Thaimaa on melko turvallinen maa, ja riski sairastua matkalla vakavasti on pieni. Terveyttä ei kuitenkaan kannata jättää sattuman varaan.
Matkalla tarvittavat rokotukset on otettava hyvissä ajoin ennen lähtöä, jotta suoja ehtii muodostua. Liikkeellä kannattaa olla ajoissa siksikin, että osa rokotuksista vaatii sarjan (2–3 rokotuskertaa) määräväliajoin.
Hepatiitti voi aiheuttaa pysyvän maksavaurion tai kuoleman, joten rokotesuoja sitä vastaan on todella suositeltavaa hankkia. A-hepatiitin voi saada ruoasta, ja tämä rokote on käytännössä Thaimaan-matkaajille pakollinen. B-hepatiitti voi tarttua sukupuolisessa kanssakäymisessä tai neuloista, esim. tatuoinnista tai jopa hammaslääkäristä. Rokotuskertoja vaaditaan kaksi, mutta suoja kestää parikymmentä vuotta.
Japanin aivokuume tarttuu hyönteisistä. Sitä esiintyy pohjoisessa ja satunnaisesti etelässä touko-lokakuussa ja sadekautena. Tauti on harvinainen, mutta erittäin ikävä, koska se aiheuttaa pysyvän aivovaurion.
Tarvitaanko malarialääkkeitä?
Pääsääntöisesti Thaimaassa ei tarvita malarialääkitystä. Malariaa esiintyy vain rajaseuduilla, lähinnä Burman ja Kamputsean rajoilla (myös Kwai-joki).
Turistikohteissa ei käytännössä ole malariaa (Ayuttahaya, Bangkok, Cha-Am, Chiang Mai, Hua Hin, Kanchanaburi, Khon Kaen, Koh Samui, Krabi, Pattaya, Phuket ja Sukhothai). Poikkeuksena on kuitenkin idän Koh Chang, joka on rajaseutujen ohella luokiteltu korkean riskin alueeksi.
Malaria leviää hyttysten pistoista. Sitä vastaan ei ole rokotetta, mutta siihen voi varautua syömällä estolääkitystä, joka aloitetaan jo ennen matkan alkua. Lääkkeet aiheuttavat kuitenkin ikäviä sivuoireita 2-5 prosentille käyttäjistä (esimerkiksi yliherkkyyttä auringonvalolle). Tämän vuoksi niitä määrätään vain todelliseen tarpeeseen.
Yksi yö malaria-alueella: suojaudu hyvin pistoilta
Jos malaria-alueella ollaan vain yksi yö, lääkitystä ei pääsääntöisesti suositella. Hyönteisten pistoilta tulee kuitenkin tällöin suojautua huolellisesti (voiteet).
Malarian tartuntavaara on riskialueilla ympärivuotinen. Thaimaassa yleisin malarian muoto on P. falciparum, joka on samalla vaarallisin.
Suositeltava malarian estolääkitys on meflokiini (Lariam), doksisykliini tai atovakoni-proguaniili -yhdistelmä (Malarone). Lääkärin kanssa on hyvä keskustella lääkityksen sopivuudesta Thaimaan oloihin, koska Kamputsean ja Burman rajaseuduilla metsäalueilla on malarian muotoja, joihin tavanomainen lääkitys ei tehoa (klorokiini-, meflokiini- ja kiniiniresistenssiä). Näille alueille suositellaan doksisykliiniä.
Malarian tyypillisenä oireena ovat toistuvat, vilunväreillä alkavat kuumekohtaukset ja mahdollisesti vatsaoireet. Tauti voi olla oireeton pitkään, jopa vuosia tartunnan jälkeen. Nopea diagnoosi ja hoito on parantumisen kannalta tärkeää.
Pohjois-Thaimaassa Chiang Maissa on korkeatasoinen, vain malarian hoitoon erikoistunut sairaala.
Denguekuume
Hyttysten levittävä denguekuume on erityisesti sadekauden aikainen ongelma Thaimaassa. Ensimmäinen denguen sairastaminen ei aiheuta monilla korkeaa kuumetta suurempia oireita, mutta seuraavat tartunnat saattavat olla kohtalokkaampia.
Dengueta on 4 eri lajia, joista jokaisen voi sairastaa kertaalleen.
Denguekuumetta vastaan on uusi, vielä huonosti tutkittu rokote, mutta sitä ei suositella matkailijoille. rokote on suositeltu vain thaimaassa asuvilla, jotka ovat saaneet denguen jo kertaalleen.
Paras tapa suojautua denguelta on vältellä hyttysiä.
Miten hankin hepatiittirokotteen?
Helpoin ja nopein tapa hankkia hepatiittirokote on varata aika yksityiselle, jossa rokotteen saa muutamassa minuutissa, hinta noin 100/€ annos.
Vaihtoehtoisesti voit soittaa paikkakuntasi terveyskeskukseen ja varata ajan pistolle & reseptin rokotteelle. Tässä tapauksessa joudut hakemaan rokotteen itse apteekista ja käydä pistätyttämässä sen terveyskeskuksessa. Rokotteen hinta apteekissa noin 60€/annos. Rokote tulee säilyttää kylmässä tai hakea apteekista vasta ennen pistoa
Twinrix (hepatiitti a ja b rokote) pistetään 3 kertaa. 1kk & 6kk ensimmäisen piston jälkeen. Suoja alkaa vasta toisen piston jälkeen
Havrix (hepatiitti a rokote) Pistetään 2 annoksena, 6-12kk ensimmäisen piston jälkeen. Rokoteen suoja alkaa 2vk ensimmäisestä pistosta ja tehoste takaa elinikäisen suojan.
Thaimaa rokotukset: suositellut rokotukset matkalle
Seuraavat rokotteet ovat kaikille suositeltavia thaimaan matkalle.
- Hepatiitti A
- Kurkkumätä, jäykkäkouristus
- Lavantauti
- Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko
Kohteesta ja käyttäytymisestä riippuen eli riskiryhmille lisäksi:
- Hepatiitti B
- Japanin aivokuume
- Malaria (estolääkitys – rokotetta ei ole)
- Todistus keltakuumerokotuksesta vaaditaan, jos on tulossa keltakuumealueelta esim. Afrikasta
Aiheesta muualla: