Bangkok lentokenttä – Suvarnabhumi (BKK)

Päivitetty:

Bangkokin kansainvälinen lentokenttä, Suvarnabhumi Airport (lausutaan osapuilleen ”suvannapuum”) sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Bangkokin keskustasta.

Lähes kaikki kainsainväliset Bangkok lennot laskeutuvat Suvarnabhumin lentokentälle, myös Helsingistä saapuvat.

Vanhempi Don Mueang (DMK)-lentokenttä palvelee nykyisin halpalentoyhtiöitä. Lentoasemien etäisyys on varsin suuri, joten on tärkeää selvittää kummalta kentältä lennot lähtevät.

Suvarnabhumi -kentän, josta käytetään myös nimeä Bangkok International Airport, koodi on BKK. Vanha Don Mueang -kenttä käytti aiemmin tätä samaa koodia, mutta nykyisin sen koodi on DMK. Näillä tiedoilla lentolipusta siis selviää, kumpi kenttä on kyseessä.

Lentoasema avattiin vuosikymmeniä kestäneiden suunnittelu- ja rakennustöiden jälkeen syyskuussa 2006. Viime vuosina (2018) maahantulomuodollisuuksien takkuamista on kritisoitu ja etenkin passintarkastuksen nopeuteen on pyritty löytämään ratkaisuja. Ulkomaalainen on yleensä päässyt Thai-puolisonsa kanssa Thaimaan kansalaisille varattujen tarkastuspisteiden kautta. Tämä ylellisyys ei koske yksin matkaavia ulkomaalaisia. Kotimaan jatkolennon vaihtoaikaa on syytä varata ainakin kolme tuntia ja Don Mueangin jatkolentoa varten jopa viitisen tuntia (ainakin ruuhka-aikaan).

Liikenneyhteydet lentokentältä

Etäisyydet suurkaupungeissa ovat valtavia. Liikkumiseen käytetään yleensä useiden eri matkustustapojen yhdistelmiä.

Airport Rail Link (ARL)


Airport Rail Link (ARL) on Skytrainin eli BTS:n kaltainen junayhteys suoraan lentokentän alakerrasta muihin raideliikenteen solmukohtiin. Se soveltuu hyvin, jos matkatavaraa on vain yksi ruumalaukku. Enemmän matkatavaran kanssa taksi on paras tapa liikkua. Juna lähtee lentokenttähotellin alta. Pääteasema on Phaya Thai, josta on hyvä jatkoyhteys Skytrainin eli BTS:n Sukhumvit -linjalle. Junayhteyksien käyttö on suositeltavaa. Lipun ostoon tarvitaan kolikoita, joita voi vaihtaa lähellä lippuautomaatteja.

Taksi

Taksi lentokentältä kaupunkiin maksaa noin 800-1000 baht ja kestää jopa tunnin. Terminaalin ulkopuolella on virallinen taksipiste, jossa kerrotaan ensin kohde virkailijalle, joka kirjoittaa sen thaiksi tilauslomakkeelle. Lapusta osa annetaan kuljettajalle ja toisen osan on tarkoitus jäädä itselle siltä varalta, että matkassa esiintyy ongelmia (lapussa on myös taksin numero). Kaikkien taksien on käytettävä mittaria – jos tämä ”unohtuu”, asiasta on hyvä kohteliaasti huomauttaa. Tilanteen ystävällinen kuvaaminen saattaa myös auttaa. Samalla voi kuvata taksin lisenssitiedot. Myös paikalliset tekevät niin.

Ajoittain taksijono on varsin pitkä. Nopeampi vaihtoehto on ottaa taksi käytävillä palloilevilta kaupustelijoilta, tosin tällöin hinta on mittariin nähden kaksinkertainen. Taksin voi myös yrittää napata nopeammin tasolta 4, jossa on kentälle saapuvien matkustajien jättöpaikka. Tiukkojen sääntöjen mukaan taksit saavat kuitenkin vain jättää matkustajia tällä alueella eivätkä ottaa kyytiin uusia matkustajia. Pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa saattaa ehtiä hypätä jonkun kyytiin ennen kuin vartijat ehättävät paikalle, mutta tilanne on toki arvaamattomampi kuin alakerrassa jonotus.

Kyydistä lentokentältä kaupunkiin peritään mittarilukeman lisäksi 50 bahtin autokohtainen lisämaksu, joka maksetaan kuljettajalle matkan lopuksi. Jos käytetään maksullista pikatietä (tollway), mikä on suositeltavaa etenkin ruuhka-aikoina, matkustaja maksaa myös tietullit (vuorokauden ajasta riippuen noin 30-70 bahtia 1-3 kertaan).

Suvarnabhumi -lentoasemalta on pikabussiyhteys (Airport Bus Express) neljään kohteeseen: Silom, Banglamphu, Sukhumvit 3 ja Hualamphong. Paikallisia bussiyhteyksiä on seitsemän (Bangkok Mass Transit Authority, BMTA) ja niiden hinta on enintään 35 bahtia. Kauempana sijaitseviin kohteisiin (esimerkiksi Pattaya) on ilmastoituja ykkösluokan bussiyhteyksiä.

Limusiini

Lentokentällä on saatavilla myös monenlaisia limusiini-palveluja. Monet hotellit ja asiaan erikoistuneet yhtiöt tarjoavat nekin Airport pickup -palvelua.