Asuminen Thaimaassa

Päivitetty:

Asuminen Thaimaassa on usean haave, varsinkin talvisin auton jäisiä ikkunoita rapsutellessa.

Muutto Thaimaahan ja maassa työskentely on nykypäivänä mahdollista helposti yhä useammalle suomalaiselle, varsinkin nyt kun etätöiden makuun on päästy.

Syitä Thaimaahan muuttamiseen on varmasti satoja, useimmiten mainittuina seikkoina ovat mm. ympärivuotinen aurinko ja edullinen hintataso.

Tämä opas auttaa alkuun työntekoon ja Thaimaahan muuttamisessa.

Paljonko maksaa asuminen Thaimaassa?

Asuminen thaimaassa
Mitä kauempana pysyt turistialuista, sitä halvemmaksi asuminen thaimaassa tulee

Thaimaan hintataso on kohtalaisen edullinen ja rahalle saa monesti vastinetta. Jo 1 000€/kk budjetilla elää maassa mukavasti, mutta 500 eurollakin pärjää hyvin.

Asumiskustannuksiin vaikuttaa eniten sijainti, Pohjois-Thaimaassa sijaitseva digiyrittäjien keskuksena tunnettu Chiang Mai on erittäin edullinen ja pääkaupunki Bangkok taas hintava.

Pattaya toimii monien suomalaisten eläkeläisten toisena kotina, eikä ihme sillä hintataso on huomattavasti Bangkokia edullisempi ja ranta & palvelut löytyy.

Huomioitavia kuluja ovat muun muassa:

  1. Vuokra
  2. Ruoka
  3. Liikkuminen
  4. Viisumit
  5. Puhelinliittymä, sähkö

Asunto Thaimaasta

Thaimaa asunto uima-altaalla
Monet asunnot ovat varustettu uima-altaalla

      

Asunto tulee monille olemaan monien budjetissa suurin menoerä, joten sen valintaan kannattaa panostaa.

Järkevin vaihtoehto pitkäaikaiseen asumiseen on condon, eli kalustetun kerrostaloasunnon pitkäaikainen vuokraaminen, Airbnb ja muut lyhytaikaiset vuokrat kannattaa unohtaa.

Asunnot vuokrataan yleensä 6-12kk sopimuksella. Kalustetun yksiön keskimääräinen vuokra Bangkokissa on alk. 10.000THB. Chiang Maissa alk. 5.000THB ja Pattayalla alk. 6.000THB

Ennen vuokrasopimuksen kirjoittamista on varmasti kuitenkin kokeilla eri sijainteja ja asuntoja esimerkiksi Airbnb avulla.

Asunnon ostaminen ei länsimaalaiselle ole mahdollista tavallisella viisumilla.

Asumisen ostamiseen on kaksi vaihtoehto

  1. Elite viisumi
  2. Enemmistöosuus thaimaalaisen nimissä

Asuntoja kannattaa etsiskellä erityisesti Facebookin ryhmistä, ” Take Over My Lease” haulla löytyy mm. ryhmiä, joissa pitkiä vuokrasopimuksia voidaan siirtää.

Thaimaa työpaikat

Työpaikat Thaimaassa ovat useimmiten puhelinmyyntiä tai asiakaspalvelua suomen kielellä, sillä thaimaalaisen lainsäädännön mukaan työhön ei saa palkata ulkomaalaista, mikäli thaimaalainen pystyy tekemään saman.

Monet suomalaiset ovatkin työllistäneet itsensä ja hankkineet työluvan avaamalla suomalaista palvelua tarjoavan baarin, ravintolan tai majatalon. Tämä ei välttämättä kuitenkaan ole paras vaihtoehto.

Yleisesti ottaen useimmat Thaimaassa asuvat eivät kuitenkaan työskentele ”laillisesti”, vaan käyttävät turistiviisumeita ja rahoittavat elämänsä työskentelemällä digiyrittäjänä, freelancerina tai vain läppärin avulla etätöissä suomalaiselle firmalle.

Viisumit

Saapumisleimoilla pelleily vai Thaimaa viisumi? Ei sen väliä, molempiin tulee uppoamaan rahaa.

Lyhyempään asumiseen on mahdollista hyödyntää viisumivapautta eli saapumisleimaa, jolla saat olla maassa 30pv (+ voit anoa 30pv lisäaikaa), tämän jälkeen maasta on poistuttava ja palatessa saa passiin uuden leiman.

Tätä rajahyppelyä pystyy harjoittamaan aikansa, kunnes rajavirkailija alkaa kyseenalaistamaan matkailijan tekemiset Thaimaassa ja uusia leimoja ei enää heru. Tiedät ilmaisten leimojen loppuvan kun rajavirkailija kertoo ettei niitä enää jatkossa tule.

Viisumi asumiseen

Yleisempi tapa pitkäaikaiseen oleskeluun on hyödyntää 2kk(+30pv) turistiviisumia, eli viisumin umpeuduttua suunnataan naapurimaiden suurlähetystöihin uuden viisumin toivossa.

Työluvan avulla business viisumi on helposti saatavilla, sen avulla maassa on mahdollista oleskella jopa vuoden kerrallaan.

Jos kuitenkin arvostaa aikaansa, eikä viisumijuoksut kiinnosta tulee kuvioihin maksettu ELITE viisumi, jonka saa 5-20 vuodeksi kerrallaan.

Muita vaihtoehtoja on eläkeviisumi (yli 50 vuotiaille) tai hankkia vaimo Thaimaasta, jolloin saa avioliittoviisumin.

Viisumeista oma, kattavampi artikkeli täältä: https://thaimaaopas.fi/thaimaa-viisumi/

Pankkitilin avaaminen

Ensitöikseen Thaimaahan muuttavan kannattaa avata pankkitili. Thaimaalaisella pankkikortilla säästää huomattavasti rahaa, sillä muussa tapauksessa jo automaattinostoihin menee 200THB + suomalaisen pankin kulut.

Pankkitilin avaaminen Thaimaassa ei kuitenkaan ole aina ole ihan yksinkertainen juttu, sillä monissa pankeissa säädökset ovat konttorikohtaisia.

Helpoiten tilin saa auki pelkällä turistiviisumilla (ilman työlupaa) Bangkok Bankkiin. Tilin avaamisen onnistuminen riippuu virkailijasta ja tuurista, jos ei ensimmäisellä kerralla onnistu, kannattaa marssia seuraavaan konttoriin.

Vakuutukset

Perinteiset matkavakuutukset kattavat maksimissaan vain kolmen kuukauden matkan, jonka jälkeen lisäkuukaudet ovat törkeän kalliita. Sama juttu luottokorttien matkavakuutuksissa.

Netin kautta on tarjolla useampia ”nomad vakuutuksia” jotka sopivat ympärivuotiseen oleskeluun, näille kertyy hintaa myös keskimäärin 50-100€/kk.

Pidemmillä viisumeilla tulee järkevimmäksi hankkia Thaimaalainen vakuutus.

Jätä kommentti