Kulttuurierot joita odottaa matkustettaessa Thaimaahan

Päivitetty:

Thaimaa on jaksanut kiinnostaa koko maailmaa ja myös Suomea läpi vuosikymmenten. Eikä se tietenkään ole ihme, onhan maa täynnä auringon lämpöä, hiekkarantoja, rantabaareja ja halpoja huveja myös aikuisten makuun. Monien mieleen on voinut iskostua ajan kultaamia muistoja lapsuuden matkoista Phuketiin tai poikien reissusta Bangkokiin. Thaimaa on pullollaan mahtavia kokemuksia, kulttuurielämyksiä, juhlia ja ihmisiä, joten voidaan hyvällä omatunnolla sanoa, että melkeinpä jokaisen pitäisi kerran elämässään vierailla Thaimaassa. Pohjoismaiseen elämäntapaan tottuneelle voivat kuitenkin tietyt asiat arkipäiväisessä toiminnassa ja kulttuurissa tulla hienoisena yllätyksenä. Käydään läpi muutamia kulttuurieroja, joihin kannattaa varautua, kun kohteena on Thaimaa.

Kiintymyksen osoittaminen julkisilla paikoilla

halaus julkisella paikalla

Matkahan on aina parempi, jos mukaan pääsee lähtemään oma mielitietty. Romanttisia hetkiä voi taatusti viettää myös Thaimaassa, mutta kannattaa olla jokseenkin varuillaan missä kiintymystä ja rakkauttaan osoittaa. Monet paikalliset saattavat katsoa vinoon, jos nuoret rakastavaiset heittäytyvät hellään suudelmaan keskellä kauppatoria, tai jos puiston penkillä halaillaan kiihkeästi. Thaimaalaiseen kulttuuriin kuuluu, että kahdenkeskiset hellyydenosoitukset hoidetaan kahden kesken paikassa, jossa ei ole muita. Vaikka se voikin vaikealta tuntua, voi olla parempi, että näpit pidetään jokseenkin kurissa ennen hotellihuoneeseen tai syrjäiselle paikalle pääsyä. Ei Thaimaakaan nyt aivan sisäoppilaitokseen vertaudu, vaan käsien yhdessä piteleminen julkisella paikalla on aivan sallittua ja normaalia myös paikallisten keskuudessa. Tämä voi tietysti olla vaikeaa vaikkapa tilanteessa, jossa ollaan harrastamassa uhkapelaamista ja vieläpä voitokkaasti paikassa, joka on tunnelmaltaan samanlainen casino kuin tämä kuuluisa Thrills.com, mutta kannattaa silti pitää näppinsä kurissa.

Näpit irti munkeista

Suomalaisille munkit ovat olleet aina herkkujen aatelia. Suurin osa miehistä muistaa varmaankin miten makoisilta ne maistuivatkaan sotilaskodissa armeija-aikoina. Näitä taivaallisia makuelämyksiä ei pidä kuitenkaan sekoittaa Thaimaan munkkeihin, jotka ovat perusluonteeltaan paljolti hengellisempiä. Buddhalaisuus on maan virallinen uskonto ja monet paikalliset ottavat sen varsin vakavasti. Munkit edustavat uskonnon näkyvintä osaa ja turistinakin heihin tulee törmättyä varsin usein. Munkkeihin liittyy ikiaikaisia tapoja ja säädöksiä, jotka matkustajankin on hyvä tiedostaa. Munkkien läheisyydessä täytyy aina olla varovainen ja tietoinen omista toimistaan ja varsinkin naisten kannattaa kiertää munkit hieman kauempaa. Naispuoliset henkilöt eivät nimittäin saisi ikinä koskettaa tai istua munkkien ja heidän omaisuutensa vieressä. Ehkä myös sormien nuolemista kannattaa välttää.

Hymyily kannattaa

Hymyilevä thaimaalainen nainen

Tämä voi meille pohjolan perukoiden kansalle olla ehkäpä se vaikein pala nieltäväksi. Thaimaan kulttuuriin kuuluu oleellisesti ihmisille hymyileminen. Täälläpäin olemme tietysti tottuneet jokapäiväiseen murjottamiseen ja yleiseen eleettömyyteen, mutta jos tätä jatkaa matkallaan, saa itsensä helposti näyttämään epäystävälliseltä ja töykeältä. Ei Thaimaata suotta kutsutakaan hymyjen maaksi, katukuva on täynnä iloiselta näyttäviä ihmisiä ja muutenkin tunnelma on paljon vapautuneempi. Vaikka hymyn esiin kaivaminen saattaakin vaatia hienoisia ponnisteluja, on se silti kannattavaa, sillä paikalliset vastaavat aina hymyyn omalla aurinkoisella hymyllään. Ehkäpä myös omaan murjottavaan luonteeseemme voi tarttua jotain etelän positiivisesta energiasta!

Tervehtiminen

Thaimaalaiset ovat varsin kohteliasta kansaa ja myös vierailevilta turisteilta voidaan odottaa tietyn tasoista kohteliaisuutta ja etikettiä. Vaikutuksen tekee jo varmasti se, että opettelee tervehtimään paikallisella kielellä. Naisille oikea tapa on tervehtiä sanomalla “sa-waa-dii-ka” ja miehille “sa-waa-dii-krap”, tämä miesten versio kannattaa yhdistää perinteiseen thaimaalaiseen eleeseen nimeltä “wai”, joka sisältää tietynlaisen rukousta muistuttava käsien asennon ja nyökkäyksen. Thaimaalaiset käyttävät “waita” muun muassa rukoillessaan, tervehtiessään ihmisiä ja joskus myös kiittäessään. Turistina tervehdystä voi käyttää muun muassa saapuessaan ja poistuessaan paikalta, tavatessaan ja ohittaessaan paikallisia sekä tavatessaan munkin. Näinkin pienen asian opetteleminen ja hyödyntäminen maassa vieraillessa voi muuttaa matkakokemusta todella paljon ja vähintään saada paikalliset näkemään sinut ystävällisenä ja huomaavaisena ihmisenä.

Asiallinen pukeutuminen

Vaikka Thaimaa onkin reppureissaamisen ja muunkin turismin keskittymä, ja paikalliset ehdottomasti arvostavat sen tuomaa arvoa maalleen, on joitain asioita joista he saattavat pahastua tai jopa loukkaantua. Yksi suurimmista pahennuksen aiheista onkin pukeutuminen. Thaimaalaiset ajattelevat yleisesti, että ihmisten pitää pukeutua “riap oi” -ilmaisun mukaisesti, joka tarkoittaa asiallista. Isoissa kaupungeissa turistit voivat kenties pukeutua lähes vapaasti, mutta yleisenä ohjeena kannattaa pukeutumisessa käyttää jokseenkin konservatiivista ajattelumaailmaa. Vaatteiden on hyvä peittää ainakin polvet ja olkapäät, sillä näin välttää paikallisten pahennusta melko kattavasti. Jos pukeutumiskäytännöt ja muu etiketti kiinnostavat enemmän, kannattaa katsoa tämä artikkeli, joka käy aiheen läpi erittäin kattavasti.

No niin, siinä tuli käytyä läpi muutamia tärkeitä asioita ja yksityiskohtia, joita Thaimaahan suuntaavilla on hyvä olla tallessa korvan takana. Thaimaa on pohjimmiltaan erittäin turistiystävällinen maa ja on ollut sitä jo pitkään, onhan maan yksi tärkeimmistä elinkeinoista juuri turismi. Vaikka Thaimaa ja thaimaalaiset ovat turisteille yleisesti varsin myötämielisiä ja ystävällisiä, olisi toivottavaa, että myös turistit osoittaisivat vastineeksi omaa kunnioitustaan noudattamalla paikallisia käytäntöjä ja sääntöjä. Niin tehdessään turistit paitsi antavat itsestään paremman ensivaikutelman ja yleiskuvan, myös todennäköisesti parantavat omaa kokemustaan ja matkaansa entisestään. Ehkäpä myös matkalta jää enemmän kokemuksia ja muistoja käteen ja kotiin tuotavaksi tänne pohjoiseen. Kaiken kaikkiaan Thaimaahan kannattaa jokaisen matkustaa ainakin kerran elämässään, jos siihen avautuu mahdollisuus, oli kyseessä sitten hupireissu tai perheen yhteinen loma.

Jätä kommentti