Thaimaa viisumi ja passi

Päivitetty:

***Tämä artikkeli ei ole ajantasalla***

Suomen passilla on mahdollista matkustaa turistina ilman thaimaan viisumia. Suomen kansalainen saa Thaimaan rajalla (lentokenttä tai maaraja) passiin 30 päivän oleskeluun oikeuttavan Visa exemption saapumisleiman

Passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta saapumisen jälkeen. Lisäksi maahan tullessa on esitettävä paluulippu tai muu todiste siitä, että poistuu maasta 30 päivän kuluessa. Tämä on erityisen tärkeää ilman viisumia matkustettaessa. Käytännössä lippua ei läheskään aina kysytä, mutta lentoyhtiö voi jopa kieltäytyä ottamasta matkustajaa lentokoneeseen, jos paluulippua ei ole.

Monet reppureissaajat, joilta puuttuu tarkka suunnitelma tai suunnitelmana on oleskella thaimaassa yli 30 pv ostavat usein halvan bussilipun Kambodzaan tai lentolipun Malesiaan. Kummatkin irtoavat noin 10-20€ hintaan.

Thaimaa viisumi
Thaimaa Visa exemption

Visa exemption leimaan on mahdollista hakea kerran 30 päivää jatkoaikaa isoimmista kaupungeista löytyvistä maahanmuuttovirastoista (immigration office) 1900THB hintaan.

Jatkoaikaa on mahdollista hakea koska tahansa matkan aikana, eli ei tarvitse odottaa matkan viimeisimpiin päiviin. Käytännössä turisti voi siis oleskella Thaimaassa ilman viisumia yhtäjaksoisesti 60 päivää.

Turistiviisumi

Pidempää maassa oleskelua varten voi hakea turistiviisumia. Suomessa viisumeja myöntää Thaimaan Helsingin-suurlähetystö, jonka kanssa voi asioida myös postitse, jolloin paikanpäälle ei tarvitse mennä.

Thaimaahan on saatavilla kahdentyyppisiä turistiviisumeita, 2 kuukauden ”single entry” sekä 6 kuukauden ”multiple entry” viisumi.

TR – 2kk viisumi

TR viisumi sallii vain yhden maahantulon ja se on voimassa 2 kuukautta. Viisumiin on kuitenkin mahdollista anoa 30 päivää lisää jatkoaikaa isoimmista kaupungeista löytyvistä maahanmuuttovirastoista. Tämän viisumin voi hakea myös Thaimaan naapurimaista. Suomessa hinta 30€

METV – 6kk Viisumi

METV usean maahantulon viisumi on voimassa 6 kuukautta, mutta se mahdollistaa vain 60 päivän yhtäjaksoisen oleskelun Thaimaassa, eli matkailijan on käytävä Thaimaan rajojen ulkopuolella vähintään 2kk välein. Tämä viisumi on lähtökohtaisesti tarkoitettu matkailijoille, jotka haluavat vierailla naapurimaissa, mutta pitää Thaimaata matkustamisen tukikohtana. METV viisumin voi hakea ainoastaan suomesta, sen hinta on 150€.

Turistiviisumien lisäksi pidempiaikaiseen oleskeluun on saatavilla mm. Elite viisumi, eläkeläisviisumi, bisnesviisumi, opiskeluviisumi sekä avioliittoviisumi. Näitä viisumeja voidaan jatkaa poistumatta Thaimaasta aina vuodeksi kerrallaan.

Työlupa ei ole viisumi

Thaimaassa ei ole käytössä työviisumia, vaan työlupa johon thai viisumi on haettava erikseen. Useimmiten työntekijä hakee bisnesviisumin, jolla viisumijuoksu on tehtävä 3kk välein.

Eläkeläisviisumi

Thaimaa on luonut eläkeläisiä varten oman viisumityypin. Eläkeläisviisumia (tyyppi O-A) voivat hakea kaikki yli 50-vuotiaat riippumatta siitä, ovatko he eläkkeellä. Usean maahantulon O-A -viisumi oikeuttaa vuoden mittaiseen oleskeluun, ja sen umpeutuessa voi hakea jatkoaikaa maahanmuuttovirastosta. Vaikka viisumi on voimassa vuoden, maahanmuuttovirastossa on käytävä paikan päällä ilmoittautumassa 90 päivän välein.

Muuttajalla on mahdollisuus ostaa Thaimaasta normaalisti kerrostaloasunto ja vaikkapa myös auto omiin nimiinsä. Työskentely ei ole eläkeläisviisumilla sallittua. Maan ostaminen ei ole ulkomaalaisille mahdollista, ja vaikka lainsäädäntöä on kierretty erilaisin yritysjärjestelyin, näistä on parempi pysyä kaukana.

Visa run – viisumijuoksu

Oikeus oleskella Thaimaassa maahantuloleimalla tai lyhyellä viisumilla on tarkoitettu helpottamaan tavanomaista turismia, mutta sitä on käytetty väärin jopa vuosien oleskeluun niin, että kuukauden tai kahden välein käydään vain raja-asemalla leimauttamassa passi.

Visa exceptionilla sekä METV viisumilla tämä tarkoittaa sitä, että matkailija poistuu Thaimaasta toisen maan puolelle ja tulee takaisin saadakseen uuden leiman tai aktivoidakseen METV viisumin uuden saapumisen.

Maarajoilta saatavia visa Exempt leimoja saa vain kaksi kappaletta kalenterivuoden aikana, lentokoneella saapuessa rajoitusta ei ole. Virkailija saattaa kuitenkin hylätä maahanpääsyn, jos matkailija tulee saman tien takaisin ja passista löytyy valmiiksi useampi leima, tästä syystä suotavaa viettää ainakin pari päivää naapurimaassa.

Yleisin tapa hyödyntää lyhyitä viisumeita on poistua maahan, josta voi anoa uuden 2kk viisumin Thaimaahan ja oleskella sillä 60pv+30pv.

Keskushallinto on patistanut suurlähetystöjä ja konsulaatteja tiukempaan ruotuun viisumien myöntämisessä. Tällä on ollut vaikutuksia etenkin naapurimaissa. Kuvausten mukaan käytännöt vaihtelevat nykyään suuresti ja viisumihakemuksen kohtalo on ennalta-arvaamaton etenkin, jos passissa on jo aiemmin useampia maahantuloleimoja.

Kokonaisuutena Thaimaan viisumipolitiikka ja sen soveltaminen on ollut viime aikoina ollut arvaamatonta ja tempoilevaa. Satunnaisen turistin kannalta epäselvyyksiä ei ole, mutta oikeus oleskella pidempään ei ole enää itsestään selvyys edes perheellisille, asunnon ostaneille ulkomaalaisille. Internetin keskustelufoorumeilta löytyykin jo katkeria uhkauksia muuttaa naapurimaihin.

Elite viisumi – pidempiaikaiseen asumiseen

Thaimaahan on saatavilla myös niin kutsuttu Elite viisumi, minkä avulla jatkuvat viisumijuoksut sekä 90 päivän raportoinnin vai unohtaa.

Eliteviisumin avulla on mahdollista omistaa mm. asunto Thaimaassa. Jäljellä olevan ajan viisumista voi myös tarvittaessa sen voi siirtää toiselle henkilölle.

Elite viisumeja on saatavilla 5v-20 vuodeksi. Halvimmillaan 5 vuoden elite viisumi kustantaa 500 000THB (n. 13 500€) ja 20v viisumi irtoaa miljoonalla bahtilla (n. 27 000€)

Vaikka hinta kuulostaa korkealta, ne säästävät aikaa ja rahaa, jota visa runeihin kuluu. Elite viisumeita kaupataan myös usein kylkiäisinä asunnon ostajille.

Kertamaksuna Elite viisumi varmasti kuulostaa kalliilta, mutta jos pitkäaikainen asuminen thaimaassa on mielessä, tulee se paljon mukavammaksi, eikä välttämättä niin paljon kalliimmaksi kuin 20 vuoden viisumijuoksut.

Laiton oleskelu on vakava rikos

Jos Thaimaassa on oleskellut sallittua pidempään, asiasta voi selvitä maksamalla sakon, jonka suuruus on 500 baht/päivä. Tämä onnistuu kuitenkin vain ja ainoastaan lentokentällä maasta poistuessa.

Jos passi syystä tai toisesta tarkastetaan ennen lentokentälle pääsyä ja yliaika käy ilmi, seuraukset ovat erittäin vakavat. Lainrikkoja siirretään odottamaan oikeudenkäyntiä maahanmuuttoviraston vankilaan, jonka oloja on kuvattu epäinhimillisiksi. Oikeudenkäynnin ja sakkojen maksun jälkeen täytyy vielä jäädä odottamaan karkotusta kotimaahan.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vankilasta käsin on hankittava lentolippu ja riittävät rahavarat kotimaahan palaamiseksi. Lisäksi voi joutua mustalle listalle ja saada elinikäisen maahantulokiellon.

Usein kysytyt kysymykset

Voiko Thaimaahan matkustaa ilman viisumia juuri nyt?

Juuri nyt Thaimaahan pääsee vain viisumilla.

Koska Thaimaahan voi taas matkustaa?

Thaimaan säädökset muuttuvat jatkuvasti, eikä kenelläkään ole varmaa tietoa koska maahan taas pääsee ilman viisumia tai karanteeniä

Jätä kommentti