Loy Krathong on valon juhla

Päivitetty:

Loka–marraskuussa vietettävä Loy Krathong on yksi kauneimmista juhlista, joita Thaimaa turistille tarjoaa. Perinteisen kalenterin 12. kuukaudelle sijoittuvan täysikuun aikaan ihmiset laskevat hyvän onnen toivossa kanaviin tai jokeen pieniä koristeellisia lauttoja, krathongeja, joissa on kynttilöitä ja suitsukkeita.

Kynttilä ja suitsukkeet sytytetään, lautta vapautetaan veteen ja samalla toivotaan hiljaa jotakin. Jos tuli ei sammu ennen kuin lautta on kadonnut näkyvistä, toive toteutuu!

Loy Krathong
Loy Krathong aikana lähetettäviä paperisia kuumailmalyhtyjä

Samaan tapaan taivaalle lähetetään paperista tehtyjä lieriömäisiä kuumailmalyhtyjä (khom fai, kuva). Nämä ovat erityisen suosittuja Pohjois-Thaimaan Chiang Mai kaupungissa, mutta niitä käytetään ympäri maata.

Vaikka lyhdyt ovat upean näköisiä, ne saattavat sytyttää tulipaloja ja vaarantavat lentoja, joten viranomaiset ovat yrittäneet suitsia perinnettä kieltämällä pallojen lähettämisen lentoreittien varrella.

Huolet ja murheet lähetetään pois

Loi Krathong on noin 700 vuotta vanha festivaali, jota vietetään sadekauden päättymisen kunniaksi. Veden ääressä vietettävillä rituaaleilla kunnioitetaan veden henkeä ja kiitetään saaduista sateista ja riisisadosta.

Lautan tai kuumailmalyhdyn lähettäminen pois voidaan nähdä myös luopumisena huolista ja vihasta, jonka jälkeen elämää voi jatkaa vapaana. Jotkut laittavat mukaan omia hiuksiaan tai kynnenpalasia, mikä kuvastaa pahoista osista luopumista.

Aidot krathong-lautat tehdään banaanipuun aineksista. Pätkä puuta tulee pyöreäksi pohjaksi, johon kiinnitetään koristeellisesti leikattuja ja taiteltuja banaaninlehtiä sekä erilaisia kukkia. Kouluissa lauttoja saatetaan askarrella myös pahvista ja paperista.

Pienten lauttojen lisäksi eri valtion virastot ja yritykset tekevät omia, suurempia versioitaan. Näiden koristeellisten luomusten kesken järjestetään myös kilpailuja.

Ympäristöystävällisen perinteisen banaanilautan rinnalle on valitettavasti ilmaantunut myös styroksista tehtyjä krathongeja. Ne eivät kovin hyvin sovi Loi Krathong -juhlan toiseen ideaan – sillä olisi nimittäin tarkoitus myös pyytää anteeksi myös veden saastuttamista! Näiden luonnossa huonosti hajoavien versioiden myynti on jo monin paikoin kielletty, eikä sellaisia kannata ostaa.

Jätä kommentti