Asuminen Thaimaassa

Päivitetty:

Asuminen Thaimaassa on monen haave, erityisesti talvikuukausien loskassa tarpoessa.

Muutto Thaimaahan ja maassa työskentely on nykypäivänä mahdollista yhä useammalle suomalaiselle, varsinkin nyt kun etätöiden makuun on päästy.

Syitä Thaimaahan muuttamiseen on varmasti satoja, useimmiten mainittuina seikkoina ovat mm. ympärivuotinen aurinko ja edullinen hintataso.

Jos haaveenasi on muuttu ja asuminen Thaimaassa, tästä oppaasta on sinulle varmasti hyötyä.

Paljonko Thaimaassa asuminen maksaa?

Asuminen thaimaassa
Mitä kauempana pysyt turistialuista, sitä halvemmaksi asuminen thaimaassa tulee

Suomeen verrattuna asuminen Thaimaassa on varsin edullista, sillä hintataso on kohtalainen ja rahalle saa usein vastinetta.

Riittävä budjetti Thaimaassa asumiseen on noin 1 000€ kuukaudessa, jolla elää kohtalaisesti. Pienemmälläkin budjetilla pärjää, esimerkiksi 500€ kuukaudessa riittää varmasti syrjäseudulla tai ”ei niin tasokkaissa” majapaikoissa majailuun.

Asumimiskustannuksiin vaikuttaa eniten sijainti. Kaupungeista halvimpia on mm. Pohjois-Thaimassa sijaitseva ”Diginomadien” suosikki Chiang Mai, kun taas pääkaupunki Bangkok on lähes puolet kalliimpi.

Suomalaiten eläkäkeläisten suosittuja talvenviettopaikkoja ovat mm. Bangkokin läheisyydessä sijaitseva Hua Hin ja Pattaya. Eikä ihme, tarjolla on rantaa sekä asumiskustannukset ja hintataso ovat huomattavasti pääkaupunkia edullisemmat.

Thaimaassa asumisessa huomioitavia kuluja ovat mm:

  1. Vuokra
  2. Ruoka
  3. Liikkuminen
  4. Viisumit
  5. Puhelinliittymä
  6. Sähkö

Asunto Thaimaasta – muutama vinkki

Thaimaa asunto uima-altaalla
Monet asunnot ovat varustettu uima-altaalla

Kuten aikaisemmin todettiin, asunto tulee monille olemaan monien budjetissa suurin menoerä, joten asunnon valintaan kannattaa panostaa.

Järkevin vaihtoehto pitkäaikaiseen asumiseen on condon, eli kalustetun kerrostaloasunnon pitkäaikainen vuokraaminen. Airbnb ja hotellit tulevat pitkällä aikavälillä kalliiksi.

Asunto Thaimaassa vuokrataan yleensä 6-12kk mittaisella vuokrasopimuksella. Hyvän kalustetun yksiön vuokra on Bangkokissa alk. 10.000THB, Chiang Maissa alk. 5.000THB ja Pattayalla alk. 6.000THB. Asumisbudjettia voi hieman yrittää lisätä pelailemalla erilaisia rahapelejä. Kannattaa kuitenkin pelatessa aina muistaa riskit ja pelata vain se mitä on varaa hävitä. Hyvän tuurin sattuessa kohdalle on kuitenkin mahdollista moninkertaistaa asumisbudjetti.

Ennen pitkän vuokrasopimuksen kirjoittamista suosittelen kokeilemaan eri asuntoja ja asuinaluita esimerkiksi Airbnb:n avulla.

Ennen vuokrasopimuksen kirjoittamista on varmasti kuitenkin kokeilla eri sijainteja ja asuntoja esimerkiksi Airbnb avulla.

Mistä asuntoja kannattaa etsiä?

Thaimaassa (ja aasiassa) on varsin yleistä käydä kauppaa Facebook ryhmissä, myös asunnoista, vaikka tämä saattaakin kuulostaa hauskalta.

Asuntojen vuokraamiseen keskittyviä ryhmiä löytyy esimerkiksi hakusanoilla kuten ”Bangkok Apartments for rent”. Expattien keskuudessa suosittuja ryhmiä ovat myös ”Take over my lease” -tyyppiset ratkaisut, joissa pitkä vuokrasopimus voidaan siirtää toiselle.

Googlehaulla löytyy myös muita listaussivustoja kuten renthub.

Löytyipä asunto sitten mistä tahansa, on suotavaa käydä tarkistamassa se ennen vuokrasopimuksen solmimista.

Varmista kuka maksaa jos jotain hajoaa

Suomessa on varsin tavallista, että vuokraisäntä maksaa jos esimerkiksi jääkaappi hajoaa. Thaimaassa kannattaa asia varmistaa kirjallisesti ensin.

Esimerkiksi ilmastointilaitteen korjaus saattaa käydä kalliiksi. Tavallisesti sem korjaaminen kuuluisi vuokraisännälle, mutta usein tulee vastaan tapauksia, jossa (länsimaalainen) vuokralainen on joutunut maksumieheksi.

Asunnon ostaminen Thaimaasta

Länsimaalaiselle asunnon ostaminen Thaimaasta ei käytännössä ole mahdollista perinteisellä turistiviisumilla. Poikkeuksena ovat kuitenkin Condo -asunnot.

2020 alkaen joidenkin rakennuttajien condoasuntojen kylkiäiseksi on saanut myös 5 vuoden Elite viisumin. Jos siis asunnon osto on mielessä, kannattaa tarkistaa, oletko oikeutettu tähän bonukseen.

Muut asuntotyypit vaativat järeämmän viisumin tai vähintääkin sen, että enimmistöosuus asunnosta on thaimaalaisen nimissä.

Thaimaa työpaikat

Työpaikat thaimaassa

Ympärivuotinen asuminen Thaimaassa vaatii jonkinlaisen työpaikan, ellei pinkka ole kunnossa.

Tyypilliset työpaikat Thaimaassa ovat puhelinmyyntiä tai asiakaspalvelua suomeksi, sillä thaimaan lainsäädännön mukaan työhön ei saa palkata ulkomaalaista jos thaimaalainen pystyy samaan.

Suomalaisen kannattaa lähteä etsimään Thaimaalaista työpaikkaa aluksi ihan vain duunitorin tai oikotien kautta.

Työpaikka Thaimaassa vaatii työluvan

Aivan helposti Thaimaahan ei töihin mennä, työpaikan saamisen lisäksi vaaditaan työlupa joka on täysin oma byrokratiansa.

Turistiviisumilla työnteko Thaimaassa on ehdottoman kiellettyä ja siitä voi seurata sakkoja, matkustuskielto tai jopa vankeutta.

Työlupa on monelle myös tapa kikkailla lupa pitkäaikaiseen asumiseen. Moni suomalainen on esimerkiksi avannut suomalaista palvelua tarjoavan baarin, ravintolan tai majatalon asuakseen pysyvästi Thaimaassa. Tämä kuitenkin usein on aika huono vaihtoehto.

Moni kikkailee ilman työlupaa

Moni Thaimaassa asuva ulkomaalainen ei työskentele laillisesti, vaan hyödyntää turistiviisumia ja työskentelee esimerkiksi läppärin kanssa Freelancerina tai ihan vain suomalaiselle yritykselle etätyönä.

Viisumi Thaimaassa asumiseen

viisumi thaimaassa asumiseen

Thaimaan viisumi on lähes pakollinen pitkäaikaiseen asumiseen, vaikka usea kikkaileekin saapumisleimoilla.

Lyhyempään asumiseen on mahdollista hyödyntää viisumivapautta eli saapumisleimaa, jolla saat olla Thaimaassa 30pv (+ voit anoa 30pv lisäaikaa), tämän jälkeen maasta on poistuttava.

Käytännössä voit palata heti takaisin ja saada uuden leiman.

Tätä rajahyppelyä pystyy harjoittamaan aikansa, kunnes rajavirkailija alkaa kyseenalaistamaan matkailijan tekemiset Thaimaassa ja uusia leimoja ei enää heru. Tiedät ilmaisten leimojen loppuvan kun rajavirkailija kertoo ettei niitä enää jatkossa tule.

Viisumi asumiseen

Yleisempi tapa pitkäaikaiseen oleskeluun on hyödyntää 2kk(+30pv) turistiviisumia, eli viisumin umpeuduttua suunnataan naapurimaiden suurlähetystöihin uuden viisumin toivossa.

Työluvan avulla business viisumi on helposti saatavilla, sen avulla maassa on mahdollista oleskella jopa vuoden kerrallaan.

Jos kuitenkin arvostaa aikaansa, eikä viisumijuoksut kiinnosta tulee kuvioihin maksettu ELITE viisumi, jonka saa 5-20 vuodeksi kerrallaan.

Muita vaihtoehtoja on eläkeviisumi (yli 50 vuotiaille) tai hankkia vaimo Thaimaasta, jolloin saa avioliittoviisumin.

Pankkitilin avaaminen

Thaimaahan muuttavan kannattaa ensialkuun avata pankkitili. Thaimaalaisella pankkikortilla säästää huomattavasti rahaa, sillä muussa tapauksessa jo automaattinostoihin menee 200THB + suomalaisen pankin kulut.

Pankkitilin avaaminen Thaimaassa ei kuitenkaan ole aina ole ihan yksinkertainen juttu, sillä monissa pankeissa säädökset ovat konttorikohtaisia.

Huhujen mukaan turistiviisumilla (ilman työlupaa) saa tilin auki helpoiten Bangkok Bank -pankkiin. Tilin avaamisen onnistuminen riippuu virkailijasta ja tuurista, jos ei ensimmäisellä kerralla onnistu, kannattaa marssia seuraavaan konttoriin.

Vakuutukset

Tavallinen matkavakuutus on tarkoitettu lyheen oleskeluun, se kattaa tavallisesti parhaimmillaan noin 3 kuukauden matkan. 3 kuukauden jälkeen lisäkuukausista on pulitettava lisää, ja ne ovat usein törkeän kalliita.

Täysin samat ehdot koskevat myös luottokorttien matkavakuutuksia.

Verkosta löytyy monia ulkomaalaisia ”nomad” -vakuutuksia, jotka on tarkoitettu ympärivuotiseen ulkomailla oleskeluun. Ne maksavat keskimäärin 50-100€ kuukaudessa.

Pidempiaikaisella oleskelulla matkavakuutus kannattaa unohtaa, sillä järkevämmäksi tulee hankkia Thaimaalainen vakuutus.

Jätä kommentti