääsee aivan rantaan asti.

Rannalla olevasta ravintolasta saa virvokkeita ja yksinkertaisia ruoka-annoksia. Palvelu on tunnettu omalaatuisuudestaan. Itse ranta on rauhallinen ja pieni, satakunta metriä leveä. Hiekka on karkeaa ja meren koralleista ja eläimistä peräisin. Lasinsiruja saattaa löytyä, mutta ne ovat yleensä pyöreiksi hioutuneita. Pienessä ranta-aallokossa oikein istumalla voi saada selälleen kuorinnan.

Ao Sane Beach on erityisen hyvä snorklauspaikka. Riutan jäämistöltä voi tunnistaa monenkirjavia papukaijakaloja sekä pieniä rapuja. Rannalla on myös laitesukellusmahdollisuus. Lahdessa on paljon keskikokoisia huviveneitä poijuissaan. Huhujen mukaan veneellä yöpyminen ei maksa mitään. Veneellä saapuja toki selvittää päivän tilanteen.

Ravintolan asiakkaille on suihku ja jonkinlainen wc-tila. Jos niitä käyttää, niin on hyvä näyttäytyä henkilökunnalle ensin. Ainakin jalkojen huuhtelu pois lähtiessä onnistuu. Varsin suositeltava kokemus skootterilla liikkujalle, joskin Nui Beach on vieläkin eksoottisempi.

Nai Harn Beach

Nai Harn Beach on monipuolinen 600 metrin mittainen poukamaranta. Kesäkaudella se on lainelautailijoiden suosiossa. Matkailukaudella meri tarjoilee parastaan: pitkiä matalia aaltoja, joiden rytmi luo lomatunnelman. Nai Harn sijaitsee Phuketin saaren lounaisosassa sijoittuen Rawain ja Katan välimaastoon. Idyllisinä pikku rantoina väliin jäävät Ao Sane, Ya Nui sekä Nui Beach.

Puiden katveessa rannalla on ollut kojuja, joista voi ostaa virvokkeita. Varmuudella myymälöitä löytyy ainakin pääkadun varrelta. Aurinkotuoleja saattaa olla tarjolla. Kannattaa kuitenkin ottaa oma pyyhe mukaan. Suihkut eivät yleensä toimi, joten iso pullollinen vesijohtovettä helpottaa pois lähtöä.

Rannalta katsoen vasemmalla on oivallinen lasten leikkipaikka. Etenkin laskuveden aikaan alueen laguunista virtaa vesi merelle päin. Vanhempien on syytä valvoa lasten ”koskenlaskua”. Rannalta löytyy myös kahluulaguuni perheen pienimmille. Puiden varjoon voi viritellä eväsretkialustan. Varsinaisia ravintoloita tai hotelleja ei tässä vuoren rinteeseen rajoittuvassa päädyssä ole.

Rannalta katsoen oikealla on suuremmat aallot ja jyrkempi pohja, joten pääty ei ole lapsille paras uimapaikka. Oikealta jatkuu tie hotellin pihan ja kellarin läpi Ao Sane Beachille. Se on oivallinen vierailupaikka skootterilla liikkuville.

Nai Harn Beachilla on myös buddhalainen temppeli, jossa voi vapaasti vierailla. Temppelialueilla on pukukoodina pitkälahkeiset housut ja paita.

Rawai Beach – leppoisa rantakatu ja pitkähäntäveneitä

Rawai Beach sijaitsee Phuketin saaren lounaisosassa. Nimestään huolimatta Rawailta ei löydy varsinaista uimarantaa, sen sijaan se on suosittu pitkähäntäveneiden tukikohta. Matkailuesitteistä ja Thaimaan valokuvista tuttu puuvene on saanut nimensä pitkän käänneltävän potkuriakselinsa johdosta.

Rannan tuntumassa kulkevan, suurten puiden varjostaman leppoisan yhden kilometrin mittaisen rantakadun varrella voi nauttia iltaisin kohtuuhintaan meren antimia ja thaimaalaisia ruokia. Useiden ruokalajien hyvän illallisen saa 3–4 hengen seurueelle 1500–2000 bahtilla.

Rawailla ei ole valtavasti hotelleja, mutta alueella asuu paljon ulkomaalaisia, ja sieltä löytyy myös pizzerioita sekä länsimaista aamiaista tarjoilevia ravintoloita. Varjoisa, tuulelta hyvin suojassa oleva ja liikenteen suhteen rauhallinen ranta onkin myös oivallinen aamiaispaikka. Asiakaspalvelua on paljon kehuttu.

Phuketin yrttihöyrysaunat

Saaren höyrysaunat ovat jostain syystä keskittyneet Rawain alueelle, vaikka niitä löytyy kaikkialta Phuketista. Höyrysauna on kaakelihuone, jonka lämmitysyksikkö sijaitsee ulkopuolella. Padassa porisevaan veteen on lisätty yrttejä, joista yleisimmät ovat jättisitruunaruoho ja eukalyptus. Saunalta löytyy myös parhaat hierojat. Saunan yhteydessä öljyhieronta on käytännöllinen vaihtoehto. Öljyn voi kylpeä iholta pois saunomalla.

Esimerkiksi 1,5 tunnin Thai/öljy -hieronnan voi saada alle 500 bahtilla tippeneen. Hierojalle voi antaa henkilökohtaisesti 100 bahtia, jos on tyytyväinen niskojensa kääntelyyn.

Saunan hinta on 100-200 bahtia. Pyyhkeestä saatetaan veloittaa erikseen. Virvokkeet ovat yleensä alle 100 baht. Tropiikin lämmöstä huolimatta sauna on erittäin suositeltava kokemus lomapäivän päätteeksi. Sauna löytyy kysymällä paikallisilta tai alueella asuvilta ulkomaalaisilta tai ajelemalla skootterilla kylttejä bongaillen.

Pitkähäntäveneillä lähisaarille

Päiväaikaan Rawai Beachilla toimivat pitkähäntäveneiden omistajat tarjoavat ohikulkijoille venekyytejä lähisaarille. Suosituin kohde on vastapäätä näkyvä Koh Bon. Saarelta löytyy kalliota ja uimarantaa sekä ruokaravintola. Kyydin saarelle ja takaisin voi tingata 1000-1500 bahtin venekohtaiseen hintaan.

Pitkähäntävenekyyti ei ole suositeltavaa kovassa merenkäynnissä tai sateella. Pitkähäntäveneen keula on yleensä pyhä, etenkin jos se on koristeltu eri värisillä sifongeilla. Keulassa ei ole soveliasta istua hajareisin, ja venematkalla on kunnioittavaa välttää liian vähää vaatetusta.

Rawain alueella asuu suhteellisen paljon muslimeja, ja esimerkiksi halal-ruokia on helppo löytää. Phuketin pienet lähisaaret ovat useimmiten muslimien kotipaikkoja. He ovat alueen alkuperäisväestöä.

Nyrkkeilyä ulkosalla

Rawai on tunnettu myös thainyrkkeilypaikoistaan. Ulkomaalaiset tulevat harjoittelemaan nyrkkeilyä pitkiksikin ajoiksi, jopa useammaksi kuukaudeksi. Harjoittelu kestää auringonnoususta auringonlaskuun ja tapahtuu lämpimässä ulkosalla. Kuukauden harjoittelusopimus voi maksaa esimerkiksi 15 000 bahtia. Suomalaisten tuntema thainyrkkeilijä Jomhod Kiatadisak asuu Phuketissa.

Rawaille pääsee parhaiten skootterilla, kuten joka paikkaan Phuketissa. Autolla liikkuja saa varautua iltaisin etsimään parkkipaikkaa.

Patong Beach – Thaimaan Teneriffa

Phuketin länsirannalla sijaitseva Patong Beach on saaren suosituin kohde. Hyvän rannan lisäksi Patong tarjoaa vilkasta iltaelämää viikon kaikkina päivinä. Ravintoloita, pubeja ja baareja löytyy jokaiseen makuun.

Patong on noin 45 minuutin ajomatkan päässä Phuketin lentokentältä. Matkan hinnaksi tulee mittaritaksilla noin 1000 bahtia, johon sisältyy 100 bahtin lentokenttämaksu.

Suojaisessa lahdenpoukamassa riittää vaaleaa ja puhdasta hiekkaa yli kolmen kilometrin pituudelta. Vesikin on puhdasta, joskaan ei välttämättä kovin kirkasta, ja merenpohja mukavaa, tasaista hiekkaa ilman ikäviä kiviä tai karahkoja. Roskia on varsin vähän. Talvikaudella aallot eivät yleensä ole kovin korkeita.

Rannalla joko on tai sitten ehkä ei ole saatavilla aurinkotuoleja (200 B/päivä) ja kohtuuhintaisia virvokkeita (olut noin 100 B) leppoisaan oleskeluun. Viranomaiset välillä poistavat aurinkotuolit näyttävillä armeijan avustamilla toimilla.

Pyyhe tuolia varten kannattaa ottaa mukaan hotellilta tai vaikka ostaa, sillä sen vuokrauksesta veloitetaan erikseen. Lähettyvillä olevat saniteettitilat ovat melko kehnot.

Rannalla liikkuu jonkin verran kaupustelijoita, mutta ei sentään kiusaksi asti. Tarjolla on tyypillisiä ranta-aktiviteetteja, esimerkiksi nousuvarjoilua (parasailing), jossa rantaa pääsee katselemaan kymmenien metrien korkeudesta veneen hinaamana. Lapsille on vedessä oma maksullinen leikkialue, jossa voi vaikka kiipeillä jäävuorelle.

Meren antimia veden äärellä

Päivän pimetessä illaksi Patong ei suinkaan hiljene, päinvastoin. Rantapäivän jälkeen on hyvä tehdä ostoksia, syödä hyvin ja käydä vaikka räätälillä teettämässä puku. Mikään edullinen ostospaikka Patong ei kylläkään ole. Hinnat ovat korkeampia kuin Phuket Townissa (saati Bangkokissa), ja vaikka ne ovat eurooppalaisesta näkökulmasta yhä edullisia, turistilisää on kaikessa 7-Eleveniä, apteekkeja ja McDonald’sia myöten.

Ravintoloiden löytäminen on Patongilla helppoa. Kadulla kulkiessa ruokalistoja työnnetään melkein syliin. Merellisissä ravintoloissa päivän antimet ovat usein esillä ja nähtävinä heti kadun vieressä.

Rauhallinen vaihtoehto illallispaikaksi on ranta, jossa on Sawasderak-poikkikadun vasemmalla puolen useampia meren antimia ja tyypillisiä thairuokia tarjoavia syömäpaikkoja. Näiden joukosta löytyy myös Loma-ravintola, jonka nimi ei kuitenkaan tule suomen kielestä vaan thain delfiiniä tarkoittavasta sanasta. Ravintoloista on mukava merinäkymä.

Patongin rantakadun ravintoloiden palvelu on Thaimaan mittapuussa tyrmeähköä valtavasta turistimäärästä ja asiakkaiden suuresta vaihtuvuudesta johtuen. Hyvää palvelua saa useasti expattien suosimilta alueilta kohtuullisin kustannuksin. Meren antimia voi nauttia esimerkiksi Rawai Beachin rantakadun ravintoloissa.

Rannalla kävelevät kauppiaat myyvät taivaalle lähetettäviä, onnea tuovia koom faii -lyhtyjä (kuva). Jos kuumailmapallon tavoin toimiva lyhty nousee korkealle ja katoaa näkyvistä horisonttiin, lyhtyä lähetettäessä ajateltu toive toteutuu; jos se syttyy palamaan tai putoaa mereen ennen aikojaan, onni ei ole myötä.

Bangla Road on Patongin yöelämän keskus

Bangla road
Bangla road Kuva flickr weiinqueensland

Patongin yöelämän keskus on Bangla-katu, joka suljetaan iltaisin liikenteeltä. Sen varrella ja pikku sivukaduilla on runsain mitoin ravintoloita, olutbaareja ja muita illanviettopaikkoja. Kadulle avoimet ulkoilmabaarit kilpailevat toistensa kanssa musiikin äänenvoimakkuudesta, ja jytke jatkuu yömyöhään. Alueen go go -baarit ovat siistimpiä ja showt hillitympiä kuin Bangkokissa tai Pattayalla.

Koti-ikävää Bangla-kadulla voi lievittää vaikka pikkuisessa, –15 asteeseen jäähdytetyssä Ice Barissa, jossa voi käydä ottamassa 150 bahtin hintaisen vodkashotin jääkalikkaan nojaillen.

Banglan tunnetuimnat yökerhot ovat The Tiger ja FBI Tai Pan.

Patongin gay-elämän keskus on vähän matkan päässä Royal Paradise -hotellin edessä sijaiseva Paradise Complex, jossa on paljon pieniä baareja. Siellä on myös edullisia, joskin melko vaatimattomia hostelleja. Rannalla sateenkaarialue on merkitty lipulla.

Taksikuskeilla kohta jo Suomen hinnat

Patongilla etäisyydet eivät ole valtavia, ja paikasta toiseen pääsee kävellenkin.

Patong Beachin liikenteen valtaväylät ovat rantakatu Thaweewong ja toinen samansuuntainen katu kauempana rannasta, Rat U Thit 200 Pii Road. Nämä kadut ovat etenkin päivisin melko vilkkaasti liikennöityjä, ja ylittäminen voi kestää hetken lähes taukoamattomassa liikennevirrassa.

Takseina (Phuketin Tuk Tuk) toimivat värikkäät minikokoiset Daihatsu lava-autoista kötöstetyt vilkkuvat diskoteekit, joiden kuljettajien hinnoilla ei ole mitään yhteyttä reaalimaailmaan. Alle kilometrin matkasta, jollaisesta rehellinen Tuk Tuk -kuski veloittaisi muualla Thaimaassa 20 bahtia, nyhdetään yllättävän yksimielisesti 250 bahtia. Hinnoista ei neuvotella ja kymmenet alueella viihtyvät kuljettajat pitävät yhtä. Oikea Tuk Tuk on kolmipyöräinen 2T-savustin. Phuketissa se on tämä Barbin lava-auto.

Hieman edullisempaa kyyditystä saa mopotakseilta. Niitä käytettäessä on muistettava kypärä, jonka puuttumisesta ulkomaalainen saa sakot. Toki mopon voi vuokrata itsekin.

Nui Beach – salainen paratiisiranta

Vain parin sadan metrin levyinen Nui Beach sijaitsee Phuketin lounaisosassa, vaikeakulkuisen hiekkatien päässä jyrkkien kallioiden ympäröimässä poukamassa. Pieni vaatimaton kyltti löytyy vuorelta Rawain ja Katan välisen mutkittelevan tien varresta näköalapaikan tietämiltä. Etsivä löytää.

Suositeltavin kulkine on skootteri, mönkijä tai enduro. Autolla ja katupyörällä Nui Beachille ei pääse. Rannalle saapujilta on joskus kerätty noin 100 bahtin maksu.

Itse uimaranta on varsinainen syy nähdä vaivaa Nui Beachille pääsemiseksi. Rannalta katsoen vasemmalla on julkisempaa rantaa mahdollisine aurinkotuoleineen. Keskellä rantaa on näkyvyyden jakava kallio, jonka yli kiipeämällä pääsee yhdelle Phuketin hienoimmista paratiisirannoista. Puusammakon kaupustelijoita, hierojia ja suuria turistimassoja poukamassa ei valitettavasti ole, mutta heitä löytyy muilta Phuketin rannoilta.

Omat eväät mukaan

Rannalle kannattaa reppuun pakata omaa evästä ja juotavaa sekä pyyhe. Suihkuista ei usein tule vettä, joten iso pullo vesijohtovettä saattaa helpottaa poislähtijää.

Nui Beach on myös snorklaajan paratiisi. Vesi on useimmiten erittäin kirkasta ja kallioiden tuntumassa voi nähdä värikkäitä koralliriuttojen asukkaita. Laitesukeltajan on viisainta saapua veneellä, sillä poukamaan johtava tie on erityisen jyrkkä ja haasteellinen. Kävellenkin siitä ovat jotkut suoriutuneet, mutta taivalta kertyy useita kilometrejä.

Phuket hintataso

Yleisesti ottaen Phuketin hintataso on muuta maata huomattavasti korkeampi. turistisesongin ulkopuolella majoituksia kuitenkin saa useasti erittäin edullisesti.

Pienen budjetin reppureissaajan kannattaa budjetoida matkustuspäivää kohti ainakin 30 euroa ja keskitason budjettimatkaajan noin 75 euroa.

Hostellit: Reppureissaajalla on tarjolla laaja valikoima edullisia hostelleja. Halvimmillaan vuodepaikan 10 hengen dormista saattaa saada noin 150THB (n. 4€) hintaan ja keskitasoisesta hostellista noin 300THB hintaan.

Edullisimmat Hostellit sijaitsevat Phuket townissa ja kalliimmat Patongilla. Hyviä vaihtoehtoja on myös Katalla ja karonilla.

Hotellit: Hotelleja ja resortteja on tarjolla jokaiselle hintaluokalle. Halvemmillaan hotellihuoneen saattaa saada jopa noin 400THB (11€) hintaan. Keskimäärin hyvällä sijainnista olevasta hotellista joutuu kuitenkin pulittamaan yli 1000THB.

Katuruokaa
Katuruoka thaimaassa on herkullista ja edullista

Ruoka: Kaikki ravintolat, jopa 7/11 ja mcdonalds pikaruoka ovat Phuketissa muuta thaimaata kalliimpia. Keskimäärin paikallisesta ravintolasta saa lounaan noin 150THB (n. 4€) hintaan Länsimaalainen ruoka on Thaimaassa tyypillisesti hintavaa, eikä ole lainkaan poikkeuksellista joutua maksamaan pizzasta kymmentä euroa.

Phuketin nähtävyydet

Phuketissa riittää tekemistä ja nähtävää. Tässä muutama parhaista.

Iso Buddha

Phuket Iso Buddha
Iso Buddha patsas

Vuoren huipulle rakennettu 45 metrinen iso Buddha patsas tarjoaa varmasti Phuketin parhaat näköalat. Alueen rakennus on aloitettu 2007 ja se on edelleen hieman kesken.

Patsaalle pääsee taksilla (n. 500THB katalta) tai patikoimalla noin 2.5kilometrin matkan ylämäkeen Karon Beachilta.

Huom: Pyhillä paikoilla tulee pukeutua asiallisesti, olkapäät tulee olla peitettyinä ja housujen ulettua polvien yli. Tarvittaessa peittäviä asuja saa paikanpäältä lainaan.

Aukioloajat 6:00-19:00, Sisäänpääsy ilmainen.

Promthep Cape

Promthep Cape
Auringonlasku Promthep capella. Kuva [email protected] flicrk

Phuketin eteläisimmällä pisteellä sijaitseva näköalapaikka jonne turistit suuntaavat laumoittain ihastelemaan kaunista auringonlaskua. Paikalla on myös kuvauksellinen majakka sekä elefanttipatsaita.

Phuket Town

Phuket Town
Phuket Townin värikkäitä taloja. Pixabay

Värikäs, jo 1800 luvulla rakennettu Phuket Town on historiallisesti näyttävä sekä hyvin säilynyt vanhakaupunki. Kiinalais-portugalilaisesta arkkitehtuurista vaikutteita saanut kaupunki on pitkään kasvavassa suosiossa turistien keskuudessa.

Ao Phang-Nga

James Bond saari

James Bond saarena tunnettu Ao Phang-Nga on suosittu kohde päiväretkelle. Tunnetuin ja varmasti kuvauksellisin nähtävyys täällä on merestä kohoa kallio.

Saarella vierailee päivittäin tuhansia turisteja, joten matkanjärjestäjiä ei ole haastavaa löytää. päiväretken saa noin 3500THB hintaan.

Phuket kartta

Tässä vielä lopuksi Phuketin kartta, johon on merkitty tärkeimpiä paikkoja, kuten nähtävyydet rannat sekä ravintolat.

Phuket kokemuksia

Oletko käynyt Phuketissa? Auta muita matkaajia jakamalla omat positiiviset ja negatiiviset kokemukset kommenteissa.

Jätä kommentti