Pattaya – mainettaan monipuolisempi

Päivitetty:

Pahamainen Pattaya on Thaimaan toiseksi vierailluin kaupunki, heti Bangkokin jälkeen. Siellä vierailee vuosittain lähes 14 miljoonaa turistia.

Huonosta maineestaan huolimatta Pattaya on siistiytynyt viimevuosina ja nykypäivänä se sopii hyvin matkakohteeksi myös perhelomalle

Tämän matkaoppaan avulla opit kaiken tarpeellisen Pattayasta.

Pattaya
Pattaya Auringonlasku

Pattaya yleiskatsaus

Vielä 1960-luvulla Pattaya oli pieni kalastajakylä, jossa muutamat bangkokilaiset kotimaan turistit lomailivat viikonloppuisin.

Vietnamin sodan aikaan amerikkalaiset sotilaat käyttivät lähellä sijaitsevaa U-Tapaon lentokenttää, ja osa heistä löysi tiensä Pattayalle rentoutumaan ja huvittelemaan. Pian pienestä kylästä kasvoi yksi Kaakkois-Aasian tunnetuimmista – ja samalla pahamaineisimmista – lomanviettokohteista.

Pattaya sijaitsee Siaminlahden rannalla, Chonburin provinssissa reilu 140 kilometriä Bangkokista kaakkoon. Arviot kaupungin asukasmäärästä liikkuvat 300 000 tietämillä, mutta todellinen luku on huomattavasti suurempi kun lasketaan mukaan turistit, expatit ja ulkopaikkakuntalaiset, jotka työskentelevät turismiin liittyvissä tehtävissä.

Pattyan pääelinkeinot ovat turismi, kalastus, teollinen tuotanto ja laivarahtaus. Vuosittain Pattaya houkuttelee yli kymmenen miljoona turistia, ja se näkyy hotellien tarjonnassa. On varaa valita hinnan, tason sekä sijainnin suhteen.

Suomalaiset Pattayalla

Suomalaiselle ei helposti tule koti-ikävä pattiksella, kaupungissa talvehtii tai asuu ympärivuotisesti uskomattoman moni suomalainen. Turistinähtävyyksillä tai rantatiellä ei voi sesongin aikana olla kuulematta suomen kieltä.

Koti-ikävää poteva matkailija voi helpottaa oloaan Pattayan suomi baareissa, suomalaisia baareja nimittäin löytyy kaupungista kymmenkunta.

Suomalaista seuraa ja saunaa kaipaavalle löytyy Pattayan Suomi-Seura, jolla on noin 500 jäsentä.

Saapuminen Pattayalle

Helpoin ja edullisin tapa päästä suomesta Pattayalle on ottaa Helsingistä suunnaksi BKK lentokenttä, josta matkaa voi jatkaa vaivattomasti joko taksikyydillä tai bussilla.

Lentokentältä matkaa Pattayalla on noin 120 kilometriä, matka kestää noin muutaman tunnin riippuen ruuhkasta ja kulkuvälineestä. Taksilla hintaa tulee noin 1000 – 1500THB (n. 27-40€) ja bussilla 130THB (n. 3.5€)

Lentokentältä lähtevät bussit ovat moderneja, sekä ilmastoinnilla että wifillä varustettuja. (wifi ei aina kuitenkaan bussista.)

Bussimatkan voi varata joko netistä ennakkoon tai vasta lentokentälle saapuessa. Netissä varatessa hintaan lisätään 25THB käsittelykulu.  

Myös noin 40 kilometriä Pattayan eteläpuolella sijaitsevalle U-Tapaon lentokentälle lennetään lomalentoja suomesta.

Liikkuminen Pattayalla

Paikkana Pattaya on varsin pieni, kävellen pääsee moniin paikkoihin. Muuten liikkuminen käy helpoiten tiettyjä reittejä kulkevilla ”baht bus” lavatakseilla ja mopotakseilla.

Viranomaisten ratsioista huolimatta kaupungissa vallitsee yhä ns. ”taksimafia”, jonka johdosta perinteiset mittaritaksit ovat usein turisteille kohtuuttoman kalliita. Myöskin Grab taksit on häädetty pois kaupungista.

Lavataksit

Lavataksit ovat helppo ja edullinen tapa liikkua Pattayalle. Heiluta kuskille kättä ja hyppää kyytiin. Kun haluat hypätä pois, paina summeria ja maksa matka. Hinta on tyypillisesti 10-20THB.

Lavatakseilla on omat reittinsä, mutta niistä ei voi mennä koskaan takuuseen, kuljettajan kääntyessä väärään suuntaan kannattaa vain hypätä pois ja jatkaa matkaa seuraavalla lavataksilla.

Pääreitti kiertää Pattaya Beachilla ympyrää ja valkoisella viivalla varustetut lavataksit suuntaavat keskustasta Jomtien Beachille.

Lavataksien reitit

Mopotaksit

Mopotaksit odottavat asiakkaita useimmiten katujenpäissä, suosituimmilla kohteilla tai hotellien sekä asuntoloiden lähistöllä. Ne ovat varmasti nopein ja vaarallisin tapa liikkua, sillä kuskeilla ei aina ole antaa matkustajalle kypärää. Poliisi saattaa sakottaa jos kuljet mopotaksilla ilman kypärää.

Hinta kannattaa neuvotella kuskin kanssa ennen matkaa, yleensä matkat maksavat 50-100THB.

Taksit

Taksit odottavat matkustajia kauppakeskusten ja hotellien lähistöllä, kuskit eivät suostu käyttämään mittaria, jolloin matkan hinta on neuvoteltava erikseen.

Skootterin vuokraaminen

Skootteri on kätevä tapa liikkua Pattayalla, kaupunki ei kuitenkaan sovellu ajamisen opetteluun.

Skootterin ajaminen Thaimaassa vaatii vähintään kansainvälisen ajokortin. Varsinkin Pattayalla poliisit pysäyttävät usein turisteja ja vaativat 1000THB sakkoa/lahjusta. Sakon maksun jälkeen matka saa jatkua.

Skootterin vuokraaminen kustantaa keskimäärin 200THB per päivä, useammaksi päiväksi vuokratessa hinta usein laskee.

Vuokraa skootteri hotellin kautta tai luotettavalta vuokraajalta. Pattayalla on myös suomalaisomisteinen DEE RENT vuokraamo.

Pattaya hintataso

Voiko kunnon turistirysä olla edullinen? Kyllä voi. Pattayan hintataso on huomattavasti edullisempi muihin Thaimaan matkakohteisiin verrattuna. Majoittuminenkin tuntuu lähes ilmaiselta Bangkokin keskustaan verrattuna.

Majoittuminen

Majoittuminen on Pattayalla varsin edullista. Kalleimmat majapaikat sijoittuvat Pattaya Beachin läheisyyteen. Etäämmältä ja Jomtien Beachilta majoittumisen saa huomattavasti edullisemmin.

Pidempiaikaiseen majoittumiseen on tarjolla paljon condoja sekä Airbnb asuntoja, joista keskitason kalustettu asunto irtoaa jopa alle 300€/kk hintaan.

Hostellit: Pattayalla on laaja valikoima hotelleja. Halvimmillaan vuodepaikan hostellin dormista saattaa sesongin aikana saada noin 150THB (n. 4€) hintaan. Keskimäärin vuodepaikasta ilmastoidussa dormissa joutuu pulittamaan noin 200-300THB (5.5-8€).

Hotellit: Hotelleja on jokaiselle budjetilla. Halvimmillaan pienen hotellihuoneen saa jopa 300 THB (n. 8€) hintaan. 600THB (n. 16€). Hintaan löytyy rutkasti erilaisia budjettihuoneita. Hinta nousee mitä lähempänä rantaa.

Airbnb: Pattayalla on paljon kiinalaisia ja venäläisiä vuokranantajia, joilta hyviä asuntoja saa kohtuuhintaan. Lyhytaikainen vuokraaminen on kuitenkin Thaimaassa lailla kielletty.

Ruoka & juoma

Katuruoka on Pattayalla edullista ja herkullista. Budjettimatkaajan kannattaa kokeilla myös Central Festivalin ja Big C:n Foodcourttia josta ruokaa saa edullisesti. Länsimaalainen ruoka kuten pizzat ovat hintavia.

Baareissa olut maksaa noin 100THB ja 7/11 kioskilla noin 40THB.

Pattaya nähtävyydet & aktiviteetit

Pattayalla on tarjolla niin paljon aktiviteetteja, että kysymys kuuluu lähinnä mitä haluaa tehdä. Pattayan monta kilometriä pitkällä rannalla saa varmasti kulumaan muutaman päivän.

Perheen pienimmille on tarjolla koettavaa eläintarhoista vesipuistoihin, teineille mikroautoilusta benji-hyppelyyn tai vaikka tandem-laskuvarjohyppyyn sekä vanhemmille kalastusreissusta golfailuun ja temppelinähtävyyksiin.

Pattayalla on myös lukuisia kuntosaleja ja pelihalleja keilaradoista lähtien, jotka operoivat aamusta iltamyöhään. Suuret kauppakeskukset ja yömarkkinat tarjoavat ostosmahdollisuuksia.

Vilkasta yöelämää

Kun aurinkoinen päivä alkaa pimetä illaksi, Pattaya näyttää toisen puolensa. Ei ole väittäminen, etteikö yöelämä tiuhaan ahdetuissa baareissa olisi yksi Pattayan myyntivalteista miesten parissa.

Alkoholi virtaa ja paikalliset naiset tanssivat vähissä vaatteissaan baarien edustalla pitkin pääteiden (Beach Road ja Second Road) sivukatuja. Baareja ja yökerhoja on tyrkyllä niin paljon, että on vaikea päättää mihin niistä pistäytyisi.

Beach Roadilla kävellessä alkaa vihdoin ymmärtämään Pattayan huonon maineen, katu täytyy miehiä houkuttelevista Freelance tytöistä, joita on kymmeniä tai satoja.

Walking Street

Walking street
Walking Street. Kuva CC BY Flickr: fun in photo’s

Päivisin lähes autio walking street on Pattayan yöelämän keskus, baarit aukeavat ja väki lisääntyy noin 19:00 illalla.

Sesongin aikana katu on usein aivan täynnä turisteja ja baareja mainostavia sisäänheittäjiä. Ei välttämättä paras paikka lapsiperheille, vaikka paljas pinta on piilossa suljettujen ovien takana Go-Go baareissa.

Tavaroista kannattaa pitää huoli, musiikki pauhaa kovalla ja lompakko tai puhelin saattaa lähteä huomaamatta varkaan matkaan.

Rauhallisempi Jomtien Beach

Jos yöelämän villeys Pattayan rantakaduilla arveluttaa, välittömässä läheisyydessä Khao Pratamnak -kukkulan eteläpuolella on hieman paremmalla rannalla varustettu Jomtien Beach, joka onkin muodostunut suosituksi perhematkailijoiden parissa.

Jomtien on myös todella suosittu alue pidempiaikaisten turistien, kuten eläkeläisten majapaikkana.

Jomtienilta löytyy esimerkiksi Pattaya Park Tower, jonka yhteydessä on vesipuisto ja vuoristorata. Jomtienin pohjoispuolella on siisti ja rauhallinen Dongtan Beach, jonka remontti valmistui 2018

Thai hieronta

Joitain turistia saattaa jopa ruveta ärsyttämään kävelykadulla thaihierontaa tyrkyttävät tyttöset. Onkin yleinen harhaluulo, että jokainen hieroja tarjoaisi jotain seksuaalisia palveluita. Näin ei ole.

Perinteinen thaihieronta on rentouttava ja suositeltu kokemus. Perinteistä hierontaa ei tule sekoittaa eroottisiin saippuahierontoihin.

Sanctuary of Truth (Totuuden pyhättö)

Koko rakennus on tehty käsityönä

Thaimaalaisen miljonäärin, Lek Viriyaphant kustantama käsin puusta rakennettu vaikuttava temppelimäinen rakennelma. Rakennus aloitettu 1981, mutta se on vielä tänäkin päivänä keskeneräinen.

Sisäänpääsymaksu 500THB.

Phra Tamnak Mountain

Vuoren huipulla oleva Buddhalaistemppeli sekä näköalapaikka. Hyvät näkymät kaupunkiin ja loistava paikka seurata auringonlaskua.

Flight of the Gibbon

Päiväretkeksi mielenkiintoisempi aktiviteetti, vaijeriliukua Thaimaan viidakossa. 4200THB hinnalla saa kuljetukset, ruuan ja 2 tuntia liukua vaijereilla. Yhtensä aktiviteetille tulee varata noin 7 tuntia aikaa.

Shoppailu

Pattayalla on muutama iso ostoskeskus, tunnetuimpina näistä Terminal 21 sekä Central Festival. Kummastakin löytyy rutkasti kauppoja sekä ravintoloita.

Myös lähisaarilla vierailua kannattaa harkita.

Kaunisrantainen Koh Lan on yksi suosituimmista kohteista. Koh Lanille pääsee joko vuokraamalla venekuljetuksen tai lautalla, joka pyyhältää väliä tunnin välein. Muita lähisaaria ovat Koh Krok ja Koh Sak. Näiden saarten läheisyydessä on hyvät sukellus- ja snorklausmahdollisuudet.

Pattaya Beachin pohjoispuolella on hieman hiljaisempi Wong Amat Beach, joka on yksi alueen puhtaimmista rannoista. Se koostuu pienistä hiljaisista lahdista, joilla voi kokea hetken rauhaa loputtomalta rantakauppiaiden tuputtamiselta.

Pattaya Kokemuksia

Pattaya ei ehkä ole kauneimpia kohteita Thaimaassa, mutta se on ehdottomasti yksi monipuolisimmista kaupungeista eikä sitä tulisi sivuuttaa pelkästään ennakkoluulojen ja kuulopuheiden valossa. Nähtävää ja koettavaa on riittämiin useammaksi viikoksi, jos niin vain itse tahtoo.

Tärkeitä numeroita:

  • 038 420 802 Police office
  • 038 429 371 Tourist Police
  • 038 428 374 Pattaya international hospital
  • 038 259 911 Bangkok Pattaya Hospital
  • 191, 199, 1699 Pattaya Emergency numbers

Jätä kommentti